Освен
Благовещение, вчерашният ден бе празничен за нас и с годишнина от сватбата. По случая, с много желание и огромно любопитство (заради новия вид украса), направих Дантелена торта. Не, не се подвеждайте ;-) - не са изминали тринайсет, а петнайсет (15?!) години от сватбения ни ден :-D
Тестото е стандартното:
8 жълтъка
5 белтъка
настъргана портокалова кора
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната, към тях се добавя и ситно настърганата лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортените етажи*.
За крема-пълнеж:
250мл течна неовкусена (36% масленост) сметана
500гр маскарпоне light
3-4с. л пудра захар
50мл сироп от
червени боровинки
розова сладкарска боя
Маскарпонето, пудрата захар и сиропът + сладкарската боя за по-наситен цвят се разбъркват до хомогенна смес. Сметаната се разбива и добавя накрая, за да не се 'пребие'. Кремът се разпределя върху тортените ивици и се завиват спираловидно. Стягат се тортите чрез тортен ринг или с помощта на свежо фолио и оставят в хладилник да стегнат. В последствие се заглаждат с маслен крем:
125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко
и покриват с фондан.
*От посочените продукти се получава един блат, от който пък са двата етажа на тортата: най-долният (диаметър 18см и височина 7см) и най-горният (диаметър 9см и височина 7см).
За украсата... вдъхнови ме Мария (Благодаря много!) с чудесната си публикация
Как се прави захарна дантела
Отпразнувахме с вечеря за двама ;-)
Честит празник, Дими! Бъдете много щастливи! Благодаря за споделената красота и рецепта!
AntwortenLöschenМного благодаря!
LöschenЧестит ви празник, Дими! :)
AntwortenLöschenТортата е разкошна - нежна и елегантна, а вкусът ѝ със сигурност не отстъпва на красотата! Нека е дълъг, красив и щастлив животът ви, пълен с усмихнати делници и незабравими празници!
Поздрави и прегръдки за цялото мило семейство!
Много си мила, Ирма! Благодарим :-)
LöschenЧестита годишнина,прекрасно семейство, с най-сърдечни пожелания за здраве, семейна топлина и много щастие!
AntwortenLöschenА тортата... онемявам всеки път пред въображението, таланта, прецизността и уменията ти, Дими!
Запечата се в съзнанието ми - нежност, финес и стил ...Уникална!
Суперлативи от перфекционист! - изчервявам се от удоволствие :-D Благодаря от сърце, мила ни Диани! Поздрави и :-)
AntwortenLöschenЧестита годишнина!
AntwortenLöschenБъдете здрави и се обичайте силно!
Прекрасна, великолепно красива торта!
Благодаря, че споделяте тук, в този блог!
Успех!
Дими, така ми липсват тези твои произведения на изкуството - съвършена е!
AntwortenLöschenДа сте ми много, много щастливи и здрави!
И къде оставихте третия, та вечеря за двама?:)
Честита годишнина, Дими! С пожелания за много семейно щастие и много хубави моменти в живота!
AntwortenLöschenТортата както винаги е разкошна :)