Dienstag, 27. April 2010

Вита карамелена торта



Преди няколко дни имах удоволствието да се срещна отново с Йоли - винаги мила, ведра и усмихната, страшно готина и артистична, изключително очарователна и талантлива! Един истински творец и виртуоз, както в музиката, така и в кухнята :-)



За нейното идване направих витата карамелена торта:



Исках да пасне на гостенката ми, както с визия, така и на вкус.





За тестото:

9 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
2с.л ситно смлени бадеми

Разбъркват се жълтъците с лъжица захар. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. След това към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно и нишестето. Последно се добавят смлените бадеми. Мъничка част от тестото се отделя, разпределя се в кръг с диаметър 22см - за основен блат на тортата. Останалото се изсипва в тава с размери 40х30см застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. Когато е готово тестото се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и завива на руло. Охладено се намазва с предварително направения крем:

Крем-пълнеж:

250гр маскарпоне light
250мл течна, млечна сметана
1 фиксатор за сметана
400гр варено (карамелизирано) кондензирано мляко
2с. л смлени орехи
6 листа желатин (пакетче прахообразен на Dr.Oetker)

Сметана с фиксатора се разбива. Смесват се и разбъркват до хомогенизиране маскарпонето, карамелизираното кондензирано мляко, после и смлените орехи. Прибавя се сместа към разбитата сметана. Натопеният и набъбнал в студената вода желатин се втечнява на слаб огън и добавя с внимателно разбъркване към крема.
Разрязва се блата на 5 ивици: дължина 40см и ширина 6см. Намазва се с крема и изиците се завиват спираловидно върху основата. Стяга се в регулираш се тортен ринг и оставя за ден в хладилник да стегне.

Бележка: аз забравих да пулверизирам блатовете с прясно мляко, както правя обикновено, когато в крема няма извара (или е малко количество) и има желатин. Затова блатовете ми станаха по-сухички. Препоръчвам да се пулверизират с хладко прясно мляко - винаги от страната, върху която се полага крема.

Тортата се намазва с маслен крем, покрива се с фондан.
Получавам запитвания как точно (понякога и оплаквания за трудности при покриване на тортата с т.нар. 'чаршаф') и има ли някаква тънкост за избягване на набирането, нагъването, набръчкването на фондановото покритие. Най-напред трябва да се положи слой маслен крем, който да се заглади добре. После се разточва фонданът, предварително позатоплен между дланите. Аз разточвам върху добре опънато върху керамичния котлон свежо фолио - не е необходимо нито нишесте, нито пудра захар за поръсване. Разточвам с метална точилка. Покритието се разточва с диаметър значително по-голям от диаметъра, необходим за покриване на тортата т.е. повърхност + височина на тортен борд. Гънките се разпределят равномерно, без много дърпане, за да не се разтяга излишно фонданът и постепенно приглаждат - по малко от всички страни до пълното им заглаждане.



Едва след това излишното количество от покритието се изрязва и отстранява.

За украсата - нямах точна представа. Исках да е нещо нежно, фино, свежо.
Спрях се на стилизирани, приказни цветя:



Украса семпла и деликатна, но красива, създаваща хубаво усещане и усмивка - точно такова е чувството, когато разглеждам сайта на Ева Тонева. На свой ред имам честта и удоволствието да приема поканата й и да бъда гост в сайта й: уютен, ароматен, изключително вкусен с разнообразието на пити, закуски, ястия и десерти - всички представени с чудесно аранжирани, наситени с цвят и настроение снимки.

Надявам се, че с карамелената торта ще предизвикам читателския ви интерес, заслужа одобрението ви, но също ще допълня представата ви за Йоли и Ева :-)





Пожелавам ведър, здрав и спорен, изпълнен с усмивки и приятни емоции, хубав ден! :-)

61 Kommentare:

  1. А превъзходно произведение на изкуството, всеки път! Поздравления!

    AntwortenLöschen
  2. прелест!
    и не само това произведение :)

    AntwortenLöschen
  3. Тортата изглежда удивително! Поздравления!

    AntwortenLöschen
  4. Дима, тортата е очарователна! Изключително нежна, семпла и в любими за мен цветове. Страхотно допълнение към, предполагам, вълнуващата среща.

    AntwortenLöschen
  5. Дими, много е красива....

    С тези изчистени линии и цветя с разперени листенца - е абсолютно съвършенна!
    Казвала съм го и друг път, но ще се повторя смятам, че си абсолютно перфекционистка в това което правиш, ценя много това как искаш всичко до последният детайл да обмислено, изпълнено - просто съвършенно!!!

