Преди рецептата за чудесните кнедлички ще ви покажа няколко снимки от едно кътче в Северен Тирол (
Zillertal):
Mayrhofen, планинските върхове наоколо
и покоряването им ;-)
Толкова зеленина и слънце поглъщат там очите.. а душата се радва на мир, тишина и спокойствие.
С настъпването на есента, с носталгия си спомням за приказната тиролска гора:
И за да не ви отегча.. сега е момента да спомена, че точно в подножието на тези скали се намира гостилницата
Karlsteg:
Уютно, подредено в традиционен стил
и с вкусна кухня предлагаща тиролски ястия.
Е, да си дойдем на думата: именно там хапнах спаначени кнедли в сос горгондзола :-D
Разбира се, че ми се усладиха.. затова ги направих и вкъщи - моите никак не отсъпват по вкус и на вид, напротив :-)))
3а 2 порции:
400гр замразен спанак
400гр картофи
1 яйце
100гр фина извара
1с. л брашно
сол, индийско орехче
3а соса:
100мл течна, неовкусена (20 или 36% масленост) сметана
100мл вода
1 равна с. л нишесте
150гр горгондзола (синьо или зелено сирене)
орехови ядки по желание - не само за украса, пасват отлично на вкус :-)
Картофите се сваряват, обелват и намачкват. Спанакът, ако е пресен се бланшира в подсолена вода, ако е замразен - размразява, отцежда се от течността и разбърква с картофената смес, към която се добавя яйцето, изварата, щипка-две сол, индийско орехче. Последно идва ред на 1-2с. л брашно, разбъркват се леко. После сместа добре се омесва. Топейки длани във вода, от спаначено-картофената смес се оформят топки, големи колкото шепа, оформят се с леко попритискане и се потапят внимателно в горещата, но не клокаща или вряща подсолена вода. Огънят се намалява и кнедлите се оставят за 15-на минути. Трябва да се внимава кнедлите да са потопени във водата, но да не полепнат по дъното на съда, а когато са готови те изплуват нагоре.
През това време се приготвя соса: В подходящ съд се налива сметаната и затопля. Синьото сирене се намачква с вилица или нарязва на малки парченца и потапя в горещата сметана. В хладката вода, съвсем внимателно се добавя без да става на бучици нишестето и разбърква на кашица. Изсипва се при сметаната и с разбъркване се сгъстява на умерена температура в подходящ съд. Преди да е напълно готов, към соса се прибавя пресен много наситно нарязан магданоз, разбърква се и след минута сосчето е готово. През това време са готови и кнедлите, сервират се топли.
Много ни харесаха в комбинация с чашка бяло вино. Наздраве :-)
E, приказка! Снимките са прекрасни, Дими, а посудата е... нямам думи :)
AntwortenLöschenКнедлите също изглеждат чудесно, но не знам дали у нас ще намеря горгонзола (замислих се... дали не видях в Метро?)
Публикацията ти срашно много ми допадна, вълшебна си :)
Много усмивки :)
Сякаш ми изчезна коментара.
AntwortenLöschenДими, страхтно красиво поднесено, очите ми останаха и в съдовете ти.
Аз така и не се наканих да направя кнедли - струва ми се сложно, но обещавам да ти се похваля на ушенце, че ще ме е срам да ги покажа...
А Тирол така ме заплени с това спокойствие...там времето спряло ли е...
Какви чудни местенца има в Северен Тирол! Прекрасни снимки, Дими!
AntwortenLöschenТолкова стилно си поднесла кнедлите! Винаги много ме впечатляват твоите сервизи :))
Страхотни са снимките, за кнедлите да не говорим! Спанак със сирена ми е любима комбинация!:-)
AntwortenLöschenОх,Дими,страхотни са!
AntwortenLöschenИ кнедлите,и снимките... :))
Ще ги преборя аз тия кнедли...
Хубава вечер!
Ооо, това изглежда жестоко! Обожавам спанак!
AntwortenLöschenEх,този Тирол :)
AntwortenLöschenИнсбрук наблизо ли е :)
Вълшебно място, Дими :) Истинска зелена почивка :)
AntwortenLöschenИ ястието като вкусово съчетание много ми допада.
Прегръдка и хубави събота и неделя от мен!
Страхотна си, Дими!
AntwortenLöschenПрекрасна публикация -
впечатляващо красиво,
много елегантно,
изкушаващо апетитно.
Прегръдка и благодаря, Диана
Дими, пренесох се в приказките :)
AntwortenLöschenБлагодаря за споделянето, прекрасно място!
А представянето на рецептата е толкова стилно :
поздравления!
Е, този път няма начин да не опитам кнедлите :
спанак, сиренца, орехи - все любими продукти!
Сърдечни поздрави и топли, уютни, дни!
Дими,преди време се пробвах с такива ньоки или кнедли не знам каква е точно разликата, и ми се разпаднаха. Не станаха на топчета. Сега виждам, че си сложила и картофи. Може би в тях е разковничето. А соса вещае да е божествен.
