Наскоро проведох малко, спонтанно запитване под формата на анкета:
Какво ще очакваш и занапред с интерес в блога ми?
Изчаках 100 гласа и резултатът бе следния:
Торти - 63 (62%)
Бутер-тесто 17 (16%)
Ястия - 17 (16%)
Друго - 5 (4%)
От всичко по малко - 34 (33%)
Ново - Австрийска кухня - 34 (33%)
И така.. торта за днес нямам, но денят е чудесен и подходящ за начало на нова кулинарна категория: 'Австрийска кухня'.
И както се досещате от заглавието на поста, ще си поговорим за
Wiener Apfelstrudel
Ябълковият щрудел е едно от многото традиционни виенски ястия от времето на Хабсбургската монархия (16в.), явили се като вкусно и достъпно и за обикновените хора от народа. Произходът му вероятно е повлиян от византийската, арменската и дори турската кухни, към които могат да се открият следи в историята на Виена.
Древният и първоначален корен на ястието (сладък десерт от тънки кори и пълнеж) би могъл да се търси на Арабския полуостров през Египет, Палестина и Сирия разпространен до Турция, а оттам покрай различните завоевателни походи и на Балканите. В периода на Хабсбургите, рецептата за ябълков щрудел е усвоена във Виена от Унгария. По време на турските обсади през 16-ти и 17-ти век, унгарците научават рецепта и начин за приготвяне на изключително тънко, разтегнато на ръка тесто.
В писмени източници ябълковият щрудел за пръв път е упоменат през 1696г. Чрез Мария-Тереза печели популярност и се превръща в обичан виенски специалитет и за аристокрацията.
Научавайки всичко това, реших да потърся рецептата за Wiener Apfelstrudel именно в двора на Императорския дворец Schönbrunn. Вярна посока, натъкнах се на Apfelstrudelshow im Café Residenz, за което ще ви разкажа :-)
Няколко стъпала отделят кафе Residenz
от малката, уютна кухня,
в която се приготвя ябълковия щрудел пред очите на посетителите.
От какво и как,
също и традиционната рецепта
сподели с нас Корина, изключително сръчно и мило момиче.
За тестото:
250гр брашно
щипка сол
1 яйце
100мл хладка вода
20мл олио
Брашното се пресява, прави му се кладенче и в него яйцето, олиото, щипка сол и водата. Замесва се гладко тесто, което се оставя за половин час в.. купа с олио: става особено еластично и приятно за работа.
През това време се приготвя плънката:
1000-1100гр червени, леко кисели ябълки, почистени и обелени
150гр галета
150гр канелена захар
170гр стафиди
50гр масло
сок от един лимон
ром
Стафидите се накисват за едно денонощие в ром, хубаво да се опиянят.
Галетата се запържва в маслото до златисто.
Канелената захар се приготвя от 140гр кристална захар + 10гр канела
Ябълките се нарязват на шайби или по-малки парчета, като се пръскат с лимонения сок, за да не потъмняват. Добавят се стафидите и озтатъка от рома, златистата галета, канелената захар и се разбърква добре.
Оставя се настрана и идва ред на тестото.
Подготвя се леко влажна, достатъчно голяма кърпа, която се застила върху работната маса. Тестото се приплесква леко с пръсти по краищата,
оформя като миниатюрно хълмче
и леко разточва в кръг.
Дотук всичко бе ясно и познато. Последвалото упражнение обаче проследих с огромен интерес, искрено възхищение и неуморно щракащ фотоапарат!
За по-малко от минута Корина разтегли с ръце тестото, отряза останалите по-дебелки кантове от краищата (могат да се ползват като кръпки, в случай че се появят дупки по тестото) и показа желаната дебелина на тестото :-D
Върху така разтегленото до тънка кора тесто се изсипва подготвената плънка.
Тя не се разпределя по цялата кора, а само в единия край.
