Montag, 13. April 2015

Зелена тортичка

Светли и сити, весели и вкусни, мирни и благословени Великденските празници!

Привет от мен, поздрав от сърце и пожелание за здраве, мили приятели!



Може да ви се стори смешно наименованието на тортата, но точно това си пожела нашия малък син :-) Отмина (за наша радост) шоколадовата вълна и напоследък все повече претенции има.. Явно му се хапваше нещо с фондан, а това в неговата представа е.. само и единствено в зелено :-))) Семпла и зелена, но за цялостен вид, успях и една магнолия да сътворя (идея от 2010г. - важното е да се осъществяват намеренията ;-))



Вече се замислям дали да пиша рецепта за всяка 'нова' торта - все са на един и същ принцип, със сходни продукти.. но от толкова време не съм публикувала, че.. хайде, да си припомня, че блогът ми е кулинарен ;-)

Рецептата за блатовете е стандартната:

8 жълтъка
5 белтъка
ситно рендосана кора на лимон
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте

Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната и с добавка на лимонената кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортата.

Крем-пълнеж (като за дечица):

400гр подсладено кондензирано мляко
600гр 'Филаделфия'

Разбъркват се до хомогенна смес и се разпределя върху тортения блат.

Като количеството на продуктите е за 1 блат. И пълнежът е за торта от един блат (приблизително с диаметър 25см и височина 5см).Разрязах на половина (2 ивици с дължина около 40см и ширина 15см, като след изравняването на височината на тортичките - 12-13см) и се получиха две тортички-близначета.

И така.. Желанието на чавето е изпълнено (както обикновено). Докато аз продължавам със снимките, Рене хапва от първото отрязано парче:



Обещавам, следващата торта да е снимана стъпка по стъпка :-)



Спорни, зелени и свежи, пълни с усмивки пролетни дни!

До скоро (надявам се)!

Ваша Dimitrana S.

p.s. С много учтив и приятен mail бях помолена, ако имам възможност да напиша/покажа малко повечко за цветето върху тортата. С поздрав и :-):

Магнолиев цвят ми подариха моите мили момчета. Малко попреминал вече, но така изглежда отблизо:



Така изглежда направения от мен плодник + тичинки:



Материали: тънка тел, конец, парченце захарно тесто. То се оформя в желаната форма, намушква се на телта и около него се прави пискюлче от конеца (както се правят пискюлчетата на мартениците).

Магнолиево венчелистче:



Всичко (почти) потребно за магнолията:



Оцветява се захарно тесто в леко розов цвят. Към него се прибавя бял прах (липсва на снимката) трагант или CMC, с цел да се промени донакъде (редуцира) еластичността и времето за съхнене на фондана, за да е по-удачен за моделиране и оформяне. Изрязват се форми за венчелистчетата, които се нанизват внимателно на парче тел и дооформят с помощта на инструмента с метално топче на върха и силиконовата обложка (листото се притиска между двете половинки, за да придобие специфичния релеф). Листата на цвета се оставят да изсъхнат и втвърдят, след което чрез събиране на телените краища се оформят на китка. Тук-там листата се напудрят с прахообразна боя (цвят фуксия) за по-голяма достоверност ;-) За да не се виждат съединените телени крашща, те се увиват в кафява хартия, наподобяваща клончето. Не е трудно, просто леко пипкаво. Изисква време със спокойствие и концентрация. Това е.

Надявам се да съм била полезна!


8 Kommentare:

  1. Дими, да сте здрави и благословени !
    Много свеж вид има тортичката ти!
    Усмихнати и слънчеви пролетни дни!

    AntwortenLöschen
  2. Дими, Христос Воскресе! Бъдете здрави и благословени!
    Как няма мама да изпълни желанието на Рене:)
    Прегръдка за трима ви!

    AntwortenLöschen
  3. Честито възкресение Христово, скъпа Дими!
    Впечатляващо красива, елегантна и цветна празнична торта и много комплименти за теб
    Здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни!

    AntwortenLöschen
  4. Честито Воскресение, Дими!
    Здрави, щастливи и честити да сте! С много усмивки, вдъхновение и ентусиазъм да са ви изпълнени предстоящите, пролетни дни!
    Тортичката е както винаги изящна и вкусна, а снимките много изкушаващи! Вълшебница си ти! Но ми липсва на тях малкия Слънчо. :)
    Прегръдки и целувки от мен!

    AntwortenLöschen
  5. Дими, светъл Великден!
    Тортата е прекрасна и много изящна :)
    Хубава седмица!

    AntwortenLöschen
  6. Честит празник, Дими :) С пожелание за много здраве и щастие за цялото ти семейство!
    Тортата е съвършено бижу :) липсват ми твоите творения!

    AntwortenLöschen
  7. Честито Воскресение, Дими!
    Поздравления - много стилна тортичка!
    / Има вкус детето!/
    Усмивки!

    AntwortenLöschen
  8. Честити празници, Дими!! Да сте живи и здрави и много щастие за теб и близките ти!!
    Прекрасна и нежна тортичка!! Знае детето какво да си пожелае и е сигурно, че мама ще се справи блестящо с поставената задачка :) :)!! Да ви е живо и здраво малкото съкровище и много, много да ви радва!!
    Поздрави и прекрасен ден!!

    AntwortenLöschen