AntwortenLöschenМного апетитно и с тези орехчета :)
Уникални снимки и уникална природа си ни показала. Човек се захласва и размечтава:)
Приятен уикенд
Ти си моят носител на добро настроение! С публикациите ти не само се облизвам ами и си бродя из широкия свят :) Чудно кътче а рецептата е с любимият ми спанак. Блаагодаря че я сподели с нас. Прекрасен weekend!
AntwortenLöschenМного,много е красиво.А от опит знам,че правиш страхотни кнедли.Изглеждат великолепно.
AntwortenLöschenИна, радваш ме :-) A сосчето ще стане добре с всяко синьо или зелено (от типа на мухлясалите ;-)) сирене.. :-D
AntwortenLöschenЕх, Весе.. времето в Тирол също тече.. за съжаление. Хайде, като ми дойдеш на гости ще ти направя и кнедлички, обещавам!
Прегръдки от нас за вас :-)
Изчервявам се.. но приятно, Ели :-) Благодаря!
Мария.. всяка похвала от теб ми е ценна!
Усмихнат и доволен уикенд ти желая :-)
Успех! Краси, :-)))
Благодаря за одобрението в коментара ти, Ваня!
Val.. бил си в Инсбрук? От Zillertal не е далеч.. около 100-на километра :-)
Да, Зори.. хубаво беше. Отморяващо, разтоварващо психически, зареждащо с нова енергия.. Догодина може би - пак.
Здраве, нежност и доволство в дома ти, мила!
И аз благодаря, Диани! Прегръщам те!
Да, и на нас са ни любими картофите, спанака, сиренце.. мхмм :-P
Бъди здрава, Дани! И много уют и радост ти желая :-)
Ани, благодаря за интереса и похвалните думи!
За ньоките и кнедлите е важно яйце в направата и НЕвряща, гореща, но тиха вода при варенето им - тогава не се разпадат. Не се притеснявай, че на тих огън ще останат сурови - няма! Хубав уикенд и за теб :-)
Изключително мил комплимент, Лина! Благодаря ти от все сърце за усмивката! :-)
Ха, вярно, бре :-D Само дето сосчето тогава ми стана твърде гъсто.. Следващият път ти ще си заръчаш нещо предварително ;-)
Благодаря, Йоли, прегръщам те, мила :-)
Дими, отново чудесната рецепта :). Благодаря ти и за прекрасната разходка из тиролскита планини! Гората е направо приказна, направо очаквах някое джудже да се покаже иззад дървото!
AntwortenLöschenИзкушаваш ме да се пробвам на кнедли :)
Поздрави и хубав уикенд!
Мира, :-D Джуджетата няма там, но гноми.. хм :-)
AntwortenLöschenРадва ме много позитивния ти коментар!
Слънчева и усмихната неделя :-)))
Ей, че хубаво Дими!!!
AntwortenLöschenСтрахотни места си посетила!
Ти продължаваш да "настъпваш" любопитството ми относно кнедлите :)
Хубава вечер и много уют през есенният сезон!
Дими, ти успешно работиш по въпроса да дам шанс на кнедлите. Спанак и горгондзола, сигурно ще е много вкусно.
AntwortenLöschenИ на мен очите ми останаха в сервиза ти. Много е красив и зеленото и златното така си отиват със спанака и орехчетата отгоре.
Много красиви са снимките от Тирол, приказната гора и всичко. Там сега сигурно е в сняг, но то и зимата си има предимства - в къщи на топло с любими хора и така :). Поздрави за хубавия постинг и до скоро!
Прекрасен е Тирол, а гората - приказна, благодаря за виртуалната разходка,Дими!
AntwortenLöschenА кнедлите ти както винаги са майсторски клас - съвсем еднакви и равни топки.
Много ми харесва тази им комбинация със соса, благодаря за идеята!
Хубава и успешна нова седмица ти пожелавам!
Çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var ellerinize, emeğinize sağlık. Ayrıca muhteşem resimler için teşekkürler.
AntwortenLöschenSaygılar.
Дими, благодаря за страхотното кулинарно- туристическо пътешествие!
AntwortenLöschenЕ, Дими, тези кнедли вече няма как да пропусна! Чудесни са!
AntwortenLöschenБлагодаря и за възможността да се разходим из тези толкова красиви и вълшебни места с теб!
Прегръдки с пожелание за здрави, топли и усмихнати есенни дни :-)
Дими, мястото е приказно, а тези кнедли са истинска наслада за сетивата!
AntwortenLöschenДими, направила си една много наситено зелена публикация, всички снимки са невероятни. А кнедлите са особено подканящи.
AntwortenLöschenВесел ден!
Дими, надявам се да приемеш една тиквена есенна награда от мен.
AntwortenLöschenПоздрави :))
Благодаря ви, приятели, за хубавите думи, за интереса и одобрението в коментарите ви! Радвате ме много!
AntwortenLöschenО, разбира се, Ели, с удоволствие! :-)))
Лек петък на всички пожелавам и чуден, наситен с усмивки и добри чувства уикенд :-)
Снимките са прекрасни! Поздравления.
AntwortenLöschen