    Да си кажа чесно, направо и завидях на Йоли, че си е хапнала от този шедьовър!

    Аз съм голам почитател на карамела и сега се облизвам пред екрана, като коте пред чинийка с рибка! :-D

    :-)

    Приятен и усмихнат ден ти желая!

    AntwortenLöschen
  6. Е,всички,които ще видят този пореден шедьовър на Дими .... нали се сещате колко съм щастлива?Колко съм поласкана?Ндула съм се като пуяк в момента.Не ходя,а хвърча 50 см над земята.Знаете ли какво е усещането да познаваш лично това мило моиче,да ти е приятелка,да направи такова изключително нещо за теб?Пожелавам на всички ви някой ден да се докоснете до това.

    Благодаря ти мила Дими.Наистина за мен беше и удоволствие,и чест,и привилегия,и радост да ти гостувам.Ти си изключителен творец и много добър и мил човек.Щастлива съм,че мога да се нарека твоя приятелка и сега ти изпращам най-топлата приятелска виртуална прегръдка на света.

    Благодаря ти,че ме накара да се почувствам так специална и глезена.Никога няма да забравя това.Благодаря ти.Благодаря ти.Благодаря ти.

    А на всичките ти читатели искам да кажа,че тортата беше не само изумително красива и нежна,а и много,много вкусна.Деликатен вкус на карамел и шоколадов маслен крам ... мммм...неустоимо е!Щастлива съм,това си е моята торта.Тортата на Йоли ... кой като мен ....

    AntwortenLöschen
  7. Дими, благодаря ти, за милите думи и приетата поканата за гостуване! За мен е чест и изключително удоволствие да представя таланта ти да твориш! :)
    Сърдечен поздрав и пожелания за безброй усмивки, успехи и последователи! :)

    AntwortenLöschen
  8. Невероятно изглежда тортата която си направила, останаха ми очите в нея :)

    AntwortenLöschen
  9. Много е красива а и сигурно много вкусна, изглежда великолепно!

    AntwortenLöschen
  10. Дими,
    благодаря за разказаното и преживяното. Почувствах се, все едно че съм била на другият стол, до самите вас. Възхищавам се искренно на таланта на теб и на Йоли и Ева.
    Прекрасни сте.
    Дано някой ден стигна вашите върхове в кулинарията,
    Сърдечни поздрави, Дани

    AntwortenLöschen
  11. Прекрасна е тортата, Дими - елегантна, стилна,
    като произведение на изкуството!
    И двете с Йоли сте виртуозни в кухнята :))
    а и не само там!

    Сърдечни прегръдки!

    AntwortenLöschen
  12. Още една прекрасна торта. Диме, рецептите ти звучат като приказки.
    Посетих и блоговете на Йоли и Ева. Останах възхитена от нещата, които правят.

    AntwortenLöschen
  13. Дими, тортата е прелестна!
    Нежна и семпла!
    Просто нямам думи...
    Поздравления!

    AntwortenLöschen
  14. Да Дими,
    и според мен чудесно пасва на твоята гостенка.
    Получило се е - нежно, елегантно и свежо, ароматно и вкусно. Работа с финес, деликатност и дарба за създаване на красота.
    Взаимствах тези определения от вас, а те ви характеризират отлично - теб, Йоли и Ева.
    Сърдечен поздрав, Диана

    AntwortenLöschen
  15. Дими, имах удоволствието да видя на живо едно от тези цветчета, красиво и изящно ! Както и тортата, разбира се!

    AntwortenLöschen
  16. Прекрасна торта!
    Като бижу:нежно,семпло и деликатно!
    И страшно пасва на Йоли!;-))

    AntwortenLöschen
  17. Много е нежна, Дими!
    От няколко дни очаквах да я видя, но тази торта надмина всичките ми очаквания - фина и елегантна е. Заслужава да краси и блога на Ева :)
    Поздравления за теб!

    AntwortenLöschen
  18. Очарователни снимчици ...Дими,успяла си да направиш най-подходящата торта за Йоли :) Прекрасна е !

    AntwortenLöschen
  19. Дими... Не зная как да започна :) ...
    Първо - прекрасна торта, но това едва ли е изненада за някого :)...
    После гостенката ти също е невероятна... тази Йоли с най-готините кулинарни идеи :)
    И накрая виртуалната ти домакиня - Ева, макар да зная сайта й отскоро съм голям нейн фен... Страхотна троица сте :)
    Поздрави и много усмивки и за трите ви... много ви обичам :)

    AntwortenLöschen
  20. Дими,невероятна както винаги и ти и тортата и всичко до което се докоснеш.Винаги е удоволствие за мен да гледам и мислено да си представям вкуса на всяко твое ястие или десерт.

