Castanea sativa - Maroni, кестениДа, звучи почти като амарети..
амаретини :-D Дори са и сходни на тях, но това, което ги отличава е наличието на кестеново брашно. Странно, но в наше село никъде не мога да намеря бадемово брашно, съответно.. само гледам и се облизвам пред невероятните макронени изкушения, приготвени и вкусно представени от
Ирина, Краси, Мира..
И така.. всеки път, след като правя
вита торта ми оставят по няколко белтъка. Някои от тях ползвам за любимото ястие на съпружето (яйца по панагюрски, разбира се :-D), но често остават. На първо време ги замразявам, а в последствие почвам да се чудя на какво да ги направя. Освен на целувчици ;-)
Маронетите са едно от приложението на останалите от бисквитеното тесто белтъци:
2 белтъка (престояли денонощие в затворен съд в хладилник)
50гр обикновена, кристална захар
80-100гр кестеново брашно
50гр пудра захар
Белтъците с добавка на кристалната захар се разбиват на пяна с миксер или дом. робот на бавна степен, така че захарта да се стопи. Кестеновото брашно и пудрата захар се смесват. Добавят се към разбитите белтъци много внимателно, постепенно и хубаво се разбъркват с дървена лъжица.
В тава застлана с готварска хартия сместа се шприцова на равномерни купчинки с помощта на пош и широка дюза.
Кестеновите сладки се пекат в предварително нагорещена фурна, средна скара, вентилатор, 150°C, около 10-15мин. Пробвам с пръст, оказвайки лек натиск, твърдостта и съответно готовността на сладките.
Дими, много хубаво си оползотворила останалите белтъци и кестеновото брашно! Предложението ти е вкусно и оригинално, а сладките изглеждат страхотно! Тъкмо днес си поръчах кестеново брашно и когато го получа ще ги опитам :-)
AntwortenLöschenБлагодаря ти много за вниманието към мен!
Сърдечни поздрави и усмивки от мен! :-)
Колко са нежни само :)
AntwortenLöschenКакво село само - да няма бадемово брашно, а в наше село има, ама няма кестеново/ трябва да си разменим селата/ Прекрасна рецепта и вкусни....Поздравления,Дими :))
AntwortenLöschenХм,днес сме почти на една вълна....крехки и нежни и със сигурност много вкусни!Топла и уютна вечер!
AntwortenLöschenМного добре изглеждат :)
AntwortenLöschenДа се пресегна ли да си взема... всичките :)))
Страхотна си както винаги :)
Ха, Дими, при нас пък няма кестеново брашно.
AntwortenLöschenПредставям си аромата и вкусът им. Страхотни са!
Сърдечен поздрав и лек вечер :-)
Ще се радвам да ти се харесат, Ирина!
AntwortenLöschenБлагодаря, Пепи :-)
Преди намирах, Дани.. малко по-едро смляни за брашно бадеми, но все пак доста по-фини от обикновенo смляни бадеми. А фактът, че се продава кестеново.. хм, направо ме шокира :-D
Благодаря за посещението, Нанита!
Спокойна вечер и хубаво утре :-)
Усмихваш ме, Ина :-))) Благодаря ти!
Интересни са на вкус.. но бих предпочела бадемов ;-)
Поздрави и от мен, Тони!
Hello Dimi, long time no see...
AntwortenLöschenas usual your product presentation some times makes me just stare...hard to find words!
Compliments for everything darling!
p.s. my new address is:
ninasrecipes4u.blogspot.com
all you have to do is unfollow the old address and follow back the new one.
thank you Dimi and see you soon!
kises
Боже..та аз дори не бях чувала за такъв модел брашно...:D.Дими,продължавай с ограмотяването!:)))Изглеждат страхотно...;)
AntwortenLöschenСтрахотни са ,Дими!
AntwortenLöschenДори съжалявам,че няма да мога да ги опитам... тук не съм виждала кестеново брашно.Но пък ми даваш идея...скоро купих тиквено брашно / използвам го в хляба/...може да опитам какъв вкус и аромат ще имат с него.
А за бадемово брашно,нямаш проблеми! :-))
Казваш адрес и ти пращам колкото кажеш!
Усмивки и целувки!
Краси
Дими,
AntwortenLöschenтова е моята представа за дребни сладки -
изкушаващо нежни и елегантни.
Прелестни са!
Подкрепям предложението на Краси
/вариант смлени бадеми/.
А дали да очакваме и торта,
при приготвянето на която са останали...
Сърдечен поздрав и усмихнат ден, Диана
Conosco ben quelli alla mandora.. Se e' tradotto bene sono in pratica amaretti al gusto di castagna giusto??..interassante da provare e poi sempre ottimo il riciclo albumi..