След това с помощта на кърпата
и едно движение с ръце се навива на руло.
Готово :-) Почти..
Краищата на щрудела се завиват и прищипват при откъсване на излишното пaрче,
така че при печенето плънката да не се разсипе навън.
Пренася се с помощта на кърпата и поставя в намаслена тава, като се внимава да лежи върху ръба образуван от края на кората.
Намазва се с разтопено масло
и се пече на средна скара, 190°C, до златисто. Веднага след изпичането се намазва още веднъж с масло. Наръсва се с пудра захар и се оставя за поне половин час да поизстине преди да се разреже. Сервира се с ванилиев сос.
За ванилиевия сос:
3 жълтъка
2с. л захар
2с. л ванилиева захар
1с. л нишесте
1 ванилиева шушулка
350мл пълномаслено прясно мляко
Ванилиевата шушулка се разрязва по дължина и с тъпото на ножа се изчегъртва съдържанието. Жълтъците, кристалната и ванилиева захар, нишестето и ванилията се смесват. Добавя се и прясното мляко, и ванилиевата шушулка. На слаб огън се разбърква леко докато сместа се хомогенизира и сгъсти. Изважда се шушулката и сосчето се ползва топло.
Ето и моя щрудел:
Нека се има впредвид, че с упоменатото количество продукти по-горе в рецептата, се приготвя огромен щрудел. Аз ползвах половината доза и завих две мънички рулца.
По собствено желание могат да се прибавят и малко бадемови ядки в плънката.
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Аз се нареждам тук няколко пъти на опашката :)))
AntwortenLöschenУжасно много харесвам ябълкови щрудели, а твоето предложение и на ванилов сос съвсем ме разтопи :)))
Чудесни снимки си направила :)
С нетърпение ще очаквам още много вкусни рецепти от австрийската кухня.
Много усмивки :)
Диме, благодаря за виенската приказка, която ни разказа. Щрудела изглежда приказно.
AntwortenLöschenС голям интерес прочетох всичко.Снимките са страхотни и пренасят в уютната атмосфера на това местенце,а твоят щрудел изглежда много апетитно!
AntwortenLöschenХубав ден:))
Много вкусно изглежда!
AntwortenLöschenА ябълката направо от Снежанка сте я свили...
:)
А аз ще се опитам да направя огромен щрудел, че доста гладни гърла има около мен.
:)
Ооо, Ина.. щруделът приготвен от Корина бе страхотен на вкус :-D
AntwortenLöschenБлагодарност за интереса, Деси!
Милият ти коментар ме усмихва, Миленка :-)
Хубав ден и за теб!
El, добре дошла из страниците на блога ми!
Успех в приготвянето :-)
Поздрави и :-) за всички ви!
Дими, невероятна си! Успяваш винаги да ме изненадаш много приятно! С голямо удоволствие се пренесох в уютната атмосфера на кухнята на кафе Residenz. Интересни неща ни показваш. Щруделът едва ли ще ми излезе скоро от главата, изглежда неустоимо вкусно!
AntwortenLöschenДими,
AntwortenLöschenБлагодаря ти за разходката до Schönbrunn и тази чудесна идея за презентация. Създаде ми огромно удоволствие с информацията, поясненията и снимките в нея.
Твоят щрудел е неустоимо изкушаващ, и сигурна съм още повече - ароматен и вкусен.
Хубав, слънчев и усмихнат ден - Благовещение, Диана
Страхотно кулинарно пътешествие,Дими!
AntwortenLöschenБлагодаря ти за труда ,който си вложила!
Усмивки и прегръдки! :-))
О,Дими,това е изумително.Благодаря ти за удоволствието,което ми донесе с този репортаж.Страхотно,страхотно,страхотно....