    AntwortenLöschen
  21. Дими, страхотна торта както винаги! Тортите са ти винаги толкова перфектни, като от ръка недокоснати! А с този карамел вътре си представям колко е и вкусна!
    Хубав и усмихнат ден!

    AntwortenLöschen
  22. Дими, тази торта е поредното ти прекрасно произведение.
    Изключително елегантна, семпла, нежна и красива торта се е получила.,
    Приятен и слънчев ден:):):)

    AntwortenLöschen
  23. Дими, не намирам думи вече за да изразя това което виждам...
    Малко ще е да кажа, че тортата е уникално красива! Златна си!
    Няма нищо по-хубаво да зарадваш приятел с блага дума и мил жест! А този жест е вълшебен!
    Радвам се, че все още има мили хора като теб Дими!
    Поздрави и към Йоли! Можем само да ти завиждаме както за прекрасната торта, така и за времето прекарано с нейната майсторка!

    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  24. Благодаря за одобрителните ви коментари, Dana, Еол, Andy!

    Усмивка от мен за теб, Кали :-)

    Мария, с твоите сръчни ръце.. не е нужно дълго и само да се облизваш :-D Радва ме посещението ти и тъй позитивните думи!
    Хубави и сладки дни :-)

    AntwortenLöschen
  25. Ех, Йоли.. Не знам какво да отговоря на всички похвални думи, с които ме обсипа! Изключително ми е драго, че се срещнахме, че ме посети, че си хапна от тортичката, че имахме възможност да побъбрим като стари приятели.. Благодаря ти!!!
    Винаги ме радваш с жизнерадостта и динамичността си, с хубавото, ведро чувство, което излъчваш, с невероятната ти усмивка :-) Бъди винаги и все такава, защото си прекрасна, приятелко!

    AntwortenLöschen
  26. Ева, благодаря ти за чудесната покана! С радост и удоволствие ти гостувам виртуално!
    Бъди здрава и щастлива! Все така мила, внимателна и добра, все така пресъздаваща вкус и красота!
    Поздрави сърдечни и много :-)))

    AntwortenLöschen
  27. Ирена, Phoebe, сладки, мили Dani-та, Деси, Русанка! Благодарности от все сърце за интереса, за вниманието, за похвалните думи, които радват и насърчават!
    Всичко най-добро и :-)

    Диани, прегръщам те, толкова си мила!

    Добре дошла, Ели! И аз мисля, че успях да реализирам желанието за вкусна и пасваща на Йоли тортичка :-)

    Пепеляшка, Пепи, Габи, благодаря ви! Усмихвате ме :-)

    Зори.. има хора, които никога не съм виждала, които познавам само виртуално, но които изключително много харесвам, които усещам като сродни души и с които без никакво замисляне, с радост бих се срещнала и бъбрила: една от тях си ти!
    Сърдечни поздрави, Зори! И много доволство, щастие и усмивки в дните ти желая :-)

    Благодаря ти, Ваня! Бъди здрава и щастлива :-)

    Даниела, радва ме посещението и вниманието ти :-))) Благодарност!

    Мони, много красиви, нежни и сладки да са дните ти :-)

    Прегръщам те, Люба! Трогваш ме с думите си!
    Всичко най-добро ти желая, нека погледът ти винаги търси и намира красотата!
    Сърдечни поздрави :-)

    AntwortenLöschen
  28. Край! Нарамвам си чукалата и тръгвам към Дими! Това повече не се търпи! Да гледам само, да примлясквам и да охкам, ахкам..
    Дими, за поредно- аплаузи, цветя и много възторжени възгласи. Всичките за теб. :)

    AntwortenLöschen
  29. Дими, прекрасна торта! Така хубаво подхожда, както на гостенката, така и на домакинята :)

    Много ми харесват цветята, ще ми кажеш ли с какви формички си ги правила? :)

    Усмихнат и слънчев ден!

    П.П. Получи ли ми скромния подарък? :)

    AntwortenLöschen
  30. Тортето е страхотно - много нежно и стилно.
    И двете сте големи майсторки.
    Сърдечни поздрави и много усмивки :)

    AntwortenLöschen
  31. Дими, за кой ли път - браво! Изглежда перфектно, а за вкуса - вярвам на опиталите я!
    Продължавай да търсиш и прилагаш в действие красотата!
    Сърдечни поздрави!

