Freitag, 6. Mai 2011

Месна тарта



За тестото (форма с диаметър около 26-28см):

250гр брашно
1 яйце
100гр студено масло
1ч. л сол
2-3с. л студена вода

Пресява се брашното и в него се чуква яйцето, добавя се солта и маслото на кубчета, водата. Замесва се гладко тесто, което се завива в свежо фолио и за половин час се оставя в хладилник.

За пълнежа:

500гр кайма
1 средна по големина глава кромид
2-3 скилидки чесън
1 яйце
50мл прясно мляко
1с. л царевично брашно
125гр моцарела
шепа зелени маслини с пълнеж от червена чушка
сол, индийско орехче, щипка черен пипер
няколко листенца пресен босилек

Почистват се чесънът и кромидът и нарязват на ситно (чесновите скилидки могат да се пресоват). В подходящ съд се задушават, прибавя се и каймата, в която се добавя смес от разбитото яйце и прясното мляко с добре разбърканото в него царевично брашно и подправки. Отстранява се от огъня и след като се поохлади леко, сместа се разпределя в подготвената непосредствено форма: намазнена с масло и застлана (с около 2-3см височина на тестените кантове) с разточеното тънко между два пласта свежо фолио тесто. Маслините се отцеждат и нарязват на шайби. Разпределят се върху сместа, заедно с нарязаната на кубчета моцарела. От предварително заделената малка част от тестото се оформаят два дълги, тънки фитила, усукват се и се поставят по краищата.
Тартата се пече на скара ниво по-ниско от средното, 200°C (вентилатор), за около 45-50мин. - до златистокафяв загар на тестените фитили.



Според мен тартата, в комбинация с изстудена бира или чашка червено вино, е подходящо ястие за днешния ден:

Честит имен ден и весел празник на всички празнуващи!

Бъдете здрави!
Усмихнати!
И смели!

Да ви е вкусна трапезата и.. Наздраве :-)


18 Kommentare:

  1. Страхотна тарта - много примамлива, иска ми се да се присегна и да си отчупя от коричката:))).
    Дими, страхотно предложение!

    AntwortenLöschen
  2. Отново,прекрасна рецепта,а парченцето е много изкушаващо!

    AntwortenLöschen
  3. Изглежда умопомрачително вкусно!Със сигурност ще бъде направена.Усмихнат и вкусен уикенд Дими!

    AntwortenLöschen
  4. Прекрасна идея, Дими!
    Честит празник!

    AntwortenLöschen
  5. Каква препеченка е само! Страхотна е!
    Честит празник и хубав уикенд!

    AntwortenLöschen
  6. Отново прекрасно предложение, вчера надничах за всеки случай, че скоро не бях виждала нова публикация от този блог :)
    Весел празник и на вас и много усмихнат уикенд

    AntwortenLöschen
  7. Чудесна тарта, прекрасно изпълнение и поднасяне.
    Светли и щастливи празници, Дими!

    AntwortenLöschen
  8. Невероятно красива, несъмнено вкусна и поднесена както винаги с финес! Поздравления, Дими!

    AntwortenLöschen
  9. Страхотна тарта, Дими!:)Много красива и красиво поднесена:)
    Слънчеви почивни дни!:)

    AntwortenLöschen
  10. Дими, отново страхотна рецепта! Тартата изглежда прекрасно и много изкушаващо :) Записвам си рецептата :)
    Поздрави и хубава неделя!

    AntwortenLöschen
  11. Прелестни снимки. Браво! Ето заради такива публикации добих смелост и започнах да готвя.
    Успешна нова седмица, Дими!

    AntwortenLöschen
  12. Дими, чудесно ти е предложението!
    Честит Гергьовден и за теб на патерица, не знаех, че сте се върнали...Чакаме снимки и разказ за Чехия...Целувки!

    AntwortenLöschen
  13. Дими,къде се изгуби?
    От Великден не си ни навестявала,а как ти завиждам за Прага,аз втора година подред я отлагам :( !
    Чудесна тарта представяш,със сигурност ще изпие много биричка!Помислих на пръв поглед,че е от бутер-тесто,нали ти е запазена марка .Аз може да я направя именно с такова,че моите солените тарти не ги харесват с маслено.

    Поздрави най-сърдечни!

    AntwortenLöschen
  14. A lovely recipe, Dimitrana! And such beautiful, delicious photography!

    Hope you had a wonderful Mother's Day ♥

    ~ marie

    AntwortenLöschen
  15. Дими, изглежда божествено вкусно!!! А ръбчето :) да знаеш само как ме изкушавааа... За снимките - не знам какво да кажа - фантазия и съблазън :) в едно!!!

    AntwortenLöschen
  16. Дими,позагуби се пак тези дни,мила!
    При мен има наградка за теб,заповядай ,когато имаш малко време!

    Хубава и усмихната нова седмица ти пожелавам,мила!

    AntwortenLöschen
  17. Поздравления за страхотното ястие!

    AntwortenLöschen
  18. трябва да пробвам :)
    изглежда прекрасно

    AntwortenLöschen