Mittwoch, 11. März 2009

Пролетна - Sweet spring cake

Поради съмнения във възможностите си, тортата като краен резултат се отдалечи доста от първоначалната идея. Комичното е, че се и усложни :-)



3атова реших представянето на тортата и по-точно рецептата й да е по-подробно.

Не разполагах с достатъчно количество готов фондан и приготвих такъв вкъщи.

3ахарен фондан:
по рецепта, споделена от Monika

1 пакетче желатин (9гр Dr. Oetker)
60мл вода
120мл глюкозен сироп (среден на консистенция)
1ч.л глицерин (продава се в аптеките)
1/2ч.л лимонена киселина - лимонтозу
1000гр пресята пудра захар*

NB! Глюкоза и мисля също глицерин в България се предлагат в по-големите хранителни вериги на щандовете с диетични храни, както и в някои специализирани магазини за диетични продукти.

Желатинът с водата се оставя да набъбне, след което се затопля леко до втечняването му. Към него се добавят глюкозният сироп, глицеринът, лимонената киселина. Може и боя, ако се оцветява цялото количество. 2/3 от пресятата пудра захар (*количеството захар в случая е минимум, добавя се захар до получаване на нужната консистенция) се сипва в съда, в който ще се разбърква (ползвам кухненски робот), прави се кладенче и в него добавя сместа получена от другите съставки. 3амесва се тесто,



което се доомесва в нужната консистенция на работен плот с останалата пудра захар



и още към нея, докато се получи почти (съвсем мъничко) нелепнещо, гладко, хомогенно тесто,



което се завива в свежо домакинско фолио и оставя за ден преди да се ползва.



Не го държа в хладилник, а на нормална стайна температура. Но предполагам, че и в хладилник става, тогава ще е необходимо стоплянето му до нормална температура преди ползване.

От захарния фондан са покритията и фигурите върху тортата.

Нарцисите са направени от няколко елемента:

- листенца - две двойки, изрязани с такава формичка:



- цилиндрични венчелистчета - нямах формичка, рязани са на ръка и обработени по този начин:



ивицата се завива около топчето, оформя се, залепва се с лек натиск към долните листенца и се поставя плодник:



Трябва да изсъхнат добре цветята:



Пчелите правих (вероятно има и по-лесни варианти) на няколко етапа (нямам снимки стъпка по стъпка): най-напред телцето забодено с тел и крилцата. Съхнат и после сглобяват, крилцата се залепват с айсинг. Рисуват се очички:



Идва ред и на тортата:

3а тестото съм ползвала основната рецепта за руло:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол

3а двуетажната торта бяха необходими двойна доза от посочените продукти + още:

3 жълтъка
1 белтък
2с.л брашно
1с. л нишесте
1с. л захар

за основни (долни) блатове с диаметри на тортената форма - 20 и 18см на готовия блат и 16 (14)см.

3а крема-пълнеж:

350мл течна, неовкусена, с мин.36% масленост сметана
500гр фина неовкусена извара
200гр манго (плод) от консерва
200гр сладко (кайсиево или от екзотични плодове)
2бр фиксатор за сметана
2с. л пудра захар

Мангото се отцежда от течността и пасира. Сметаната се разбива с пудра захар и фиксатор, към нея се добавя добре разбърканите сладко, извара и манго. Смесват се добре продуктите и с получения крем се намазват блатовете, които ще се ползват за навиване.
Те се приготвят по следния начин:

Разбиват се жълтъците с лъжица захар, щипка сол и лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Полученото тесто се изсипва в тава (размери приблизително 40х30см ) застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната височина на тортата. В случая височината на долния етаж е 10см, на горния - 6см. Намазват се с крем, когато са вече охладени:



Изпичат се и двете основи:



3а подложка на малката основа (II етаж) съм ползвала кръг от картон, облепен със свежо фолио. Върху основите се завиват ивиците покрити с крем:



Стягат се в тортен ринг (идеален е саморегулиращ се) или с помощта на свежо фолио (II етаж):





Оставят се в хладилник, за да стегнат - най-добре за ден. Неравно завити ивици се заравняват, като неравностите се отрязват. Отстраняват се ринговете леко и внимателно





и се намазват с приговения за целта маслен крем:

125гр масло
1 ванилия
2ч.ч (240мл) пресята пудра захар
2с. л прясно мляко

Маслото се разбива. Прибавя се ванилията и постепенно захарта. Разбива се с миксер на средна степен. Когато захарта е добре разтворена, към сместа се прибавя прясното мляко и отново разбива докато стане пухкава и гладка смес. Покрива се с навлажнена кърпа, ако не се ползва веднага. Тортите се намазват равномерно и оставят за известно време в хладилник:





Докато масленото покритие леко стяга, се подготвя фондана за покритие - размачква се добре, за да стане еластичен, с мачкане се прибавя и избраната по цвят боя, след което захарното тесто се разточва върху плот наръсен фино с пудра захар или между идеално опънати върху керамичен котлон, например, два листа свежо фолио. Тортите се покриват внимателно и заглаждат, като се почва от средата към краищата:





Остатъците от пудра захар по фондана се премахват със суха четка.
Тортите са готови за украсяване - всеки етаж отделно, като в долния се поставят подпори (ползвала съм дървени шишчета) и се маркира разположението на втория етаж:





Тортата се сглобява - поставят се внимателно етажите един върху друг и се добавят отделните фигурални мотиви.

Готово! :-)

Разрязахме:



Ароматът и вкусът на пасирания плод пропиват от крема и овкусяват блатовете: свежо и финно.. неустоимо е!

87 Kommentare:

  1. Божичкооооо , какво бижу. Защото тази торта е именно едно украшение , бисер в златните ти ръце. Прекрасна е ,Дими,просто не знам какво друго да кажа. Останах без дъх....

    AntwortenLöschen
  2. Дими, чудесна торта! Не знам каква е била първоначалната ти идеята, но тази торта е перфектна! Наистина, до последният детайл! Поздравления!

    AntwortenLöschen
  3. Дими,
    онемях ... прелестна е!
    А обясненията, като за учебник.
    Поклон пред таланта ти!

    AntwortenLöschen
  4. Йоли, Милена, Диани: изключително приятно ми е, че посещавате блога ми :-) Сърдечна благодарност за похвалните думи!
    Милена, първоначалната идея бе за едноетажна торта: целият борд облепен с дълги, равномерни и еднакви по дължина зелени фитили (като мини-тортичките за учителките на Алекс - прекрасни са!) и отрупана с цветове на нарциси. Но... но! - пробвах това-онова и се разколебах. Настоящата бе с идеята за рисувани с айсинг бордове, без нарциси.. кхм!