AntwortenLöschenЧестито Благовещение Дими,
AntwortenLöschenОтново ме накара да се връщам няколко пъти в блога ти. От него струи толкова топлина и нещо , което за съжаление думите не могат да предадат. Прекланям се пред таланта ти да ни прадставяш красиво вкуснотийки.Слънчеви и прекрасни великденски празници ти пожелавам!!!
Честито Благовещение, Дими!
AntwortenLöschenИска ми се да присъствам и аз на такава демонстрация, но докато това се случи, твоят фото-водител в това кулинарно пътешествие ще ми стигне да задоволя желанието си.
Колкото до щруделът, той е един от любимите ми сладкиши с плодове. С удоволствие и огромно нетърпение /последното е предизвикано от ограниченото ми време напоследък, а и от предвкусваното гастрономическо пиршество/ ще пробвам тази рецепта :)
Благодаря ти, че сподели всичко това !
Честит да е днешния празник, приятели!
AntwortenLöschenИвейн, Диани, Краси, Йоли, Софи.. толкова ми е драго, че съм успяла за момент да ви пренеса в малката пекарна на виенския щрудел, че посещението е било интересно и ви е харесало :-)
Поздрави сърдечни!
Благодаря за прекрасната разходка, Дими!
AntwortenLöschenСтрахотно преживяване.
А твоя щрудел е прекрасен,
само нямаш снимки как мяташ кората:)
Честито Благовещение и
още нови срещи с Австрийската кухня!
Невероятен разказ, рецепта и снимки! Благодаря ти, Дими! Със сигурност ще го направя!
AntwortenLöschenЧудесен филм!
AntwortenLöschenБлагодаря ти, Diva! Сигурна съм, че ще ти се услади щрудела, когато намериш време да го приготвиш.. идва Великден и всъщност е време за козунаци :-)
AntwortenLöschenДани, :-)))
Ще ми е драго, Ева!
О, Райна, има и филмче - не от мен, де.. и не с очарователната Корина: apple strudel youtube
Вкусна, мирна и благословена празнична вечер!
Дими, страхотна публикация. Благодаря за доставеното удоволствие. Много обичам ябълков щрудел.
AntwortenLöschenЧестито Благовещение!
И хубава, хубава пролет от мен :)
Родителите ми бяха във Виена преди месец-два. Тогава питах майка ми за типични Австийски ястия и първото нещо, което ми каза, бе този щрудел.
AntwortenLöschenБлагодаря ти, Дими, за удоволствието, което ми достави, виртуално да се пренеса в това прекрасно, уютно местенце и да наблюдавам изключително талантливото момиче!
Непременно ще опитам и рецептата, страхотна е! :-)
Сърдечни поздрави от мен!
Дими, чудесна публикация! Насладих се на приказката в картинки. Да му се доправи на човек щрудел :).
AntwortenLöschenБлагодаря ти, че сподели с нас. Усещам че ще съм от феновете на австрийската кухня ;).
Благодаря, Зори! Нека да е хубава! И здрава, спорна, усмихната пролетта :-)
AntwortenLöschenO, да! Ябълков щрудел се предлага задължително във всеки стар, виенски локал - ресторант, кафене или сладкарница.. А какво още изброи майчето ти, Ирина?
Усмихна ме, Теди :-D Благодаря за интереса и положителния коментар!
Поздрави и слънчево днес :-)
Освен ябълковия щрудел, са хапвали нещо, което на мен ми прилича на чийзкейк - ето тук можеш да видиш снимка http://photos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs128.snc3/17571_1183968966877_1457832890_30407071_2099683_n.jpg Може би е правен с тази обезвкусена извара, която и ти ползваш :-) Хапвали са го в ресторант в Залцбург, много ме впечатли канелената декорация с лика на моцарт и шоколадовия ключ сол :-)
AntwortenLöschenИ със сладкишите се изчерпват до тук, повече месото обичат :-D
Kато ходят в Австрия (те за втори път ходят там на ски), винаги купуват всякакви трайни и нетрайни колбаси. Бяха донесли едни малки кренвирши (wurst мисля, че се казват на немски), също така различни шпекови салами, такива за които ти говориш в рецептите си. Изобщо, от към колбаси, не можем да им стъпим на малкия пръст. Тук всичко, което се продават е пълно със сланина, соя, смлени кокали и вътрешности. Затова родителите ми се възползват да купуват качествени неща от там, а после имаме един месец да доизяждаме :-D
Много ще ми е интересно да следя категориата "Австрийска кухня" :-)
Усмивки и слънчев ден!
