Sonntag, 28. April 2019

Великденска тарта

Седмица след празника на Христовото Възкресение според католическия календар за тази година е Великден. Знам, че много хора предпочитат месни ястия, но аз този път реших да заложа на нещо по-леко, по-бързо и по-лесно за приготвяне:
Спаначена тарта с многолистно тесто:



Казвам многолистно, а не бутер-тесто, тъй като при нас многолистното е вече тънко разточено и не бухва толкова много като бутер-тестото в родината.
И така:

2 пакета многолистно тесто (по 275гр)
800гр замразен спанак
250гр едра извара или Cottage cheese
1 сурово яйце
6 варени преборени великденски яйца :-)
1с. л смлени тиквени или орехови ядки
сол и малко мазнинка (аз ползвам течно масло) за дъното на тавата (моята е с диаметър 28см)


Размразява се спанака (аз го изваждам вечерта преди да си легна от фризера), отцежда се много хубаво от водата и се смесва с изварата, разбъркания белтък с половин жълтък от яйцето, сол на вкус и смлени ядки. Тавата/формата с омазнява леко и се застила с многолистното тесто, което се надупчва тук-там с вилица. Разпределя се спаначената смес, добавят се на равни разстояния едно от друго и шестте сварени яйца, покриват се с многолистно тесто (малко по-малко от един за дъно и малко по-малко от цял пакет за отгоре, като от остатъка правя дълъг фитил и ограждам по стените на формата. С половината жълтък, разбит с мъничко прясно мляко или вода, намазвам тартата.
Пека в предварително загрята фурна (200°C), на долна скара, като първите 8-10 минути превключвам само долен реотан. След това включвам и горен и пека до златисто.
Като се поохлади малко, разрязвам и сервирам:




Пасва чудесно с млечно-чеснов сос и айрян или бяло вино за пийване.
Прекрасен вариант за оползотворяване на част от великденските яйца.



И така.. дали с агне или спанак на трапезата ;-) пожелавам
светъл, мирен и благословен празник!






1 Kommentar:

  1. Красива тарта и трапеза, Дими! Разсмя ме това с преборените яйца:)

    AntwortenLöschen