    AntwortenLöschen
  5. Здравей, Димитрана! :)

    Най-накрая се престраших и направих захарен фондан, водейки се от твоята рецепта. Всичко вървеше добре до момента, в който осъзнах, че пудрата захар няма да ми стигне (бях поръчала на сестра ми да ми вземе 2кг, а тя ми взела 2 пакета, което прави 1кг). Сложих в тестото около 1ч.ч. фино царевично нишесте (на Др.Йоткер). Свърши работа, поне на външен вид фондана изглежда досущ като твоя. Чудя се, дали това, обаче, ще се отрази по някакъв начин после? Надявам се не, но пък ако се окаже, че съм провалила всичко, ще знам за в бъдеще да си набавя промишлени количества пудра захар :)

    Поздрави и хубава седмица,
    ирина

    AntwortenLöschen
  6. Привет, Ирина!

    Радвам се, че си се решила да изпробваш направа на фондан вкъщи. Предполагам, че нишестето ще промени свойствата на фондана, но не знам до каква степен - все пак, първият опит си остава първи опит - не се притеснявай, ако не е особено сполучливо. От друга страна.. много хора разточват фондан за покритие на торта с нишесте.. Та, ще си покаже, когато го разточваш или пробваш фигурки: може пък да се окаже добра импровизация :-)

    Поздрав и от мен!

    AntwortenLöschen
  7. Привет! Пак съм аз :)

    Пиша да споделя, че както и предполагахме, идеята с нишестето не е била особено добра. Фондана се оказа хем лепкав, хем трошлив. Опитах да добавя още малко пудра захар, но нищо не помогна. Малко ме е яд, защото тъкмо си купих 8 шишенца течна сладкарска боя и цял ден си мислех как ще се упражнявам, но.. май ще почакам :) Следващия път ще следвам по-стриктно рецептата и дано да се справя.

    Надявам се, че не съм прекалено досадна.

    Поздрави, Ирина

    AntwortenLöschen
  8. Винаги си добре дошла, Ирина, с коментар или пък въпрос!

    Дано следващият път се получи. Можеш да пробваш и рецептата за т.нар. Руска мастика (много странно ми е названието..), която е сходна:
    1 1/2 ч.л. желатин
    2 с.л. студена вода
    2 ч.л. глицерин
    1 1/2 с.л. течна глюкоза
    450 г пудра захар
    Желатинът се накисва във водата и след като набъбне, се разтваря на водна баня. След като се разтвори напълно, се добавят глюкозата и глицерина. Разбърква се добре. В съд се пресява много добре пудрата захар и в направеното кладенче се изсипва желатиновата смес. Започва се бъркане, а като поеме почти цялата или цялата пудрата захар, захарното тесто се доумесва на плот.
    Много е важно за оптималната консистенция, съответно свойства на фондана хубавото разбъркване и омесване - трудоемко занимание, което, за мен лично, е много неприятно.
    В краен случай, Ирина, можеш да закупиш (нямам представа обаче колко като цена и количество) готова моделираща маса-фондан и използваш боичките..

    Успех ти желая и много :-)

    AntwortenLöschen
  9. Ето ме и мен след 2ри, малко по-успешен опит :-)
    Приготвих отново фондана, този път имах захар дори за две дози и изглежда, че се получи както трябва, дори измайсторих 1-2 розички и някои лесни цветенца. Около 2 дни след направата бяха станали твърди като камък и се замислих... ако покрия торта с фондан и той също изсъхне толкова много, ще може ли изобщо да се реже? Да не би отново да съм сбъркала някъде, или пък точно това е идеята на масления крем под фондана - да не му позволи да се втвърди толкова много...
    Също така забелязах, че страшно бързо изсъхва и тъй като почвам да изгубвам надежда, ще взема да си купя готова бавносъхнеща моделираща маса. Рождения ден на майка ми наближава, а искам да я изненадам с тортичка.. май прекалено много си повярвах, а за целта е нужна много практика и опит :-) Е, няма да се отказвам все още! Предполагам, че пътя към успеха е покрит и с малко разочарования..

    Слънчев и усмихнат уикенд ти желая, Димитрана! :-)

    AntwortenLöschen
  10. Здравей, Ирина :-)

    Да, захарният фондан изсухва и се втвърдява - това всъщност е плюсът му за направата на цветя и фигурки. Покритието не се втърдява толкоз, т.е. изсъхва, разбира се, ако под него има слой маслен крем, но в никакъв случай до степен трудно и проблемно за рязане. Трябва да се внимава със сметанови кремове - те размекват и втечняват фондана, без значение фигури или покритие. Аз съм 'За' готова моделираща маса: определено спестява много време и усилия, които.. хайде, няма да нарека излишни, но човек би могъл да ги вложи в самата украса и моделирането.. Та, ако има възможност, аз лично например, бих си купувала - малко по-скъпо е винаги, но много по-лесно и приятно. И.. качествено, тъй като никой не е застрахован от неуспех в подготвянето на захарния фондан.
    Успех ти желая: човек се учи с практика и в опити, така е. Надявам се да изненадаш майчето с хубава, лично и специално направена торта :-)

    Ведър уикенд!

    AntwortenLöschen
  11. Благодаря ти, Димитрана, за времето, което ми отделяш и за внимманието :-) Аз още в понеделник ще си купя готова моделираща маса и дано с нея имам по-голям успех. В магазина на ул.Кадемлия, за който ми спомена, има бързосъхнеща и бавносъхнеща, според теб коя е подходяща за покрития и моделиране, или е най-добре да си купя и от двете?
    Исках да те попитам също така, какъв шоколадов крем бих могла да използвам за този тип вити торти, тъй като предполагам, че трябва да е по-гъст, за да не се разтече при завиването? Чудех, има ли вероятност блатът да се счупи по време на навиването и дали кремът се маже, докато блатът е още топъл или трябва да изчакам да изстине?

    Рождения ден е другата неделя и трябва много добре да си планирам приготвянето на тортата, за да не се изложа накрая. Освен всичко, трябва и да издържи пренасянето от София до Велико Търново :-)

    AntwortenLöschen
  12. Ирина, съжалявам, че не мога да ти отговоря на въпроса бързосъхнеща или бавносъхнеща, тъй като нямам никаква представа.. колко бавно или колко бързо съхне.. но се ползва съответната според нуждата: ако е по-удачно да се прави фигурка, в чиято направа се налага своевременно засъхване - бързосъхнеща; за фигури, които се правят по-бавно и не налагат бързо съхнене/втвърдяване на елементи или цялост.. бавносъхнеща - това е логиката според мен, възможно е и да греша.
    Можеш да ползваш крем-ганаш (с бял, млечен или тъмен шоколад). За гъстотата обикновено се съблюдава правилото:
    1:1 (шоко:сметана) за крем-пълнеж
    1:2 за пралини/конфект/бонбони
    1:3 за глазура
    загрява се сметаната и в нея се разтопява внимателно шоколадът. До хомогенност. Оставя се да изстине и след това се разбива с миксер. Всъщност, трудно ми е да дам точна рецепта, тъй като в родината сметаната е по-различна - % масленост и пр. ..
    3а да запази блатът еластичността си, веднага след изпичането му се полага върху влажна кърпа, дори може да се покрие с такава след премахване на готварската хартия и навива. След като изстине се намазва с крем, реже на ивици, завива върху основа.