Дими, аз вчера те посетих и се разходих с теб, не можах обаче да ти благодаря за чудесната виртуална разходка... (дойдоха ми гости).
AntwortenLöschenБлагодаря ти от сърце, беше много интересно за мен! :–)
Пиленцата ги направих още на следващия ден и станаха много хубави (и доста охранени), но аз съм бавна в писането и оформянето на поста... надявам се да успея днес да го пусна!
Вчера правих и курабии пиленца (много се запалих от тази идея) децата днес ги занесоха в училище да се почерпят – нали започва ваканцията!
Весел, слънчев ден Дими!
Страхотен пост! Много професионални снимки. Много, много ми хареса всичко!
AntwortenLöschenИлиян
Чудесен фото-разказ Дими,благодаря!
AntwortenLöschenНепременно ще се възползвам от рецептата,щрудела изглежда прекрасно!
Хубави събота и неделя пожелавам!:)
....а с Блогър и аз имам технически трудности понякога.
Да.. точно такова е, Ирина: Topfentorte :-) И точно с тази извара, която е доста фина, прилича с консистенцията си на крема сирене или на 'Филаделфия', но няма вкус Или поне не достатъчно конкретен. Може да се овкусява по желание: солена, сладка..
AntwortenLöschenОх, колбасиии.. това е слабото ми място!
В Унгария също са прекрасни!
Все още нямам идея за следващото ястие от 'Австрийска кухня'.. но ще го измислим със съпружето :-)
Сърдечни поздрави и :-)
Приятно ми е одобрението ти, Мария!
AntwortenLöschenРадвам се, че птичетата са ти се получили!
С интерес ще очаквам публикациите ти :-)
Радостни пролетни дни и вкусни празнични!
Благодаря ти, Илияне!
AntwortenLöschenПоздрави сърдечни за вас и :-)
O, Диди.. оформяйки поста на няколко пъти се присетих за теб и твоите чудесни публикации: с предистория, с чудни, пълни с настроение фотографии, с апетиния краен резултат на приготвената и представена рецепта.. :-)
AntwortenLöschenБлагодаря ти за похвалните думи!
Слънчев и приятен уикенд :-)
Дими,благодаря ти за невероятната разходка!Четох,разглеждах и останах удивена от таланта,който имаш да водиш читателя през разказа си.
AntwortenLöschenУсмихнат и слънчев уикенд!
P.S.А щрудела естествено изглежда умопомрачително!
Уау! Страхотно разказана история, снимки и нагледно обяснение за процеса! Истинско удоволствие бе да го прочета! А ябълковия щрудел...ммм изглежда божествено!
AntwortenLöschenДими, благодаря за интересната статия! Щруделът изглежда много апетитен!
AntwortenLöschenМного, много се радвам, че разказът ми ви се е харесал!
AntwortenLöschenНанита, Даниела, Милена, благодаря ви за интереса! Ще се постаря и за в бъдеще да обогатявам с повече информация, снимки и история представяните рецепти.
Слънчев, празничен и усмихнат уикенд ви желая!
Страхотно разказче! Миналата година точно по това време бях в Будапеща. Случайно попаднах на едно заведение, където правиха различни щрудели на място. Имах възможност да се полюбувам на уменията им, да похапна едно парченце с череши и да се насладя на автентичната атмосвера. Сега твоят разказ ме върна на това място
AntwortenLöschenДими, няколо пъти вече препрочитам и разглеждам снимките. Всичко е страхотно!