AntwortenLöschenGrazie e' sempre un vero piacere leggerti.. Alessandra
Чудесна идея за оползотворяване на белтъци, ще се възползвам.Изглеждат много вкусни!
AntwortenLöschenДими, кестеновите ти произведения бяха и са такова предизвикателство за мен, че издирих запасите. Две зими на тавана обаче са им дошли твърде много и са се превърнали в камъчета :).
AntwortenLöschenТолкова апетитни ми изглеждат тези маронети... *облизва се.
Dobro iskorišćena belanca! Divno izgledaju :)
AntwortenLöschenThank you very much, dear Nina, for your big compliment and your nice words!
AntwortenLöschenI have added your new address, thanks!
Hugs & kisses, :-)
Ondine, аз също не подозирах за съществуването на подобно брашно - попаднах на него в опит да намеря от бадеми.. :-)
AntwortenLöschenМного си мила, Краси! Благодаря ти! :-)
Сега на свой ред се очудвам на тиквеното брашно и вече съм любопитна!
Позна, Диани, има и торта :-)))
Ciao, Alessandra,
AntwortenLöschenanche io cognosco quelli biscotti con mandorle, ma non ho trovato qui mandorle farina, quindi ho prendo castagno farina.. ;-)
Grazie per la tua visita e per le belle parole!
Радва ме посещението и одобрението ти, Диди! :-)
AntwortenLöschenТеди, също толкова вкусни ще станат с бадеми! Е, с малко по-различен вкус :-D
Hvala tebi, Jagodo!
AntwortenLöschenPozdrav od srca :-)
Прекрасни са сладките, Дими! Доста интересно ми звучи с кестеново брашно!
AntwortenLöschenПоздрави и усмивки ти изпращам!
Поздрави и за теб, Илина! Благодаря :-)
AntwortenLöschenЧудесни сладчици...яла съм разни такива неща с кестени и брашно от тях, италиански, бяха страхотно вкусни.
AntwortenLöschenДими, сложила си нещо неправилно в блог-рола за моя блог/може би линк към несъществуващи/ и дава инфо отпреди месец, а и няма връзка изобщо...просто докато пиша ми беше в дясно на страницата...
Поздрави и слънчев ден!
Мария
Благодаря, Мария!
AntwortenLöschenА блог-ролът всеки ден вече го оправям и не знам защо все показва нещо друго! Ще отстраня за известно време на цяло (досега все сменям линкове) и после ще добавя линк към Цветно с.. Пепеляшка! Много странна работа.. Съжалявам!
Поздрави и :-)
Hi Dimi,
AntwortenLöschenwie von Dir gewohnt super Präsentation.
Das auch Mehl von Kastanien gibt wusste ich nicht , aber was haben die Österreicher nicht , gell :-))))
Sehr feine Idee.
LG Jacob
Hi, Jacob,
AntwortenLöschendie Österreicher haben kein Mandelmehl, wie es schön wäre, wenn man Macarons vorbereiten will.. na ja ;-)
Vielen Dank für Deine Aufmerksamkeit und Besuch!
Liebe Grüsse & :-)
Sorry, I don't like 'em. They look like... shit. I mean, literally. :D
AntwortenLöschenПривет, Bla!
AntwortenLöschenМнението ти е особено важно за мен и някак дългоочаквано! Все пак.. странно, че не съвпада с моето: снимките на тези сладки са от малкото ми наистина сполучливи.. Хм! Въпрос на вкус :-)
Друго обаче ме впечатлява в случая: коментарът ти на английски. И се чудя.. вероятно не си намерил най-подходящото звучене и думи на български? Вероятно (впредвид написаното) :-D
A може да си объркал блоговете..? ;-) Може да си прекалил със стимулиращите средсва, да си станал с дупето на горе.. или просто да си целял специалното ми внимание? - e, имаш го:
Ако в следващ евентуален твой виртуален пристъп на искреност, коментарът ти не е на български (мисля, че все пак ти се отдава по-добре), няма да бъде уважен :-)))
Получиха се много приятни и са много бързи за приготвяне :)
AntwortenLöschenНо... не бяха маронети...
Не намерих нито кестеново, нито бадемово брашно. Имах в къщи сусамово и го използвах. Получиха се леки и приятни на вкус сусамени сладки.
Сусамено брашно? Ех, какво ли няма :-D
AntwortenLöschenЧудесна идея! Браво, Мира! Радвам се, че продуктите не са ограничител в избор на рецепта-идея и реализацията й :-)
Поздрав!