    Стискам палци :-)

    AntwortenLöschen
  13. Здравей, Димитрана!

    Пиша ти, за да ти се похваля, че съм с една крачка по-близо до реализирането на тортата! Днес я направих, сега ще стои в хладилника и ще чака утре да я украся. Ето и снимка: http://img9.imageshack.us/img9/724/chumka035.jpg

    Оказа се, че направата на блатовете беше много лесно, макар и да се наложи да правя доза и половина, защото не ми стигна. Тортата и сега е по-малка, отколкото предвиденото, но засега толкова!

    Исках да те попитам, как правиш тези вълнообразни покрития върху тортите (като на Ментовата), които стоят сякаш като покривчица на самата торта? Много ли е сложно, защото страшно много ми харесва и се чудя дали бих могла да се справя...

    Огромни благодарности за вниманието, което ми отделяш! Ако успея да направя това, което съм замислила, ти ще имаш половината от заслугите :-)

    Хубав ден!

    AntwortenLöschen
  14. Привет, Ирина :-)

    Видях снимката: обещава да стане сполучливо тортЕто! Какъв е кремът? Шоколадов? Не се разпознава заради свежото фолио (често е идеално решение, когато липсва тортен ринг или е твърде голям).
    Като на Ментовата - покритието се разточва както обикновено, намята се върху тортата, заглажда се отгоре като се почва от средата към краищата, за да не остава въздух и впоследствие при и малко преди самото заглаждане отстрани се реже с ножичка. Може да се нагласи и преди да се метне върху тортата и ако се поразтегли при заглаждането да се поправи леко само. Не е сложно. Дори е по-лесен (не само ефектен) вариант за покриване на висока торта: първо с ивица отстрани за борд и след това се разточва за отгоре - избягва се неизбежното нагърчване и трудно заглаждане на едно цяло покритие върху висока торта.

    Явно вече наближава.. стискам палци, спокойно и успех :-)

    AntwortenLöschen
  15. Кремът е шоколадов ганаш с есенция ром, като леко сиропирах и блатовете с малко прясно мляко и ром - вкъщи обичат по-сочни тортички :-)

    Тортата наистина стана по-висока от предвиденото, защото не прецених добре, че долния блат също ще повдига. Именно заради това и аз реших че такъв тип покритие ще е удачно. Сега е 9-10см висока и 18-19см в диаметър. Мъничка е, но все ще стигне за 6-7 човека :-)

    Аз като че ли подкраних малко с направата, защото рождения ден е чак в неделя, но исках да се застраховам и да имам време за втори опит при евентуален провал. Надявам се, че ще издържи тези 3-4 дни :-)

    Благодаря за палците, утре ще е моментът на истината :-D

    AntwortenLöschen
  16. Ще издържи. Идеята за леко сиропиране на блатовете с ром е добра, тъй като ганашът не попива и те остават по-сухи отколкото със сметаново-изварен крем.. Размерите на тортата са като на Ментовата - така че.. вариантът с вълнообразното покритие от две части е добър. Имаш време да я покриеш, украсиш и.. готово! :-)

    AntwortenLöschen
  17. Здравей!

    След 4-дневно приготвяне, тортата най-накрая е готова: http://img8.imageshack.us/img8/3965/chumka038.jpg :-) Въпреки многото кусури, мисля че като за първи път се справих добре. Малко прекалих с масления крем и заглаждането не се получи така, както исках, но пък реализирах идеята си - да направя торта със слънчогледи, защото майка ми много ги обича :-)

    Снимката е с лошо качество, но в неделя ще направя по-добри, заедно и със снимка на парченце :-)

    Пращам ти моите най-сърдечни благодарности и много усмивки!

    AntwortenLöschen
  18. "..като за първи път.." - Девойко мила, не само като за първи път, тортата е много сполучлива - чудесна е с тази лятна тематика! И идеята, и реализацията са отлични!
    "..ти ще имаш половината от заслугите.." - след показване на крайния резултат просто се изчервих, драго ми е :-) Много съм доволна и горда от постигнатото.. и повярвай ми, заслугите са си твои, Ирина!

    Желая весело празнуване и много радост за майчето ти!

    AntwortenLöschen
  19. Благодаря за пожеланията и хубавите думи!
    Все пак цялата процедура не се оказа толкова страшна, колкото си я представях :-)
    Сега имам много идеи в главата и чакам само поводи да зарадвам някой близък :-)

    Хубави почивни дни ти желая!

    AntwortenLöschen
  20. Здравей, Димитрина!
    Свалям шапка за всичко което си сътворил и споделила с нас!
    Бих искала да те попитам какво предтавлява глюкозния сироп, който използваш за направата на захарния фондан и от къде евнтуално бих могла да си го закупя?

    AntwortenLöschen
  21. Привет, Ваня!
    Благодаря ти за похвалните думи!

    Глюкозеният сироп - глюкоза (съдържание на захар и вода). Предполагам, че си от Пловдив: глюкоза има в по-големите супермаркети - Сани, Билла, Пикадили, също и в магазините за здравословни храни. Не го казвам от собствен опит, но инфото е вярно :-)

    Поздрав от мен и..

    мъничка поправка: ДимитрАна

    AntwortenLöschen
  22. Много, много се извинявам и благодаря !!!!!

    AntwortenLöschen
  23. Здравей, Димитрана!
    Пиша ти отново защото искам да ти благодаря от все сърце за подробните инструкции, съвети и препоръки които си написала по-горе. До момента не бях попадала на по-ясна, синтезирана, достъпна и нагледна информация по темата. Вярвам че ще бъде безкрайно полезна и на други, като мен , желаещи да се научат. Благодаря ти, че си намерила време и начин, и че си имала търпението да направиш и споделиш толкова полезни, красиви и вкусни неща. Благодарение на тях през уикенда направих тази торта за рождения ден на мъжа ми http://img529.imageshack.us/i/mg0061.jpg/ Захарния фондан направих по-цитираната от теб рецепта на Monika. Самата торта отвътре е „Вита” като блатовете естествено са по основната ти рецепта за руло. За крема реших да експериментирам и естествено си усложних живота :):) Използвах рецептата на Йоли за крема от торта „Династия”, (като аз не го разделям на две за да станат два цвята а слагам всичко на едно) но той става доста по-рядък в началото и сглобяването почти си превърна в „Мисията невъзможна”. За разкош реших да добавя и Маскарпоне понеже го обожаваме, но пък то нямаше как да спаси положението. Наложи се да добавя желатин защото времето адски ме притискаше и в крайна сметка успях да сглобя тортата (по-скоро наливайки крема , но пък това са подробности ;) )
    Отплеснах се в доста дълги обяснения и се извинявам! Човек се учи докато е жив така че . . .
    Все пак вкуса на тортата си остана страхотен и всички бяха повече от доволни (най-вече аз разбира се)
    Още веднъж ти благодаря за всичко! Ще продължавам да следя с интерес публикациите ти защото съм сигурна, че от теб има още много какво да науча :)
    Хубав Ден!
    Ваня

    AntwortenLöschen
  24. Привет, Ваня!

