Freitag, 26. März 2021

Карамелено-медена вита торта

За 19-та годишнина от сватбата ни и за този прекрасен християнски празник Благовещение отново, като всяка година досега, се постарах в кухнята :-) Тортата е с предпочитаните от мен завити блатове, рецепта публикувана вече мноoooго пъти в блога ми. Този път кремът е малко по-различен, изключително вкусен и... тъй като дъъъълго време не съм публикувала рецепта, реших да го направя именно с описание на тази торта:



Идеята за нея е на синчето, просто... този път аз нямах никаква. Рене реши, че след като празникът е в началото на пролетта, може да се ползва съответната тематика, а какво по-пролетно от разцъфналите се плодни дръвчета и жужащите около тях пчели? Допадна ми мисълта за пчелите: тяхната сплотеност и задружност, дейна енергия и съзидателност. Визията на тортата сама се появи пред очите ми, а за крема бяхме категорични: с мед :-)

И така:

8 жълтъка

5 белтъка

120гр. захар

80гр. брашно

10гр. пшеничено нишесте

30гр. готварско какао

Жълтъците със супена лъжица захар и какаото се разбъкват до хомогенна смес. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавя жълтъчено-какаовата смес. Към нея се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортата. В случая тя е по-голямка, от два блата т.е. двойна смес от изброените продукти.

За крема-пълнеж:

250гр. кристална захар

200мл течна, неовкусена (с 36% масленост)сметана

300мл прясно мляко 1 пакетче на прах ванилиев пудинг ( на Dr. Oetker) 500гр маскарпоне

50гр пчелен мед

Кристалната захар се карамелизира (разтопява),след което към нея внимателно се добавя течната сметана и се разбърква до хомогенна смес. Снема се от 'огъня', разбърква се от време на време. Докато се сгъстява по този начин, се приготвя пудинговата смес: прясното мляко и прахообразния продукт се оставят да заврят, след което 'пудингът' се отстранява и оставя да се охлади достатъчно, за да се прибави към него с внитално бъркане маскарпонето смесено с меда и охладената карамелизирана смес. Когато сместа е хомогенна, кремът е готов. Рразпределя се върху предварително нарязаните тортени ивици, които се завиват спираловидно. Стяга се тортата (тортите) в тортен ринг или с помощта на свежо фолио и оставя(т) в хладилник да стегна(т). В последствие се украсява.



На места за украсата на тортените стени съм ползвала фондан, под него съм загладила с маслен крем, а също и разтопен шоколад (смес от бял и млечен), с който и с помощта на найлоново фолио с въздушни 'мехурчета' се прави шоколадов борд, наподобяващ пчелна пита.

Черпя ;-)



Все още вътрешния дизайн на витите торти ми харесва и не ми е омръзанал.



Надявам се да се харесва и на теб, читателю - умишлено или не - озовал се в страницата ми. Пожелавам здраве, добър късмет и много усмивки!

пп. От почти година не съм посещавал аблога си.. като резултат, вече не съм наясно с техническите промени. Sorry.

11 Kommentare:

  1. Произведение на изкуството! Сигурно е и толкова вкусна, колкото и изглежда!!!

    AntwortenLöschen
  2. Здравейте Димитрана,
    блогът Ви е много хубав.Единственото, което не ми допада е,че рецепти има веднъж годишно.Ако имате много ангажименти и нямате време за блога си просто не публикувайте рецепти.Една рецепта годишно е почти нищо ако читател следи Ваши публикации.Извинявам се за това,че споделих мое мнение, но за мен лично не е добре да се публикуват толкова рядко рецепти.Просто напишете публикация за причините и не списвайте блога.В това лошо няма.
    Бъдете здрави !

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Здравейте, Елена! И да, права сте. Няма нужда от извинение, мнението Ви е откровено, нищо обидно в него. Просто.. от известно време има застой в много от кулинарните блогове. Ще обмисля предложението Ви, мнението Ви е ценно, тъй като представя гледната точка на читател. На свой ред Ви желая добро здраве и късмет :-)

      Löschen
  3. Бъдете здрави, чудесна торта :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Благодаря, Кайти! Изненадана съм, че има коментари и въобще все още читатели на блога ми.. Ще добавя блога Ви в списъка ми с кулинарни :-)

      Löschen
  4. Здравейте и от мен!Тортата е страхотна,блога също! За мен ще е жалко да спрете да публикувате изобщо, дори и веднъж годишно! Обичам да разглеждам блога ви, да се радвам на красотите който сте създала! Аз също нямам много време да чета и разглеждам кулинарни богове, но когато имам го правя с удоволствие.Пробвала съм ваши торти и са невероятно вкусни, благодаря ви за всяка публикация и историята към нея 💐. Продължавайте да ни изненадвате когато можете, защото вие сте свеж полъх в тортоправенето!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Малина, сърдечно Ви благодаря за милите думи и похвали! - направо ми се прииска да публикувам още нещо.. :-D Ta, до скоро!
      Здаве и много усмивки Ви желая :-)

      Löschen
  5. Здравейте, Димитрана! Вашият блог беше един от първите, на които попаднах преди години, когато започнах да разглеждам различни рецепти за торти. Бях възхитена. Голям почитател съм на витите торти и Вашите бяха може би първите, които ме вдъхновиха. Правила съм по Ваши рецепти. Скоро правих точно този блат, който предлагате тук. Чудесен се получи и Ви благодаря! Скоро ми предстои семеен празник и отново ще избера Вашата рецепта за блат. Много бих се радвала да подновите публикациите. Сърдечни поздрави :-)

    AntwortenLöschen
  6. Привет, Станислава! Благодаря Ви за милите и похвални думи! Радвам се да прочета, че блогът се харесва и е полезен :-) Наистина няма да е лошо, ако се взема малко повечко в ръце и публикувам по-често.. макар, разбираемо е, мисля, с времето ентусиазмът и интересът се променят, не са постоянно величина - нито в това, което правим, нито по отношение на това, с което другите се занимават. Не само моите публикации са по-редки, но и като цяло интересът ми към кулинарните новости и информация е намалял.. Виждам, че съм пропуснала да поместя Вашия блог в лайсната на страницата ми, веднага ще се поправя :-) Будете здрава, Станислава! Желая Ви много задоволство и успех в кухнята!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Много Ви благодаря, Димитрана! И ви разбирам напълно. Публикувах Вашата рецепта базова рецепта при мен /с посочен източник разбира се :-)/ Надявам се моето изпълнение да Ви допадне. Желая всичко добро на Вас и семейството Ви!

      Löschen