Donnerstag, 17. Mai 2012

Макови хлебчета



За около 15-ина хлебчета:

450гр брашно + още 50-100гр за доумесване и оформяне
50гр масло
1 яйце
50гр течен мед
200мл затоплено прясно мляко
20гр прясна мая
щипка сол
шепа маково семе
дузина бадемови ядки

Брашното се пресява, прави му се кладенче и в него се чуква яйцето, леко позатопленото прясно мляко с шупнала в него мая, маслото - разтопено и охладено, мед, щипка сол. Забърква се тесто, в което се добавя и маковото семе. Оставя се да втаса. С добавка на още малко брашно от втасалото тесто се накъсват около 15-ина топки, които се оформят на хлебчета, надупчват се с вилица, а в средата на всяко се пъхва по една ядка.
Пекат се на средна скара, в предварително загрята на 180-200°C фурна.
След като са изпечени, хлебчетата леко се намазват с прясно мляко.



Пасват със супичка.. от бяла ряпа, например ;-)

21 Kommentare:

  1. Дими, чудесни хлебчета!
    Поздрави от мен и морето!

    AntwortenLöschen
  2. Много пухкави и вкусни!Хубава вечер!

    AntwortenLöschen
  3. Semplicemente deliziosi , perfetti per ogni occasione.
    Alessandra

    AntwortenLöschen
  4. Чудесни хлебчета, много обичам мак! :)

    AntwortenLöschen
  5. Много красиви хлебчета, ще пробваме рецептата!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  6. Отлично изглеждат, Дими!
    Отвътре са толкова мекички, а отвън с много приятен загар :)
    Усмивка за бебешока :)

    AntwortenLöschen
  7. Страхотни питки и снимки,Дими!
    Дано все по-често си сред нас!
    Прегръдки!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Здравей Дими,
      Коментара ми е за супата от бяла ряпа, но там нещо не в ред...а се опитах да пратя писмо на пощата ти, но и там ми се показа надпис,че нещо не е вярно..Както и да е...

      в блог листа ми видях тази супичка и ми се искаше да оставя коментар под публикацията ти, но не е е активен този "бутон"
      Исках да кажа, че макар и необичаен за нас, от този зеленчук се получава изненадващо вкусна супа- опитах твоята.първия ми "сблъсък" с варена ряпа бе по една руска рецепта и бях очарована, оттогава бях забравила..., но ти ми припомни и я приготвих у дома.

      Чудесна нова седмица ти пожелавам!

      Поздрави!
      Бети

      Löschen
    2. Привет, Бети!

      Съжалявам за 'техническите' неприятности! Също и непрестанно се сблъсквам с подобни нередности: самата аз на предишни мои публикации не можех да отговарям, някои и досега са без отговор :-(
      А одобрението ти ме радва много: бялата ряпа е страшно харесвана вкъщи - на супичка, запеканка, салата.. като подправка :-)

      На совй ред желая успешни и усмихнати дни! Поздрави!

      Löschen
  8. Много са апетитни, Дими!
    Обожавам мак.
    Хубав уикенд!

    AntwortenLöschen
  9. Разкошна рецепта!Със сигурност ще я пробваме вкъщи!!!Въобще блога е страхотен!!!А дали нямащ някоя изпитана рецепта от скандинавската кухня?

    AntwortenLöschen
  10. Дими, хлебчетата се получиха като твоите, пухкави
    с хрупкава коричка. Благодаря ти за прекрасната рецепта :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Благодаря на свой ред за доверието, Марияна! Драго ми е, че са се получили и усладили :-)

      Löschen
  11. МНого, много красиви хлебчета и снимки!

    AntwortenLöschen
  12. Дими, прекрасни са тези хлебчета, отбелязвам си рецептата!
    Толкова се радвам, че мъничкия човек ти оставя вече повечко време и за блогчето, значи е пораснал и е по-самостоятелен мъж вече, нали?
    Моля те, целуни мъничките ръчички от мен :)
    Сърдечен поздрав!

    AntwortenLöschen
  13. О, Дими хлебчетата са много изкушаващи! Поздравления! :)
    Но, някак съм пропуснала крем супата от предната публикация, а тя още повече ме мами. Обичам именно такива, леки супички. Задължително ще я направя!
    Снимките как да коментирам, те винаги са перфектни! Като фотографа. :)
    Поздрави, сърдечни!

    AntwortenLöschen
  14. Леле ще ги направя със сигурност!

    AntwortenLöschen
  15. Обожавам мак в тесто.Твоите хлебчета са просто приказни.
    Поздрави и хубава нощ!

    AntwortenLöschen
  16. Радвам се, че предложението се посреща с одобрение!
    Благодаря за интереса и вниманието :-)

    AntwortenLöschen
  17. Ау, страхотни са, Дими! И изглеждат много вкусни!:)

    AntwortenLöschen