    С интерес прочетох коментара ти и отворих снимката. Най-напред и на свой ред ти благодаря за одобрителните думи! Благодаря ти, че споделяш и резултата от труда си: очарована съм! За мен е голям комплимент всъщност фактът, че обясненията и старанията ми да бъда полезна са дали един такъв чудесен резултат! Тортата е безспорно много сполучлива - хубав равномерен цвят и цветова комбинация, семплост и технически издържаност. Браво!
    Да, човек се учи непрекъснато... също правя грешки, срещам трудности и не често разочарования от несъответствието между идея и реализирана визия. Съвсем сходна история съм имала и аз с крем-пълнеж ;-)
    Но важното е крайният резултат и радостта в очите на близките хора.
    Благодаря ти за интереса, надявам се и занапред да ти харесва в блога ми :-)

    Поздрав и пожелание за ведра и успешна седмица!

    AntwortenLöschen
  25. Здравей отново, Димитрана!
    В доста от рецептите си използваш "фина неовкусена извара". Би ли споделила, ако обичаш дали и в България мога да намеря такава и ако не с какво бих могла да я заменя. Лично аз се сещам за Рикота, но ми се ще да получа и твоето удобрение :)
    Хубав и спорен ден от мен!!!

    AntwortenLöschen
  26. Привет, Ваня :-)

    Обикновено из рецептите линквам думата извара със снимка на продукта. Знам, че това не е достатъчно.. Затова ще се опитам да обясня по-подробно:
    Изварата е подобна на консистенция до т.нар. сирене-крема или 'Филаделфия'-та, с разликата, че е съвсем неутрална на вкус т.е. неовкусена е и може да й се прибавя сол или захар, съответно да се ползва в солени и в сладки ястия. Тук е много разпространен продукт в няколко варианта на %-на масленост, вкл. и с 0,1 % Fett..
    В България.. от опит нищо, за съжаление, не мога да кажа. Но е ставало и тук на въпрос, та.. с голяма благодарност към Юнона (Петя), цитирам:
    "По темата - за кремове и сладкиши ползвам извара "Забърдо", която е много фина и поради това - наистина подходяща за целта. Продава се в половинкилограмови опаковки. Мисля, че я има във всички по-големи магазини."
    Надявам се да ти бъда полезна с тази информация, Ваня.

    Поздрав :-)))

    AntwortenLöschen
  27. Здравей Димитрана,
    Отдавна следя блога ти и форума и да си призная рецептите ти често за ме "спасявали", когато ми се изчерпят идеити какво да сготвя за съпруга ми, който трябва да яде определени храни. Искам да изразя и възхищението си относно всичко, което твориш!
    След няколко неуспешни опита с марципан Варна се отказах да правя торти с покритие, но като гледам твоите произведения пак ме засърбяха ръцете. Този път ще пробвам да си направя моделиращата маса, която ти използваш и етествено ми възникнаха няколко въпроса.
    - Как закрепяш елементите от страни на тортата?
    - Как постигаш кафевия цвят? Може ли да се използва какао?
    - Как рисуваш върху тортата - разтваряш боичките във вода и с четка ли?
    - Как съхраняваш готовата торта - в хладилник ли?
    Извинявай, ако въпросите са ти дошли в повече, стремя се да постигна максимални резултати.

    Пожелавам ти непресъхващо вдъхновение!

    С уважение,
    Мария

    AntwortenLöschen
  28. Привет, Мария!

    Сърдечна благодарност за интереса, милите думи и комплименти! Благодаря и за чудесното пожелание :-)

    Веднага ще отговоря на въпросите ти:
    - Елементите закрепям с вода: с малка четчица потапям във вода, леко отцеждам в страните на съда (малка ракиена чашка) и мацвам върху захарния елемнт. Той не трябва да е изсъхнал т.е. веднага след правенето му и го притискам леко върху борда на тортата. Понякога овлажнявам борда вместо елемента.
    - Кафявият цвят - преди със смесване на червено и зелено, сега с готова кафява боя. С какао не съм пробвала.. вероятно би могло да се получи, но предварително да се разтвори какаото в мъничко вода - на гъста кашица.
    - Върху тортата рисувам с четка и гелова боя, ако е необходимо - разтворена в чист алкохол. Понякога ползвам хранителни маркери.
    - Готовата торта и въобще тортата от момента на завиването й съхранявам в хладилник. Където, ако е за вкъщи стои без проблеми поне 2 седмици докато бъде напълно изядена - колкото по-дълго - толкова по-сочна обикновено става. Много рядко се образува конденз върху покритието, може би само два пъти досега, предимно когато е имало и бадемов марципан като материал.. но не винаги.
    Мария, не се притеснявай да питаш, ако нещо не ти е ясно: с удоволствие споделям опит - затова е и блога ми :-)

    Със симпатия и пожелание за лек петък и приятен уикенд!

    AntwortenLöschen
  29. Здравей Дими,
    И аз като всички останали ще кажа, че изразът - "нямам думи" е 100% валиден за всичко, което правиш. От доста време и аз имам мераци да се пробвам да направя нещо и вече се реших. Дали ще можеш само да отговориш на един въпрос - какво е фиксатор за сметана. Четох, четох из форумите, но сигурно съм пропуснала обясненията някъде.
    Ще ти бъда много благодарна ако помогнеш.
    Дано непрекъснато ни радваш с нови произведения на изкуството.
    Щастлива и красива седмица
    Ели

    AntwortenLöschen
  30. Привет, Ели!

    Благодаря ти за посещението и вниманието!
    Фиксатор за сметана - или стабилизатор, подобрител, подсилвател.. знам ли как точно се именува на български.. спомога за по-доброто разбиване на сметаната и поддържането й разбита без втечнявания и пр. неприятни моменти. Представлява прахообразно вещество - ползвам този на Dr.Oetker. Помага, но не мисля, че е способен на чудеса.. затова и ползвам винаги млечна сметана с висока (36%) масленост.

    Хубава и успешна нова седмица, поздрав и :-)

    AntwortenLöschen
  31. Здравей Димитрана,
    Сърдечно ти благодаря за бързият отговор, аз за съжаление чак сега успявам да се включа - децата ми изпълват цялото време. Днес направих фондана стана идеален. Вместо обаче да разтворя желатина в 60 мл вода съм взела от по-големите чаши и съм го разтворила в около 120, резултата е двойна доза, отиде 2.5 кг захар, но се омеси доста добре, при положение, че останалите продукти са по рецептата. До Коледа имаме 4-5 повода в които мога да направя по една торта дали, ако го съхранявам в хладилник или на стайна Т ще си промени качествата?
    Видях, че в основните рецепти за рулото не използваш набухвател. Яко сложа бакпулвер и амонячна сода, дали ще мога да разпределя тестото в две тави предвид на това че ще се надуе, за да стане с по-голям диаметър тортата?
    Утре сматам да изпека и завия една торта, а в петък да я сглобя и украся. (За РД на сестра ми в неделя)
    А, щях да пропусна да те попитам как полагаш "чаршафа" върху тортата? Просто го вземаш и покриваш (не се ли накъсва) или с точилката?
    Ще покажа снимки.

