Samstag, 12. Januar 2013

Happy Birthday или Вита портокалова торта

Alles Gute zum Geburtstag, mein lieber Wolfi!



С цялата ми любов!

Няма да споменавам колко години навършва днес съпружето ;-D, но от все сърце му желая здраве, късмет и щастие,
безброй усмивки, още много поводи за празнуване
и още повече ;-) свещички :-D



Рождена, но с подчертано детска украса е тортата,



тъй като.. хм, Малечко също й се радва. И особено на многобройните свещички: на вълна духване на пламъчетата е още от Коледа :-)



Рецептата (да не забравя):

За блата:

8 жълтъка
5 белтъка
настъргана портокалова кора
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте

Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната, към тях се добавя и ситно настърганата лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортата.

Крем-пълнеж:

250гр течна неовкусена (36% масленост) сметана
500гр обикновена 'Филаделфия' (Topfen или Quark)
бурканче портокалов мармалад - това е и разликата от Коледната торта.

Смесват се 'Филаделфия'-та и сладкото. Разбива се сметаната и прибавя. Разпределя се кремът върху тортените ивици и се завиват спираловидно. Стяга се тортата в тортен ринг или чрез помощта на свежо фолио и оставя в хладилник да стегне. Отстранява се ринга и тортата се оформя и заглажда с маслен крем:

125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко

Покрива се с фондан и украсява по желание.. Конкретно за тортения борд на първия етаж ще споделя, че е оцветяван чрез пръскане, както тортата тук и тази също, с помощта на малко шишенце с помпичка, пълно с разтворена в малко алкохол боя.

Както и на Коледната торта, така и пълнежът на тази се оказа чудесен: много сочен, свеж и ароматен!




21 Kommentare:

  1. Жив и здрав да ти е,мила Дими.Все така да те обича и да се гордее с теб. Прекрасна торта. И като си помисля ... дълго време украсите ти все ще са весели,шарени и по детски невинни.Малечко е станал невероятен сладур!

    AntwortenLöschen
  2. Честит празник, Дими
    и честит рожден ден на Wolfi!
    Впечатляващо оригинална, слънчева и ефектна торта си им приготвила - прекрасни са и двамата!
    Сърдечни пожелания за здраве, още много усмивки и щастие за всички ви, Диана

    AntwortenLöschen
  3. Правиш прекрасни неща, но този черен фон е истинско изпитание за четене и някак текста и снимките се губят.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Благодаря!

      Много държа на черния фон! Текстът умишлено не е съвсем бял, за да не създава твърде силен контраст. Харесвам дизайна на блога си. Но.. обещавам да се замисля. След 4 години наистина е време за промяна ;-)

      Löschen
  4. Дими, да ти е жив и здрав съпруга!
    И много усмихнати, и щастливи моменти!
    Ето как идва време, в което и неговата торта е с детски елементи!
    Какво по-хубаво от това :)
    Сърдечни поздрави и много :-)

    AntwortenLöschen
  5. Да е жив и здрав, а и всички вие! Невероятна торта!

    AntwortenLöschen
  6. Дими, да ти е здрав съпругът и дълго да го радваш с прекрасни торти!
    Много усмивки, и незабравими изживявания на т рима ви!

    AntwortenLöschen
  7. Честит празник, Дими!
    Честит рожден ден на Волфи!
    Пожелавам му най-вече здраве и многобройни успехи при всяко начинание! Любовта я има, а щастието нека не напуска никога домът ви!
    Прекрасна торта отново, много свежа! И каква мила картинка са двамата ти мъже! Малечко расте, не се шегува - сериозна помощ оказва на тати :)
    Поздрави сърдечни и Наздраве! :)

    AntwortenLöschen
  8. Happy Birthday...
    Happy New Year...
    Lovely cake Dimi! xo Nina

    AntwortenLöschen
  9. Благодаря ви! И от името на по-добрата ми половинка :-)
    Благодаря за вниманието, поздравите и добрите думи!

    AntwortenLöschen
  10. Да е жив и здрав половинчо ,и още много години да му правиш такива невероятни торти!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  11. Не знам не какво направих правилно, за трети път пиша коментар... Но пък за такъв повод и триста пъти си струва!
    Мила Дими, отново прекрасна торта си сътворила. И прекрасни момчета виждам край нея :)
    Здрав и все така щастлив да е Волфи, добър късмет, топлина и нежност да огряват пътя ви.
    Сърдечни поздрави от Петя, Пламен и момичетата :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Благодарности от все сърце за поздрава, благопожеланията и милите думи, Петя!

      На свой ред: всичко най-добро и топли поздрави за Пламен и момичетата :-)

      Löschen
  12. Дими,много здраве и успехи пожелавам на половинката ти по случай рождения му ден!
    И обичта да избуява и ви обгръща в стегната прегръдка!Направила си му много вкусна и забавна торта!Поздрави!

    AntwortenLöschen
  13. Със закъснение и аз да честитя на Волфганг рождения ден. Жив и здрав да е! Да сте много, много щастливи цялата фамилия.
    Тортата е страхотна. Поздравления.

    AntwortenLöschen
  14. Йоланта Захариева16. Januar 2013 um 10:54

    Скъпа Дими, Да ти е жив и здрав съпругът! Тортата му е много закачлива, защото съм сигурна, че от както има този красив син, таткото най-вероятно изживява второ детство в момента. Аз следя блогът ти от години! Колко пъти съм се заканвала да направя торта по твоите рецепти и все се плашех, че е трудно. Колко пъти се чудех дали да те питам за някои детайли и после ми беше неудобно... Но, в началото на този месец за първият РД на моята Палечка направих вита торта по твой модел. Въпреки притесненията ми тортата стана много лесно, зави се съвсем успешно, беше изключително вкусна и благодарение на теб обрах овациите на гостите. Благодаря за споделените рецепти! Твоят Малечко е невероятно красиво и одухотворено детенце! Да ви е жив и здрав и да расте много щастлив!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Благодаря, Йоланта! Много си мила!

      Радвам се много на сполучливия ти първи опит! Нека има и следващи такива, както и много поводи за радост и празнуване! Всичко най-хубаво за Палечка :-)))

      Löschen
  15. Изключително много ме радват всички поздрави, честитки и топли, пълни със симпатия ваши думи, мили приятели!

    БЛАГОДАРЯ!

    Бъдете здрави и усмихнати :-)

    AntwortenLöschen
  16. дравей Димитрана,
    Казвам се Лерзан и обичам да правя торти. Вече цяла година разглеждам твоя блог и няма смелостта да направя вита торта. Но мисля, че момента настъпи и този уикенд ще си спретна една. Имам едно питане обаче, надявам се, че няма много да ми се смееш. Какво ще рече, разбиваме жълтъците с лъжица от кристалната, неможе ли да ги разбием с миксера. Това е.
    Поздрави и много усмивки!Страхотна си.

    AntwortenLöschen
  17. Привет, Лерзан!

    Благодаря ти за интереса и похвалните думи!
    И веднага на въпроса ти: става въпрос не за средството/уреда, с който ще се разбива захарта, а за количеството й. Т.е. от цялото количество кристална захар, което е 100гр. се загребва една супена лъжица и се добавя съм сместа от жълтъци, докато останалото количество захар се слага при белтъците. И се разбърква - с вилица, специална бъркалка, миксер, кухненски робот - кой каквото има и му е удобно.. Съжалявам, ако в рецептата не е станало ясно - тя е тъй сходна за всички торти, че копирам почти изцяло текста за блата и приготвянето му ;-)

    Хайде, запрятай ръкавите и успех в направата на торта :-)

    AntwortenLöschen