Montag, 1. Februar 2010

Маронети



Castanea sativa - Maroni, кестени

Да, звучи почти като амарети.. амаретини :-D Дори са и сходни на тях, но това, което ги отличава е наличието на кестеново брашно. Странно, но в наше село никъде не мога да намеря бадемово брашно, съответно.. само гледам и се облизвам пред невероятните макронени изкушения, приготвени и вкусно представени от Ирина, Краси, Мира..

И така.. всеки път, след като правя вита торта ми оставят по няколко белтъка. Някои от тях ползвам за любимото ястие на съпружето (яйца по панагюрски, разбира се :-D), но често остават. На първо време ги замразявам, а в последствие почвам да се чудя на какво да ги направя. Освен на целувчици ;-)

Маронетите са едно от приложението на останалите от бисквитеното тесто белтъци:

2 белтъка (престояли денонощие в затворен съд в хладилник)
50гр обикновена, кристална захар
80-100гр кестеново брашно
50гр пудра захар

Белтъците с добавка на кристалната захар се разбиват на пяна с миксер или дом. робот на бавна степен, така че захарта да се стопи. Кестеновото брашно и пудрата захар се смесват. Добавят се към разбитите белтъци много внимателно, постепенно и хубаво се разбъркват с дървена лъжица.
В тава застлана с готварска хартия сместа се шприцова на равномерни купчинки с помощта на пош и широка дюза.
Кестеновите сладки се пекат в предварително нагорещена фурна, средна скара, вентилатор, 150°C, около 10-15мин. Пробвам с пръст, оказвайки лек натиск, твърдостта и съответно готовността на сладките.

30 Kommentare:

  1. Дими, много хубаво си оползотворила останалите белтъци и кестеновото брашно! Предложението ти е вкусно и оригинално, а сладките изглеждат страхотно! Тъкмо днес си поръчах кестеново брашно и когато го получа ще ги опитам :-)

    Благодаря ти много за вниманието към мен!

    Сърдечни поздрави и усмивки от мен! :-)

    AntwortenLöschen
  2. Колко са нежни само :)

    AntwortenLöschen
  3. Какво село само - да няма бадемово брашно, а в наше село има, ама няма кестеново/ трябва да си разменим селата/ Прекрасна рецепта и вкусни....Поздравления,Дими :))

    AntwortenLöschen
  4. Хм,днес сме почти на една вълна....крехки и нежни и със сигурност много вкусни!Топла и уютна вечер!

    AntwortenLöschen
  5. Много добре изглеждат :)
    Да се пресегна ли да си взема... всичките :)))
    Страхотна си както винаги :)

    AntwortenLöschen
  6. Ха, Дими, при нас пък няма кестеново брашно.
    Представям си аромата и вкусът им. Страхотни са!

    Сърдечен поздрав и лек вечер :-)

    AntwortenLöschen
  7. Ще се радвам да ти се харесат, Ирина!

    Благодаря, Пепи :-)

    Преди намирах, Дани.. малко по-едро смляни за брашно бадеми, но все пак доста по-фини от обикновенo смляни бадеми. А фактът, че се продава кестеново.. хм, направо ме шокира :-D

    Благодаря за посещението, Нанита!
    Спокойна вечер и хубаво утре :-)

    Усмихваш ме, Ина :-))) Благодаря ти!

    Интересни са на вкус.. но бих предпочела бадемов ;-)
    Поздрави и от мен, Тони!

    AntwortenLöschen
  8. Hello Dimi, long time no see...
    as usual your product presentation some times makes me just stare...hard to find words!
    Compliments for everything darling!
    p.s. my new address is:

    ninasrecipes4u.blogspot.com

    all you have to do is unfollow the old address and follow back the new one.
    thank you Dimi and see you soon!
    kises

    AntwortenLöschen
  9. Боже..та аз дори не бях чувала за такъв модел брашно...:D.Дими,продължавай с ограмотяването!:)))Изглеждат страхотно...;)

    AntwortenLöschen
  10. Страхотни са ,Дими!
    Дори съжалявам,че няма да мога да ги опитам... тук не съм виждала кестеново брашно.Но пък ми даваш идея...скоро купих тиквено брашно / използвам го в хляба/...може да опитам какъв вкус и аромат ще имат с него.
    А за бадемово брашно,нямаш проблеми! :-))
    Казваш адрес и ти пращам колкото кажеш!
    Усмивки и целувки!
    Краси

    AntwortenLöschen
  11. Дими,
    това е моята представа за дребни сладки -
    изкушаващо нежни и елегантни.
    Прелестни са!
    Подкрепям предложението на Краси
    /вариант смлени бадеми/.
    А дали да очакваме и торта,
    при приготвянето на която са останали...
    Сърдечен поздрав и усмихнат ден, Диана

    AntwortenLöschen
  12. Conosco ben quelli alla mandora.. Se e' tradotto bene sono in pratica amaretti al gusto di castagna giusto??..interassante da provare e poi sempre ottimo il riciclo albumi..
    Grazie e' sempre un vero piacere leggerti.. Alessandra

    AntwortenLöschen
  13. Чудесна идея за оползотворяване на белтъци, ще се възползвам.Изглеждат много вкусни!