    Поздрави,

    Мария

    AntwortenLöschen
  32. Привет, Мария!

    Ще стискам палци в тортоправенето :-)

    В рулото не се слага набухвател - не трябва. Именно и заради това жълтъците се сипват при разбития белтък, а не обратното.. за да запази еластичността си просто и не 'бухва'. За повече блатове - повече продукти.

    Покритието се разточва върху пудра захар, някои разточват върху нишесте, аз понякога - между два слоя прозрано 'свежо' фолио, като едната страна, която трябва да е лицева, минавам леко директно с точилката, за да се избегнат ситните бръчици, които неминуемо се получават тук-там от фолиото. След това прехфърлям въху фолио, така че да мога да взема разточения фондан с помощта на фолиото, а лицевата страна да се пада откъм 'лицето' и захлупвам леко и премерено върху загладената с маслен крем торта. Бързичко се оправят гънките и покритието заглажда от средата навън и отгоре на долу. Можеш да видиш тук традиционния начин за покриване с фондан.

    Поздрав и пожелание за хубав ден и :-)

    AntwortenLöschen
  33. Здравей отново Димитрана,
    Исках да ти покажа снимки на тортата, за която писах, че ще правя, но беше пълен провал блата не бухна, фондана се накъса при прехвърлянето и стоеше един груб....но така е като го правих с бебе на ръце...
    Сега обаче искам да ти се похваля - за РД на съпруга ми направих своя интерпретация на Рафаело. Бишкоти, млечен крем с кокосови стърготини и натрошени целуфки между тях и малко желатин. Използвах същиа фондан, който не ми хареса преди 12тина дни. Врътнах го в микровълновата и го премесих със захар, получи се страхотно еластичен и кадифен на допир фондан. Явно колкото повече престоява, толкова по хубав става. Направо сам пое формата на тортата. Ето тук http://s188.photobucket.com/albums/z151/mai4e/RD_Pencho_09/?action=view&current=SANY0453.jpg
    Извинявам се за лошото качество на снимките.
    Благодаря ти още веднъж за напътствията.
    Мария

    AntwortenLöschen
  34. Привет, Мария :-)

    Най-напред: блатът за вита торта трябва да се получи тънък (1-1,5см) и еластичен, не трябва да бухва и надига като пандишпан.

    Искрено се радвам, че захарното тесто се е получило добре, както сама казваш - само е заело формата на тортата - точно така изглежда и на снимките: перфектно покритие! Благодаря ти за споделения отзив и за линка към снимките с тортичката! Моите поздравления, Мария! И за сполучливата - нежна и красива торта, и за семейния ви празник! Прекрасни дечица си имате - пу-пу! - да не са им уроки! Да са ви живи и здрави :-)

    Всичко най-добро за теб и семейството ти, поздрави :-)))

    AntwortenLöschen
  35. Здравей и от мен!
    Аз не искам да остана анонимен посетител, без да съм ти благодарила за тази красота, която сътворяваш и споделяш!
    Като гледам, аз май няма да се пробвам, но ако знаеш колко подробно чета всичко - харесва ми начина, по който описваш направата, въпросите, които ти задават и отговорите, отношението.
    Благодаря ти!

    AntwortenLöschen
  36. Irshad, привет!

    Благодаря ти за милия коментар: много ме радва и трогва! Благодаря ти за вниманието, симпатията, одобрителните и похвални думи - подобно отношение ме окуражава и подкрепя за повече експерименти в хобито ми :-)

    Всичко най-добро за теб и близките ти! :-)

    AntwortenLöschen
  37. Поздрави и от мен! Възхитена съм от всичко, което виждам и чета тук! Искам да направя захарен фондан, но имам малък проблем. В нашия неголям град няма никъде глюкозен сироп, но намерих глюкоза за сладкиши, сладка и др. Това, което ме притеснява е, че е твърде гъста - като много гъст мед. Как, с какво и доколко мога да я разредя, за да се получи необходимия сироп? Ще се радвам да получа отговор и дано успея в смелия си експеримент - пролетна торта. Желая здраве и много радостни мигове!

    AntwortenLöschen
  38. Привет, Бени!

    Благодаря ти за интереса и одобрението! :-)
    За глюкозата - хм, прилича на тази, която аз намирам - не е твърде удачна, именно заради необходимостта от разреждане. Правя го с леко топла вода и разбъркване (може леко и за кратко да се позагрява - никога горещо!) докато се получи консистенция на гъста течност.. като боза/олио.
    Горещо ти пожелавам успех в тортоправенето!
    Също много се вълнувам в такива моменти, тъй като страшно ми се иска с обясненията си да бъда полезна на всички, които желаят да зарадват близките си със сладък подарък! За съжаление не винаги се получава оптималният резултат поради ред причини, главно особености и различия в продуктите.. но с няколко опита всичко си идва на мястото :-)
    Поздрав и ще се радвам на положителен отзив!

    AntwortenLöschen
  39. Благодаря за съвета и съпричастността! Ако опитът е успешен и аз ще се похваля тук със снимка!
    Поздрави и пожелания за приятни почивни дни!

    AntwortenLöschen
  40. Много се извинявам,но обърках под коя торта трябваше да си постна въпроса,затова съжалявам ,че се повтарям :(

    Здравей :)
    Поздравления за невероятните торти и за подробните ти обяснения,които запалиха дори мен(човек,който не може да готви(blush)) да се пробвам.
    Тортата като за първи опит е може би добре,но имам един въпрос относно фондана. Изпълних точно рецептата,но се получи ронлива смес,която постоянно се къса и не е така гладка,както на твоите снимки ,а по скоро стои песъчлива.Дали съм сложила много захар? Ако не на какво може да се дължи?
    Благодаря предварително за отговора!

    Усмивки: Тина

    AntwortenLöschen
  41. Привет, Тина!

