Montag, 28. Februar 2011

Червена супа



400-500гр червено цвекло - малки глави
1 глава червен кромид
1 малка ябълка
1с. л настърган хрян
кубче бульон
чер пипер
20гр масло
1л вода

50мл течна сметана

подправки сухи или пресни на вкус
50гр бяло сирене

Цвеклото се измива и се слага в тенджера да ври за поне час (в тенджера под налягане и за по-кратко). Към края на варенето на цвеклото, се измиват, почистват и настъргват на ренде кромидът, ябълката, хрянът. Изсипват се в подходящ съд с разтопеното в него масълце. Задушават се лекичко, с няколко разбърквания. Към тях се добавя горещата вода, с разтворения в нея бульон. Вари се около 10-15мин на умерен огън, през което време червеното цвекло се обелва (препоръчвам гумени ръкавици), нарява на кубчета и добавя. След което сместа се пасира, овкусява се с чер пипер, солчица (ако е необходима), застройва се със сметаната. Още 1-2 минути върху огъня, няколко разбърквания и супичката е готова. Поднася се топла, поръсена с малко сирене и пресни или сушени подправки според вкуса.



Към супичката чудесно пасват хей-такива сиренки
и.. чашка червено вино: Наздраве :-)

10 Kommentare:

  1. Ето твоа е нещо, което задължително трябва да опитам! До сега червеното цвекло само на салати съм го опитвала. Изглежда много вкусно!

    AntwortenLöschen
  2. Вкусна Първомартенска импресия.
    Поздравления, Дими!

    AntwortenLöschen
  3. Дими,интересна и много колоритна супичка представяш!А сиренките са страхотни!

    Успешна седмица пожелавам!

    AntwortenLöschen
  4. Дими, това е един много обичан от мен зеленчук -
    и за салати, и за супички:)
    А в съчетание със една сиренка..
    караш ме да мечтая!
    Прегръдки!

    AntwortenLöschen
  5. Дими, много оригинална рецепта! В първият момент на превюто помислих, че е доматена супа, но после като прочетах цвекло и се влюбих. Бих си я направила, та било то и само за мен (малко трудно пробутвам кореноплодни на децата:)))

    AntwortenLöschen
  6. Като видях червена супа и бях сигурна, че е доматена. Изненадах се, като видяха червено цвекло. Много е интересна и поне за мен, нестандартна. Заинтригува ме.

    AntwortenLöschen
  7. Дими, много интересна комбинация от продукти, сигурна съм че супата е неустоима. Имам малко цвекло и точно умувах в какво да се превърне и ето ти даваш прекрасна идея
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  8. Баба Марта здраве носи
    пълна кошница с цветя
    и на всеки на ръката,
    връзва някаква мечта –
    да я гледа, да я мисли
    ...и да чака пролетта –
    да се сбъдне и да цъфне
    и да бликне радостта.
    4estita Baba Marta!!! Supata ti e mnogo apetitna!

    AntwortenLöschen
  9. Аз пък да си призная, че ако свеки не ми бе дала червеното цвекло, едва ли щях да приготвя с него каквото и да е - ами, нямам навик просто! - което е жалко, всъщност.. Нищо, за вбъдеще може и да си наваксам ;-)

    Благодаря ви за интереса и за одобрението в коментарите - много се радвам!

    Поздрави сърдечни :-)

    AntwortenLöschen
  10. Eли, Руми... ами, хм... не е много точен цвета на снимката - слънчево беше и всичко стана с лек жълтеникъв нюанс.. и при пишман фотограф..

    Еееех... ;-)

    AntwortenLöschen