AntwortenLöschenНе съм навивала с кърпа тесто, пък какво остава да го размятам над главата си ;D Но щруделът е страхотен и при първа възможност ще го направя. Предполагам, че няма да е проблем да използвам само точилка :)
Прегръщам те и ти желая една пъстра, слънчева и много усмихната Цветница утре :-)
Дими,
AntwortenLöschenблагодаря ти от сърце за прекрасния разказ и рецептата! Благодарение на теб, още повече ми се засили желанието да посетя Виена в близко време (отдавна й се каня :)) и да опитам прочутите сладкиши. :)
Приятна вечер и чудесна празнична неделя ти пожелавам!
Вкусни и приятни спомени.. радвам се, Лулу :-)
AntwortenLöschenНикакъв проблем не би било ползването на точилка, Тони. И аз разточвам.. още повече, че с моите нокти, макар и obiknoweno с дължина около 2мм.. много трудно ще опазя тестото цяло :-D
Прегръдка и от мен!
Добре дошла във Виена, Мира :-)
Най-подходящото време е края на пролетта или началото на есента.. Ще ти допадне!
Вкусна, пълна с усмивки и хубави емоции, слънчева и цветна неделя, приятели :-)
Браво, Дими, чудесна инициатива подхващаш! След австрийската може да преминеш и на немската - те са близки по език, култура, вкусове, традиции.
AntwortenLöschenОстава да ни кажеш къде точно се намира Café Residenz?
Виж колко много последователи и ценители имаш в блога - можеш да се гордееш!
Радвай всички, Дими!
Дими,за миг се прехвърлих във Виена...при теб...благодаря ти за чудесната приказка ...за великолепната рецепта ...Прегръщам те !
AntwortenLöschenЕдин австриец би се пообидил, ако чуе, че традициите, вкусовете и кухнята му се оприличават на тези в немско.. ;-) Аз, понеже съм българка, ще кажа само, че доста се различават. Не само по отношение вкуса на кафето и чувството за хумор :-D
AntwortenLöschenЕто и повече за Café Residenz.
Диандра, благодаря ти за интереса и поощрителните думи :-)
Габи, благодаря ти на свой ред, мила!
красиви снимки и красиви десерт, обичам
AntwortenLöschenДими, благодаря за местоположението на кафенето! Дано неволно не съм те засегнала - би било жалко, защото си ми много симпатична!
AntwortenLöschenДа, знам, че един австриец би се пообидил, ако чуе, че традициите, вкусовете и кухнята му се оприличават на тези в немско.. и все пак когато пътуваш от Германия, през Австрия, за България виждаш толкова общи неща...но спирам до тук.
Поздрави!
Дими, чудесена идея и предложение, което ще включа в програмата ми със забележителности за Виена.
AntwortenLöschenОтбих се при теб с надеждата да намеря рецепта за вкусен и лесен козунак, но за съжаление не открих. Ще се радвам ако публикуваш тези дни някоя, та да можем да си изпечем вкусен великденски козунак.
Дими,честита публикация в сп. "Меню"
AntwortenLöschenКакто винаги прекрасно предложение, приготвено и аранжирано с много финес :)
Съдържанието не се нуждае от коментар - сигурно се топи в устата...
Сърдечни поздрави и прекрасни празници, изпълени с много настроение и "ухания" от кухнята!
По повод Австрийската кухня в наш ресторант похапнах една много вкусна палачинка Кайзершмарен- пиша го на български.
Не знам дали е ваша кухня!!!
Със снимките имам проблем, но на вкус - и аз обичам! Благодаря, Maman Colargol :-)
AntwortenLöschenO, Diandra, не, в никакъв случай! Ясно ми е, че за нас българите, доста неща свързани с Австрия и Германия са сходни. С времето обаче.. когато човек живее другаде и сред тези други хора, започва да открива разликите :-)
AntwortenLöschenБлагодаря за интереса и симпатията - взаимна е!