    AntwortenLöschen
  32. Хехех.. Ирони :-D Радвам се, че наминаваш! Ако някой път и през Виена - обади се, ще има защо :-))

    Благодаря за комплимента, Ирина!
    А формичките са такива :-)

    пп. Да очаквам утре сутрин пощальонът да ме събуди?

    Ина, благодарност за одобрението и насърчението!
    Усмихнато и хубаво утре :-)

    Чудесно пожелание, Диандра! Благодаря ти :-)
    Поздрави сърдечни и от мен!

    AntwortenLöschen
  33. :))) Кой като Йоли! :)))

    Извинявай Дими! Тортичката е великолепна!!!

    Прегръдки от мене! :))

    AntwortenLöschen
  34. :-))) И от мен за теб, Драго!

    Благодаря ти :-)

    AntwortenLöschen
  35. Ами Дими, не знам какво да ти кажа. Изпратих колетчето преди 10тина дни, още миналия понеделник. По принцип май към една седмица отнема, но ако се забави още ще ходя да питам лелките в пощата :)

    Аз не знам при вас колетите на адрес ли ви ги носят? Защото тук си ги взимаме, само известие получаваме. Дано да няма проблем и да получиш всичко скоро :)

    Лека нощ :)

    AntwortenLöschen
  36. Красота,финес,нежност и хармония струи - от гостенката,от домакинята и от тортата!
    Моите адмирации!

    AntwortenLöschen
  37. Ирина, благодаря ти за вниманието и за колета! Дано го получа утре! Всъщност.. когато е препоръчан, пощальонът прави опит да го достави на адресанта с лично предаване. Ако няма никой вкъщи, написва и оставя в пощенската кутия известие кога е идвал, кога и къде ще бъде колетът на съхранение, след което го връща в пощенския клон. Ако не е препоръчан.. мисля, само известие в пощата, трябва да сляза до долу и надзърна.. Веднага след като го получа ще ти дам знак.
    Хубав ден и :-)

    AntwortenLöschen
  38. Благодарност от все сърце, Диди! Радва ме много одобрението ти!

    Поздрав сърдечен :-)

    AntwortenLöschen
  39. Прекрасна е тортата Дими, както винаги ме оставяш без думи!
    Имам награда за теб, заповядай да си я вземеш :)
    Целувки

    AntwortenLöschen
  40. Благодаря, Мими, от все сърце: и за посещението, похвалата и интереса, и за вниманието и симпатията!

    Прегръдка и :-)))

    AntwortenLöschen
  41. Je trOuve votre blog magnifique, Il m'est difficile pourtant de déchiffrer, t LesNE SONT raductions Pas extraordinaires, MAIS j'essaie Tout de meme Recettes Vos. Merci de partager

    AntwortenLöschen
  42. Единствено само мога да завиждам (най - благородно) на Йоли. Поздрави Дими, тортата е великолепна! :)

    AntwortenLöschen
  43. Merci pour votre intérêt, Аnnie!

    AntwortenLöschen
  44. Благодаря ти, Маги!

    Усмихнати и приятни дни :-)

    AntwortenLöschen
  45. Здравей, Димитрана! Поздравления за поредният ти шедьовър! Съжалявам, че отдавна не съм писала, но изкарахме тежка зима...сега всичко е на ред и вече редовно те следя. Искам отново да ти благодаря за съветити и да ти покажа какво сътворих http://www.facebook.com/home.php?#!/album.php?id=1801613755&aid=16103
    сега за РД на свекърва ми в началото на юни много ми се иска да направя вита торта с лек крем, но немога да реша какъв, тъй като не разполагам с фиксатор и кондензирано мляко, бих приела предложение от теб...
    Благодаря отново и поздрави!

    AntwortenLöschen
  46. Мария съм, горният пост е мой....
    И аз съм се регистрирала тук но незная как да не се появявям анонимна...

    AntwortenLöschen
  47. От два дни я гледам тази торта и ето не се стърпях!!!Аз не мога да я нарисувам,камо ли да я направя! :DСтрахотна е!Поздравления!Изяж едно мъничко парченце и за мен :$
    п.п.аз започвам да мисля как с г-жа Идиотова да направим комбина и да си доставим от теб една торта :D

    Поздрави и много усмивки! :)

    AntwortenLöschen
  48. Привет, Мария!

