Обичате ли сини сливи? Да? Аз също :-)
Вече няколко пъти правя тарта със сини сливи и всеки път е особена наслада за небцето!
А, да.. и много добре си спомням вкусните предложения на
Дани,
Зори,
Краси,
Диани,
Нанита,
Йоли,
Ивейн,
Пепеляшка,
Фифи,
Сабина,
Зиче.. Благодаря за споделянето на опит и идеи!
За сладкото маслено тесто (форма с диаметър около 26см):
100гр захар
200гр студено масло
300гр пшеничено брашно (+ още мъничко евентуално при разточването)
1 яйце
щипка сол
Студеното масло се нарязва на кубчета, смесва се със захарта и яйцето много бързо, добавя се пресятото брашно, щипка сол и чевръсто повече с дланите, не с пръстите на ръцете, се замесва тесто, което се оформя в компактна топка, приплесква се леко, завива в свежо фолио и оставя в хладилник за половин-един час.
При разточването му също трябва да се действа чевръсто, тъй като по-високата температура размеква, прави лепкаво и непослушно тестото. Ползвам свежо фолио, добре опънато върху керамичния котлон и лесно разточвам тестото на тънък лист, който с помощта на фолиото леко се вдига и пренася, полага се във формата за печене, предварително намазана с масълце.
Плънка:
250гр пълномаслено (15%) кисело мляко (Sauerrahm), може да се замени със заквасена сметана
2 яйца
3с. л пудра захар
1 равна с.л нишесте
щипка карамфил
щипка индийско орехче
около килограм зрели сини сливи
50гр едра кафява захар или твърд, вече негоден за моделиране фондан
шепа филирани бадеми
пожелание - натрошени орехи
Измиват се сините сливи, подсушават се, разчупват или разрязват на половинки (четвъртинки), костилките се отстраняват.
Яйцата се разбиват на пяна, добавя се пълномасленото кисело мляко/заквасена сметана, пудрата захар, подправките и най-накрая внимателно, за да не стане на бучки - нишестето. Получената хомогенна смес се изсипва върху положеното във формата, надупчено тук-там с вилица, тесто. Върху нея в няколко кръга се нареждат половинките или четвъртинки сини сливи, поръсват се с кафявата захар (аз ползвам изсъхнал, втвърдил се фондан, който настъргвам на ситно ренде), малко орехови ядки и филирани бадеми.
Тартата се пече в загрята на 190°C, едно ниво под средна скара до златистокафяв загар на ядките и тестените крайчета.
Сервира се поохладена.
Чудесна е като десерт, но и към следобедното кафе пасва отлично :-)
Може да се съхранява в хладилник - студена също е много вкусна.
Че кой не обича сини сливи и десерти с тях :-) Божествена тарта, Дими!
AntwortenLöschenУсмихнат и слънчев уикенд ти пожелавам!
Нали?! :-D
AntwortenLöschenБлагодаря ти, Зори!
Нека и за теб и близките ти хора уикендът е изпълнен с усмивки и топлина :-)
Изглежда страхотно ! Ще и аз една :)
AntwortenLöschenКрасота !!!
AntwortenLöschenАз също много обичам сини сливи :)
А твоята тарта изглежда мнооого вкусно , Димитрана .
Възхитена съм от твоят блог и го добавих в моите любими , надявам се нямаш нищо против ? :)
Поздрави и пожелания за хубав и усмихнат уикенд.
Снощи се опитах да я направя...жалко че не я снимах да ти илюстрирам думите "безформено" и "нещо" и то защото се доверих на мъж който и идея си няма от готвене колко са 200 гр. брашно :)...както и да е , твоят десерт изглежда превъзходно както винаги. Като малко ми мине стреса от приготвянето на моя може и да се пробвам отново :) Прекрасен weekend на теб !
AntwortenLöschenФантастична рецепта! Обожавам сини сливи, особено хрупкави, а също така и печени с кафява захар и орехи на фурна.
AntwortenLöschenТази тарта съм сигурна, че ще заеме челно място в класацията ми с десерти! Поздравления!
Лека вечер
Чудесен десерт, един от любимите ми!
AntwortenLöschen:-) и естествено страхотна презентация!
Страхотно изглежда тартата,Дими!
AntwortenLöschenА за вкуса изобщо не се съмнявам!
Спокоен и усмихнат уикенд! :))
Дими,
AntwortenLöschenи да не обича някой сини сливи, след твоето предложение, мисля че ще промени мнението си!
Чудесна визия, вкусово и ароматно съчетание,
с прекрасно поднасяне и снимки.
Поздрав, прегръдка и слънчев уикенд, Диана
Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
AntwortenLöschenSaygılar.
Ми какво да кажа?Прекрасен сладкиш.Много обичам сини сливи,особено по този начин.Взимам си парченце за кафето веднага ....
AntwortenLöschenЕха, страхотна тарта, Дими! Поздрави от вакящата София :)
AntwortenLöschenКакто винаги - чудесна рецепта и перфектно представяне!
AntwortenLöschenКараш ме пак да си мечтая за сини сливи. Това плодът, с който стават едни от най-вкусните плодови десерти, по мое мнение.
Аз още не съм се престрашила да слагам от стария фондан, но съм си приготвила едно бурканче със смлян и на вид е една чудесна цветна пудра захар :)
Поздрави, Дими!
Добре дошла, Мария! :-)
AntwortenLöschenБлагодаря за хубавите думи, Сабина!
На свой ред добавям линк към блога ти в блог-рол-а на моя :-)
Случват се и такива неща, Лина.. не се притеснявай! Как лесно да преценим кое колко тежи :-)
Успех в следващия опит!
Ще се радвам, Ани! Поздрави и :-)))
Лати, Краси, Диани, благодаря ви за вниманието и одобрителнителните коментари!
Сърдечни поздрави и пожелания за здраве, уют, вдъхновение :-)
Thank you, Fuat Gencal!
AntwortenLöschenSaygılar!
И прегръдка ти пращам, Йоли :-D
Благодаря, Маги! Здраве и уют, усмивки и добро настроение въпреки посърналото време навън :-)
Споделям мнението ти, Ивейн! Благодаря за интереса :-) Често фонданът ми се втвърдява бързо-бързо и не става за нищо! - освен за настъргване върху подобен вид сладкиши (ползвам неоцветения) - чудно е! Придава малко по-друг вкус и карамелизира по друг начин.. пробвай :-)
Успешна нова седмица!
Дими, винаги си ми действала много вдъхновяващо и съм правила страшно много твои рецепти, но за тази идея с фондана направо ще те благославям:)
AntwortenLöschenСтрахотно изглежда тартата!
:-))) Лулу, винаги ме радваш с бодрите си, свежи, позитивни коментари! Благодаря! :-)
AntwortenLöschenДими, тази тарта изглежда много вкусно. Отядох се на сини сливи и вече мога да започна да ги включвам в десерти. До този момент не беше възможно :). И аз много се изкефих на идеята да се вложи стар фондан в сладкиш. Винаги ми остава малко и се чудя какво да го правя. Поздравления за апетитните снимки и хубави дни ти желая!
AntwortenLöschenБлагодаря за посещението, Мира! Ще ми е драго да пробваш рецептата и дано ти се услади :-)
AntwortenLöschenУютни есенни дни!