    Драго ми е да прочета, че блогът ми и тортите в него са ти се харесали, послужили за вдъхновение и мотивирали за опит. Благодаря за вниманието, интереса и похвалните думи!
    Не се притеснявай от неуспешния първи фонданов опит: захарното тесто е малко капризна маса, чиито особености и 'претенции' с течение на времето и няколко опита се опознават и преодоляват. Предположението ти е вярно - ронливо става тестото, когато пудрата захар е дошла в повечко. За съжаление, точно количество не може да се даде. Всеки път е малко по-различно.. И при мен не винаги се получава ;-)

    Поздрави от мен! И пожелание за успешни занимания в кухнята :-)

    AntwortenLöschen
  42. Добре,но нали се слага захар,докато спре да лепни или все пак трябва да си остане малко лепкаво? А когато се правят формичките пак върху захар ли се правят,защото и тогава тестото пак поема от захарта?
    Много благодаря за отговорите и вниманието :)
    Със сигурност това няма да ми е първата и последна торта още повече ,че колкото повече разглеждам блога,толкова повече се амбицирам :)
    Много позитивна седмица,
    Тина

    AntwortenLöschen
  43. За съжаление, Тина, не съм в състояние да обясня съвсем точно с думи докога се слага пудра захар и колко се омесва тестото.. трябва да се направи няколко пъти, за да се придобие съвсем конкретна практическа представа.
    Елементи, фигурки, цветя.. от фондан правя с помощта на трагант (Gum Tragacanth - растителен продукт, прахообразно вещество със свързващ и оплътняващ ефект, основно ползван в сладкарството, с който се подпомага оптималната еластичност на захарната маса). Разбира се, може да се ползва пресята пудра захар или пшеничено нишесте. Ако полепнат повече отколкото трябва върху елементите, се изчеткват със суха четка. А разточвам фонданът между два листа идеално опънато свежо фолио, без да ползвам прахообразни вещества.
    Надявам се да съм ти била полезна с отговора си, Тина. На свой ред ти желая успешни и приятни дни :-)

    AntwortenLöschen
  44. Здравей, Дими! През май направих първи и успешен опит на торта с фондан, трудно се оказа за мен залепването на фигурки по вертикалната страна на тортата. Въпросът ми е как става това след като са се втвърдили и фигурките и фондана?

    AntwortenLöschen
  45. Здарвей Димитрана,

    Следя блога ти от известно време. Попаднах тука около витите торти, който правишс завиден майсторлък. Праавих някои от твойте рецепти....фондата ти също е страхотен.
    Аз също се опитвам да правя торти...., но за сега предимно се уча.
    Днес направих и свой блог, ако желаеш заповядай.
    http://flying-cake.blogspot.com/p/blog-page.html

    AntwortenLöschen
  46. Привет, Сия!
    Апликация по тортения борд се слепва лесно, но при условие, че детайлите от фондан не са изсъхнали, а са оформени в момента - с лек натиск към стените на тортата покрита със захарното тесто и елементите се залепват. Повърхността или на тортената стена, или на елемента, който трябва да бъде залепен върху нея се минава с влажна четка, потопена и отцедена от водата.
    Надявам се да съм ти била полезна с това обяснение. Желая ти удоволствие и успех в тортоправенето :-)

    AntwortenLöschen
  47. Здравей, Ирена!
    Благодаря за похвалните думи и за поканата да посетя блога ти!
    Намирам идеята за чудесна и приветствам първите ти крачки в създаването на лична страница!
    Малко повечко старания в правописа бих ти препоръчала - тогава абсолютно всичко ще е перфектно, тъй като тортите ти са наистина красиви!
    Поздрави сърдечни и :-))

    AntwortenLöschen
  48. Благодаря ти Дими, да много бързах да пиа....тези дни всичко ще е коригирано ;-)) Благодаря за милите думи. Надявам се и аз скоро да мога да правя абсолютно перфектни торти, като теб ;-)

    AntwortenLöschen
  49. Благодаря на свой ред, Ирена :-)
    Ще следя с интерес страницата ти! Поздрави :-)

    AntwortenLöschen
  50. Много ти благодаря за отговора, Дими!

    AntwortenLöschen
  51. Здравей Димитрина,
    Аз също съм една от многото почитателки на твоите торти - произведения на изкуството. Преди две седмици се опитах да направя торта за пирвия рожден ден на детето на моята приятелка. Реших да се пробвам с твоята рецепта за витата пролетна торта, но блатът напълно се компрометира. Отодлу остана гъската и съвсем глетава част от тестото с жълтъците, а онази част с белтъците остана отгоре и се изпече доста добре. Прочетох отново рецептата ти, но не можах да разбера къде греша. Нямах време, нито кураж да продължа със сащата рецепта и затова се обадих на майка ми за рецептата за пандишпанено тесто. С твоите инструкции за крема, завиването и фондана тортата стана страхотна. Но все пак не съм се отказала да опитам вкуса на твоите торти. Имаш ли представа, защо блатът ми се провали? На какво би могло да се дължи това?
    Най-сърдечни поздрави.
    Яна

    AntwortenLöschen
  52. Привет, Яна!

    Моля, обръщай се към мен с правилното ми име: ДимитрАна :-)

    Доколкото разбрах от обясненията ти, допуснала си сериозна грешка: не си приготвила правилно тестото - разделила си го на две части, изсипала си ги една върху друга и пекла. Яйчената смес се изсипва и разбърква задължително с белтъчената, към получената се добавя с пресяване и леко бъркане с дървена лъжица брашното. Стига се до хомогенна смес, която се изсипва върху готварска хартия и пече. Няма начин да не се получи!

    Желая ти успех при следващото правене на вита торта и много задоволство при хапването й :-)

    AntwortenLöschen
  53. Здравей, Димитрана! Искам да ти благодаря за страхотното описание как се прави фондан, защото благодарение на теб успях от първия опит, което ме направи изключително щастлива, подскачах от радост около покритата торта. Само едно нещо ми е странно и ако мога да те попитам - нормално ли е да има лек мирис на желатин?
    Много, много ти благодаря отново.
    Алекс.

    AntwortenLöschen
  54. Драго ми е да прочета положителен отзив и успех от първи път :-))
    Благодаря ти на свой ред, Алекс!
    Да, може да има лек мирис на желатин - зависи от ползвания желатин: някои намирисват доста интензивно.
    Всичко най-хубаво и вкусно и занапред, Алекс :-)

    AntwortenLöschen
  55. Здравей, отново! Дали би могла да ме посъветваш за още едно нещо - понеже ми остана известно количество фондан и не ми се искаше да го изхвърлям, го прибрах в хладилника. Но прочетох някъде, че може и да се замразява, за по-дълга трайност. И всъщност да попитам дали фонданът по твоята рецепта може да се замразява и каква му е трайността.
    Благодаря предварително.
    Поздрави най-сърдечни :),
    Алекс

    AntwortenLöschen
  56. Здравей, Алекс!

    Съжалявам, но нямам опит със съхраняването на фондан в хладилник или камера за дълбоко замразяване и не бих могла да ти бъда полезна със съвет. Захарното тесто съхранявам много добре увито (плътно, без наличие на въздух, с няколко пласта) в свежо фолио в шкаф. Разбира се, че ми се случва след 1-2-3 месеца парчето фондан да се втвърди и засъхне - тогава го ползвам настърган на ситно ренде върху сладкиши за украса или леко карамелизиран от Т във фурната. Хладилникът и камерата ми са малки и няма място за захарни истории ;-) Когато се прави всеки месец торта, фонданът се изразходва бързо и не се стига до разваляне. Ако е позасъхнал - може да помогне малко течен глицерин върху дланите при затоплянето и размачкването му. Но да го замразявам - не съм пробвала. Съжалявам, че не бих могла да ти помогна със съвет и опит в случая.