Хубави пролетни дни ти желая :-)
Привет, Петя!
AntwortenLöschenДа, заслужава си посещението - не само Apfelbackstube, но и самият дворец с градините си и Gloriette! Нали ще се обадиш, като имаш път насам? :-)
Що се отнася за козунака.. хм, от миналата година имам споделена рецепта за кулич, много ни се услади, си спомням :-D Но за тази.. в чудо съм! Все още не зная какво точно ще приготвя: дали козунак или нещо друго, подобно или не.. ще видим. Рецепти за козунаци и то какви! срещам из другите кулинарни блогове - чудни козунаци! - аз нещо поизоставам.
Ведри, здрави и спорни предпразнични дни :-)
Ой! Значи вече е на пазара новия брой на 'Меню'?
AntwortenLöschenАз ще почакам докато пристигне и при мен :-)
Благодаря ти, Дани! Изчервявам се.. :-D
Kaiserschmarren - мдааа :-))) Половинката настоява да го направя и представя, аз се двоумя.. но щом и ти предлагаш - ще се постарая!
Поздрави сърдечни и хубави дни!
Благодаря за пожеланията, Дани :-)
Kaiserschmarrn....мммм и аз обичам.Разбира се ще се обадя като идвам към Виена, ще разменим контакти. Ще ми е драго да се срещнем ако имаш време.Още не съм планирала кога точно, но да се постопли времето.
AntwortenLöschenЩе ми е приятно, Петя!
AntwortenLöschenЧудесно е във Виена през късната пролет и началото на лятото :-)
Прекрасна е тази рецепта за щрудел. Много обичам автентични рецепти, рецепти с ябълки и ванилов сос, а тук присъстват и трите :). И аз ще се пробвам да направя у дома и ще споделя когато това се случи. Поздрави за прекрасните снимки и обяснения и приятни следпразнични дни!
AntwortenLöschenПожелавам успех в приготвянето и наслада при хапването :-)
AntwortenLöschenБлагодаря за одобрителния коментар и интереса!
Поздрави и :-)
И аз направих малки щруделчета и станаха страхотни:) Благодаря за прекрасната рецепта!
AntwortenLöschenДраго ми е да прочета положителния ти отзив, Снежана! Благодаря ти на свой ред!
AntwortenLöschenВсичко най-хубаво и вкусно и занапред :-))
Правя този щрудел за втори път, като и двата пъти се изяде на минутата! Благодаря за вкусната рецепта (благодарности най-вече от мъжът ми, който каза, че десерта е невероятен)!
AntwortenLöschenРадвам се да прочета прекрасния отзив, Софи!
AntwortenLöschenБлагодаря на свой ред :-)
Поздрави и пожелание за всичко най-добро на семейството ти!
Прекрасен щрудел. Отдавна му се канех и днес успях да го направя. Аз розточих две кори върху намаслена хартия за печене. В началото го разточих, после пораздърпах до колкото позволяваше тестото. Получи се превъзходно!
AntwortenLöschenХей.. радвам се, че се е получил щрудела!
AntwortenLöschenПоздравявам те, Татяна и пожелавам и занапред вкусни, успешни и ведри дни :-)
Здравей Димитрана,
AntwortenLöschenБлагодаря за интересната история на този десерт и за информацията за традициите в Австрия. От няколко месеца живея в Залцбург и съм почитателка на австрийската кухня и специално на този десерт. Нямам търпение да изпробвам твоята рецепта. Дано да се получи и при мен !:) Поздрави от Залцбург!
Боряна
Привет, Боряна!
AntwortenLöschenРадва ме интересът ти към блога ми! За съжаление.. хм, напоследък не ми остава достатъчно време за него.
Успех и задоволство в кухнята желая :-)