Samstag, 31. Januar 2009

Амаретини



С дюза с диаметър 6мм. ('капката' - около 1см.) могат да излязат до около 200бр.:

2 белтъка
щипка сол
100гр пудра захар

се разбиват на сняг.

100гр кристална захар
1с.л амарето-ликьор
200гр смляни бадеми

се смесват и към тази смес с внимателно бъркане се прибавя разбитите на сняг белтъци с пудра захар.

Голяма тава (ползвам тази от фурната) се застила с готварска хартия и върху нея внимателно и равномерно се шприцоват 'капки' от сместа. Пекат се в предварително нагорещена фурна, средна скара, 150°C, около 15-20мин.

Амаретините са вкуснички - леки и с специфичен бадемов вкус: чудесни със следобедното кафе, но и като украса за сладкиши:

Kommentare:

  1. Дими, идвам с огромни благодарности за рецептата! Това бяха най-най-лесните сладки, които съм правила, а вкусът е божествен!

    Поздрави! :-)

    П.П. Както е тръгнало, май ти ще си ми основния кулинарен справочник и рецептник :-D

    AntwortenLöschen
  2. Много ме радва одобрителния ти отзив, Ирина :-)!

    Сърдечен поздрав :-)

    пп. За мен ще е голям комплимент!

    AntwortenLöschen
  3. Кристина11. Januar 2010 um 15:01

    Абра, правих амаретините, но явно някъде съм сбъркала, не станаха така пукнати и надутички като твоите и стоят по бели на външен вид, хем си ги попрепекох, може ли да е от това че не бяха бадемите печени и не на ситно смлени, като брашно, а като грис по скоро

    AntwortenLöschen
  4. Привет, Кристина!

    Съжалявам, че не са се получили амаретините оптимално добре.
    Понякога това зависи от белтъка, от момента на разбъркване на разбития белтък със смлените бадеми, от самите бадеми.. Наистина е по-добре да са ситно смленички. Със съжаление и аз ще споделя - отдавна не съм ги правила амаретините, тъй като не намирам достатъчно ситно смлени бадеми, а пък от всяка вита торта ми остават белтъци.. Ех!
    Поне се надявам на вкус да са били наред?
    Здрава и успешна седмица ти желая, Кристина!

    AntwortenLöschen