    Поздрави и пожелание за здрава и уютна есен :-)

    AntwortenLöschen
  57. Благодаря ти за съветите, Димитрана:-). Реших, че ще пробвам да го сложа в камерката ми, че и тя милата е толкова мъничка, но посбутах подправки и сие и се наместиха пакетчетата. Ако се окаже сполучливо замразяването, ще споделя задължително:-), да видим само кога ще е следващата торта, но дано е по-скоро.
    Всичко най от мен!

    AntwortenLöschen
  58. Дими, благодаря ти за чудесния блог, рецепти и идеи!
    Може ли приблизително да кажеш колко пудра захар добавяш (към 1000 гр) при замесването на фондана?
    Днес направих първи опит. Постепенно добавих към 500 гр пудра захар. Струваше ми се, че много лепнеше. Но сега вече се опасявам, че съм прекалила. Фонданът е ронлив :о(
    Благодаря ти.

    AntwortenLöschen
  59. Wow...my daughter sent me the link to this cake. Stunning!! Absolutely Stunning! I would love to try making one like this. You did an amazing job!!! The ingredients do not translate well into English through google but I will keep looking.

    AntwortenLöschen
  60. Добавям между 500 и 1000г. За съжаление - всеки път количеството е различно. Най-често е към 850-900-950грама. За да не стане ронливо, захарното тесто се оставя съвсем леко лепкаво - в последствие лесно се нагажда оптимално.
    Дано следващият ти опит те остави доволна :-)

    AntwortenLöschen
  61. Hallo, Ginger!

    Thank you very much for stopping by and your so nice compliments!

    :-)

    AntwortenLöschen
  62. Димитрана, тортата ти е прекрасна!
    Искам да ти благодаря за рецептата за захарният фондан - получи ми се от раз благодарение на обясненията и снимките ти - благодаря ти!Нямах много време да си играя с фондана, просто покрих тортата, но пак съм много доволна, че ми се получи:).

    AntwortenLöschen
  63. Аелис, много ми е приятно да прочета одобрителния ти отзив! Радвам се, че съм ти била полезна!
    А що се отнася до самия фондан - признавам, че не е подходяща маса за някои видове цветя и фигурки, но универсална и подходяща за всичко - няма.
    Все се каня да снимам някоя нова торта 'стъпка по стъпка' на светло за по-хубави снимки и да забъркам т.нар. мексиканска паста и.. все отлагам.. :-( Обещавам да се стегна :-D

    Поздрави сърдечни :-)

    AntwortenLöschen
  64. Разгледала съм всичките ти торти,многократно,изпипани са до съвършенство!Имам едно малко запитване,за което се чудя от доста време:Никъде не намирам глюкоза.Точно тази рецепта за захарн фондан съм много доволна,но аз я правя без глюкозата-пак ми се получава,но се чудя важна ли е ролята и каква е точно ролята на глюкозата?Дали фондана би се получил по перфектен? Смея да кажа,че това е много точна рецепта за преготвяне на захарен фондан в домашни условия.Много щедро от твоя страна за публикуването и.

    AntwortenLöschen
  65. Привет, Ваня!

    Благодаря за похвалните думи!

    И конкретно на въпроса: глюкозата е важна за еластичността и хомогенността на захарното тесто. А къде в България се продава? Според резултати от нет-а: на диетичните щандове в по-големите вериги хранителни магазини.

    Пожелавам ти и занапред удоволствие и успех в тортоправенето!

    Здраве и :-)))

    AntwortenLöschen
  66. Привет ,
    Страхотни неща правиш.Много ми харесват. Попаднах на твоя блог , търсейки рецепта за фондан. Опитах се да го направя снощи. Направих различни светове и съм ги завила във фолио, НО, сега реших да отворя да видя какво става и нещо не ми хареса . Стои си едно ронливо и се къса. Дали не е престоял достатъчно или нещо съм оплескала. Имаш ли някакви идеи?

    AntwortenLöschen
  67. Привет, Виктория!

    Радвам се, че страницата ми ти допада и съжалявам за неуспешния опит с направата на захарното тесто.
    Ронливо и късащо се - категорично: пудрата захар е била в повече. В добавянето и в точното количество на пудрата захар всъщност се крие ключът за сполучлив резултат. За съжаление, както съм споменавала, абсолютно точно количество не мога да дам: и при мен всеки път е различно. Трябва да се внимава в добавянето и замесването и от личен опит твърдя, че първите няколко пъти не се получава задоволителен или оптимален резултат..

    Не губи желание и кураж обаче! Желая ти здрави, приятни дни и успех в кулинарните занимания :-)

    AntwortenLöschen
  68. Привет !!! Страхотен блог с невероятни рецепти , очарована съм от теб. Искрени поздрави за невероятните рецепти който както се вижда са приготвени с много желание и любов! Бъди жива и здрава !
    Извини ме , но бих искала да те попитам нещо и ще ти бъда МНОГО БЛАГОДАРНА ако ми отговориш !
    Виждам, че живееш в Австрия, а аз пък съм в Германия и бих искала да те попитам от къде си купуваш глюкозата, лимонтозуто и глицерина и най - важното можеш ли да ми обясниш точно как изглеждат опаковките на тези продукти ( или със снимки ако е удобно ) Свекърва ми има един спрей глицерин, който й е изписан за високо кръвно - червено е шишенцето - незнам !
    Хиляди благодарности предварително и ще бъда много щастлива ако ми пишеш ! vg_damyanovi@abv.bg е моята поща ако ти е удобно пиши и на нея !

    AntwortenLöschen
  69. Привет, Дамянова!

    Благодаря ти за интереса и похвалните думи!

    Лимонтозу се продава във всеки хранителен магазин - Zitronensäure.
    Особено подходящ е този Glukosesirup и от същия немски онлайн-магазин () може да закупиш глицерин или от аптека, но с уточнението, че ти трябва за сладкарски цели.
    Надявам се да съм ти била полезна :-)

    Успех и удоволствие в кухнята!

    AntwortenLöschen
  70. Опс.. ето го видим линкът на онлайн-магазинаhttp://www.backfun.at :-)

    AntwortenLöschen
  71. Здравейте, истинска терапия е за душата когато се преследява процеса на творчеството ви!
    Което силно ме впечатлява е , че си имате свой стил! Обикновено, почти неусъзнателно, имитираме други вече установени модели.
    Имам и един въпрос, наистина ли са стабилни витите торти за многоетажен проект, да речем, два-три етажа? Благодаря ви успех!

    AntwortenLöschen
  72. Здравейте, Поздрави от Габрово - разбрах че сте харесали нашия край! Толкова много суперлативи прочетох, че не знам какво да добавя. Просто си пожелах да направя и аз нещо, което поне мъъъничко да прилича на това, което творите Вие. Ще си позволя въпрос - стабилизаторът за сметана може ли да бъде пропуснат - нямам идея къде да го търся. Благодаря!

