Sonntag, 15. Februar 2009

Зимно руло



3а форма с размери 20х10х7см.:

пакет (300гр) многолистно (бутер) тесто
300гр кисело зеле
80гр ориз
4бр. weisswurst - баварска наденица (друг вид наденица или кренверши)
1/2 глава кромид
2с. л баварска сладко-лютива горчица
мазнина
сол

жълтък за намазване

В подходящ съд с оптималното количество вода се сварява ориза. Киселото зеле, ситно нарязано се задушава много добре - вари се в малко количество вода докато омекне, като периодично при извиране се добавя гореща вода. Кромидът се почиства и нарязва на ситно. 3апържва се леко в малко мазнинка. В същия съд се добавя киселото зеле, свареният ориз, солта, горчицата, разбъркват се и сместа се оставя да се охлади.
Тестото се разгъва на правоъгълник с размери приблизително 40х30см. В средата се реди слой от охладената смес, върху нея наденичките (в случая - две по две), покриват се добре с останалата смес, доколкото е възможно и острани също, така че да останат в средата и получената купчинка се завива с тестото, от което една малка част е отделена и от нея изрязани фигурки (какви - изцяло личен избор), които се нареждат отгоре. Получава се нещо като пакет, който заедно с хартията (в която е било завито тестото) се пренася и поставя във формата. Намазва се с жълтък разбит с няколко капки олио и топла вода. Пече се на средна скара, 200°C. След като е готово, почти веднага се изважда от формата и охлажда върху решетка. Сервира се топличко.



Пасва с бира, червено вино или айрян.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen