Преди години бях публикувала
Козуначени птичета, за православния Великден ми се прииска пак да направя нещо различно.. Малчо реши да ми помогне и пожела зайчета, разбира се, под въздействие от хубавите емоции покрай тукашния Ostern, който беше на 25.03. :-)
Продукти за козуначеното тесто:
500гр брашно
30гр свежа мая
80гр кристална захар
пакетче ванилиева захар
щипка сол
250мл прясно мляко
20гр масло
1 яйце
стафиди
Маята се размива в прясното, леко позатоплено мляко. Брашното се пресява, прави му се кладенче, в него се сипва захарта, щипката сол, белтъка на яйцето и разтопеното, охладено масло и шупналата в млякото мая. Замесва се тесто, което се оставя покрито за половин час да втаса. После от тестото се късат топчета с тегло около 80гр. (oт тази доза се получават 12 зайчета), разточват на фитилчета около 30см. Част от фитилчето се отрязва за глава на зайчето, съответно се рязва с ножица за уши, малка шайба от фитилчето - за опашка,
а останалото се завива на спирала и оформя зайче:
Подреждат се тестените зайчета в тава, покрита с готварска хартия
и се намазват с разбития жълтък от яйцето. Пекат на предпоследна отдолу нагоре скара, 200°C, с вентилатор до златистокафяв загар:
Най-хубавкото (ама, разбира се) зайче е за Рене:
p.s. Всъщност.. докато аз правя зайци, някои хора правят други.. животни:
Ето ги:
Прекрасни са! Изключително изящни.
AntwortenLöschenВесели празнични дни, Дими!
Браво!
AntwortenLöschenТака ни зарадва с тази твоя публикация!
Ти си чудесна!
Светъл празник, крепко здраве, многа радост, любов и късмет!