    AntwortenLöschen
  73. Здравей, Димитрана :) От дълго време следя блога ти и ти се възхищавам на изкуството ти да твориш такива красоти. С твоите рецепти и снимки се възбужда желанието в мен да пробвам рецепти и техники, които първоначално ми изглеждат трудни и не по силите ми, но желанието надделява над несигурността, че може и да не се справя :)
    От една-две седмици се приготвям за рождненият ми ден, който е края на месеца и ми се иска да изненадам приятелите ми с торта направена от мен. Вече концепцията на тортата съм си я изяснила: Основата ще е твоята торта Red Velvet, набелязала съм я още, когато я постна тук :) Имам притеснения единствено за фондана и по-конктерно за глицерина и глюкозата. За съжаление няма как да ги поръчам online, защото много късно реших да се пробвам с фондана. Живея във Виена, но в края на другата седмица се прибирам в България и там незнам къде ще намеря тези продукти. Глицерин съм купувала от аптеката, но не за сладкарски цели и не съм сигурна, дали е този който трябва :) Глюкозата я търсих в няколко Spar-a, но не я видях. Ще можеш ли да ми помогнеш, от къде да си купя тези два продукта тук във Виена. Много ти благодаря предварително!

    Желая ти усмихнато лято!
    Цони

    AntwortenLöschen
  74. Привет Дими :-) Знаеш, че съм гооолям фен на всичко, което правиш! Възхищавам се на таланта и финеса ти! Тези дни съм на тема торти и фондан! Които и блогове да отворих и прочетох все стигах до твоя защото обясненията и инструкциите ти са невероятно точни и изчерпателни. Искам да ти благодаря за споделения опит. Ако се престраша да направя фондан ще ти пиша за резултата :-) Много усмивки от мен! Лина

    AntwortenLöschen
  75. Здравей,Дими!
    Често те навестявам ,скоро ще правя тортичка и отново разглеждах твоите страници за да се заредя с творческо настроение .
    Дано с теб всичко е наред ,дълго отцъстваш :)
    СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВИ ЗА БЛАГОПОЛУЧИЕ И ПРЕГРЪДКИ !

    AntwortenLöschen
  76. Der Kommentar wurde von einem Blog-Administrator entfernt.

    AntwortenLöschen
  77. Привет и от мен!

    Макар и с огромно закъснение, но публикувам насъбралите се коментари и отговарям на въпросите:

    Да, витите торти по мое мнение и от личен опит са достатъчно стабилни за многоетажни.

    Може да се пропусне стабилизаторът/фиксаторът за сметана. Достатъчно е по-голямата масленост на разбиваната сметана.

    Цони,
    благодаря ти от все сърце за интереса и похвалните думи!
    Съжалявам, че едва сега, след толкова време имам възможност да ти отговоря.. Надявам се, празничната торта да е била сполучливо направена! След като живееш във Виена, предлагам да посетиш магазинът с адрес Währinger Straße 28
    1090 Wien, а ето и линк http://www.allestorte.at/

    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  78. Мила Лина, благодаря ти за похвалните думи! Много ме радва коментара ти!

    Благодаря ти за загрижеността, Нели!
    Всичко най-добро от мен!

    Поздрави сърдечни :-)

    AntwortenLöschen
  79. Привет,
    привлечена съм от тези невероятно красиви торти! От известно време събирам смелост да пробвам как се работи с фондан. Попаднах на блогът ти търсейки рецепта за домашен такъв. Благодаря ти за подробното обяснение. Опитах и мисля, че като за първи път ми се получи доста добре. Може би ми стана малко по твърдо тестото, но вероятно е с повече пудра захар или тъй като престоя една нощ в хладилник.
    С пожелания за много вдъхновение!
    Поздрави,
    Мимозита

    AntwortenLöschen
  80. Блога е чудесен и силно заразителен, ако мога така да се изразя. Черпя идея с две шепи. За сега съм пробвала само рецептата за фондана-перфектна е щом начинаеш сладкар, като мен успя вече два пъти да се справи. За в бъдеще съм решила да изпровам всички торти! Благодаря ти за вниманието, което ни оказваш с този блог!
    Поздрави, Веси.

    AntwortenLöschen
  81. Привет, Тортите ти са просто фантастични. Често експериментирам в кухнята и правя доста торти, но до сега никога със захарно покритие, та дойде и този момент, набавих си всички продукти за захарния фондан , но в аптеката ми казаха че има само един единствен глицерин, и след като го взех видях на етике че пише " Приложение в фармацията и козметиката", та ударих на камък, дали бих могла да мина без глицерин?
    Поздрави
    Поли

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Без глицерин ще се получи също, Поли, но за сметка на някои от свойствата - по-малка еластичност и трайност. Все пак допускам, че глицеринът от аптеката би могъл да се ползва?!

      Поздрави!

      Löschen
  82. Много благодаря за отговора, днес най-накрая се реших и благодарение на чудесните ти обяснения мисля че се получи доста добре ( вижда ми се идеално, но ще видя когато пристъпя към покриването на тортата), използвах точно количествата от рецептата, но ми се вижда някак малко и незная дали ще успее да покрие двуетажна торта, та ако може да дадеш съвета си и тук ще бъда изключително благодарна! Още веднъж благодаря за прекрасното обяснение стъпка по стъпка и снимковия материал!
    Поздрави и Весели празници :)
    Поли

    AntwortenLöschen
  83. Здравей,Димитрана!Благодаря ти за това че ни правиш съпричастни на уникалните рецепти,които твориш!И аз на свой ред като ученик имам въпрос.Искам да направя крем за торта с маскарпоне,масло и кондензирано мляко.Мога ли да ги комбинирам или да ги редувам между блатовете?

    AntwortenLöschen
  84. Привет, Вили!

    Съчетанието на кондензирано мляко с маскарпоне е въпрос на вкус. На мен - на нас, вкъщи - много ни допадат кремове с маскарпоне light и подсладено кондензирано мляко. Предимство в случая е и консистенцията на поличената смес - подходяща за пълнеж без добавяне на желатин, стабилизатори и пр. и завиването на тортените блатове е направо удоволствие :-) Кремът не се нуждае от добавяне на масло. Освен, ако нямаш някое съвсем малко остатъчно количество.. Тогава е добре да се сложи и някакъв вкусов нюанс (лимон, портокалова есенция... нещо, което да отнеме масления вкус и да се използва по този начин трайността на получения аромат.

    Успех :-)

    AntwortenLöschen
  85. Здравей,Дими!Можеш ли да ми кажеш доволна ли си от фондана(добър ли е за големи фигурки и малки детайли,тъй като аз също го ползвам и съм много доволна,а ме упрекнаха,че не е за фигурки,а за покриване на торти.Благодаря!

    AntwortenLöschen
  86. Привет, Щерева!

    Иска се доста време, търпение и майсторство, когато се работи с обикновен фондан за направа на фигурки и цветя. Това е истината. Работя с него, тъй като не разполагам, а и още не съм 'се навила' сама да забъркам нещо друго и по-подходящо. Става дума за т.нар. gum paste или мексиканска паста (mexican modelling paste), захарно тесто особено подходящо за направата на цветя. Не зная кой те е упрекнал, но вместо упрек, би било по-адекватно да ти даде обяснение и отговор ;-)

    Поздрави :-)

    AntwortenLöschen