    AntwortenLöschen
  14. Дими, кестеновите ти произведения бяха и са такова предизвикателство за мен, че издирих запасите. Две зими на тавана обаче са им дошли твърде много и са се превърнали в камъчета :).
    Толкова апетитни ми изглеждат тези маронети... *облизва се.

    AntwortenLöschen
  15. Dobro iskorišćena belanca! Divno izgledaju :)

    AntwortenLöschen
  16. Thank you very much, dear Nina, for your big compliment and your nice words!
    I have added your new address, thanks!

    Hugs & kisses, :-)

    AntwortenLöschen
  17. Ondine, аз също не подозирах за съществуването на подобно брашно - попаднах на него в опит да намеря от бадеми.. :-)

    Много си мила, Краси! Благодаря ти! :-)
    Сега на свой ред се очудвам на тиквеното брашно и вече съм любопитна!

    Позна, Диани, има и торта :-)))

    AntwortenLöschen
  18. Ciao, Alessandra,
    anche io cognosco quelli biscotti con mandorle, ma non ho trovato qui mandorle farina, quindi ho prendo castagno farina.. ;-)
    Grazie per la tua visita e per le belle parole!

    AntwortenLöschen
  19. Радва ме посещението и одобрението ти, Диди! :-)

    Теди, също толкова вкусни ще станат с бадеми! Е, с малко по-различен вкус :-D

    AntwortenLöschen
  20. Hvala tebi, Jagodo!

    Pozdrav od srca :-)

    AntwortenLöschen
  21. Прекрасни са сладките, Дими! Доста интересно ми звучи с кестеново брашно!
    Поздрави и усмивки ти изпращам!

    AntwortenLöschen
  22. Поздрави и за теб, Илина! Благодаря :-)

    AntwortenLöschen
  23. Чудесни сладчици...яла съм разни такива неща с кестени и брашно от тях, италиански, бяха страхотно вкусни.
    Дими, сложила си нещо неправилно в блог-рола за моя блог/може би линк към несъществуващи/ и дава инфо отпреди месец, а и няма връзка изобщо...просто докато пиша ми беше в дясно на страницата...
    Поздрави и слънчев ден!
    Мария

    AntwortenLöschen
  24. Благодаря, Мария!

    А блог-ролът всеки ден вече го оправям и не знам защо все показва нещо друго! Ще отстраня за известно време на цяло (досега все сменям линкове) и после ще добавя линк към Цветно с.. Пепеляшка! Много странна работа.. Съжалявам!

    Поздрави и :-)

    AntwortenLöschen
  25. Hi Dimi,

    wie von Dir gewohnt super Präsentation.
    Das auch Mehl von Kastanien gibt wusste ich nicht , aber was haben die Österreicher nicht , gell :-))))
    Sehr feine Idee.

    LG Jacob

    AntwortenLöschen
  26. Hi, Jacob,

    die Österreicher haben kein Mandelmehl, wie es schön wäre, wenn man Macarons vorbereiten will.. na ja ;-)
    Vielen Dank für Deine Aufmerksamkeit und Besuch!

    Liebe Grüsse & :-)

    AntwortenLöschen
  27. Sorry, I don't like 'em. They look like... shit. I mean, literally. :D

    AntwortenLöschen
  28. Привет, Bla!

    Мнението ти е особено важно за мен и някак дългоочаквано! Все пак.. странно, че не съвпада с моето: снимките на тези сладки са от малкото ми наистина сполучливи.. Хм! Въпрос на вкус :-)

    Друго обаче ме впечатлява в случая: коментарът ти на английски. И се чудя.. вероятно не си намерил най-подходящото звучене и думи на български? Вероятно (впредвид написаното) :-D
    A може да си объркал блоговете..? ;-) Може да си прекалил със стимулиращите средсва, да си станал с дупето на горе.. или просто да си целял специалното ми внимание? - e, имаш го:
    Ако в следващ евентуален твой виртуален пристъп на искреност, коментарът ти не е на български (мисля, че все пак ти се отдава по-добре), няма да бъде уважен :-)))

    AntwortenLöschen
  29. Получиха се много приятни и са много бързи за приготвяне :)
    Но... не бяха маронети...
    Не намерих нито кестеново, нито бадемово брашно. Имах в къщи сусамово и го използвах. Получиха се леки и приятни на вкус сусамени сладки.

    AntwortenLöschen
  30. Сусамено брашно? Ех, какво ли няма :-D
    Чудесна идея! Браво, Мира! Радвам се, че продуктите не са ограничител в избор на рецепта-идея и реализацията й :-)

    Поздрав!

    AntwortenLöschen