    Благодаря за линка :-) Интересен е 'медовика', виждам и Барби-торта се е правела, а две малки ръчички посягат да развързват панделка на торта с шоколадов борд :-D За мен е голям комплимент и израз на доверие желанието ти по моя рецепта да направиш торта за свекървата си, трогната съм! Не бих ти препоръчала торта с крем-пълнеж с извара, тъй като напоследък все по-често чувам отзиви, че този продукт в България не е хубав и тъй фин.. А какъв е вкусът на свекърва ти? Почти всички обичат шоколад - ганаш-крем дали е подходящ? Или маскарпоне (ох, последно ми казаха, че този продукт е много скъп в родината и аз с голямо смущение го предлагам) със сметана (и без фиксатор ще стане) и плодове? Или ядки? Има варианти.. А и има време да помислиш и прецениш.

    Поздрави и :-)

    пп. Ако си 'влязла' в профила си и оставяш коментар - не би трябвало да е анонимен. Или преди да пуснеш коментар - попълваш 'име' и уеб-страница.

    AntwortenLöschen
  49. Широко ме усмихна, Ondine :-) Благодаря ти!
    Ъмм.. най-сигурният начин за здобиване с тортЕ е да се появите наоколо, като седмица преди това се обадите :-D

    :-)))

    AntwortenLöschen
  50. Привет отново! Благодаря за отговора! Наистина изварата тук не е на ниво, а Маскарпонето излиза солено при положение, че правя големи торти, понеже се харесват, а и сме повечко гърла...Напоследък си мисля за квасена сметана, крема сирене, детско пюре от горски плодове и желатин... Нали правилно съм разбрала, че витите торти не се сиропират....харесват се леките торти при нас, въпреки, че и "Тирамису"-то с тежката извара не остава.
    Така като споделям опит и ми идват повече идеи, благодаря ти.
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  51. Вариантът, който обмисляш, лично на мен се харесва, Мария! :-)
    Витите торти не се сиропират. Освен ако кремът не съдържа достатъчно желатин, за да го стегне преди да отпусне влага в блата. В такъв случай препоръчвам пулверизиране на блата (преди намазването му с крема) с прясно мляко.

    Поздрави и хубав първомайски уикенд :-)

    AntwortenLöschen
  52. Здравей, Дими,
    винаги се питам 2 неща за твоите торти: как ги правиш и как се решавате да ги разрежите!
    Приятен ден!

    AntwortenLöschen
  53. Благодаря за комплимента, Райна :-)))

    Ами.. всъщност най-същественото в цялата история на една торта е хапването ;-)

    Хубава неделя!

    AntwortenLöschen
  54. Hello, I just discovered your blog and I'm very impressed by your work here. I have a few questions for you: where do you get your fondant for covering the cake? Do you buy it or do you make it yourself? How do you color your fondant? Have you thought of writing yoru recipes in english too? Because the translation from google translate is very poor and I can't understand your recipes and I would very much like to. Have a great day!

    AntwortenLöschen
  55. Hello!

    I´m from Bulgaria und my culinary blog is in bulgarian. But for you I make an exception and answer to you:
    The fondant I make by myself, I colored it with gel-colors, kneading. Here is the fondant-recipe. And in English:
    1 pack (7-9gr) of Gelatine
    60ml water
    120ml glukose-syrop
    1 tea spoon glicerine
    1/2 tea spoon citric acid (powder)
    1000gr powder sugar - the powder sugar is put in part after part, up to reaching the optimal consistance. How much exactly? - it always differs, but not more than 1000gramms.
    I hope I could help you!

    :-)

    AntwortenLöschen
  56. Thanks very much Dimitrana, you're such a sweetheart. By the way my name is Laura. I'll try your fondant recipe and after that I'll come back to tell my result. Wish me luck! But first, I have one more dilema: where can I find powdered citric acid, where do you buy yours? Thanks again for answering and taking the time to translate the fondant recipe for me. You're a life saver. Have a great day!

    AntwortenLöschen
  57. Hello, Laura!
    I wish all the best, when you try the fondant-recipe! The citric acid usually you can find in every supermarket, most often it´s used for making jam..
    Have a nice weekend :-)

    AntwortenLöschen
  58. hi dimitrana, i am new to your blog and i find the google translation quite ok and i can follow most of the recipes and instructions. i live in new zealand but i have never come across fixative cream that you used. can u show me the packaging or brand. what is it made of? can i substitute it with something else if i cant find it here? thanks. i love your cakes, they are so beautiful. Norsiha

    AntwortenLöschen
  59. Hello, Norsiha!

    Thank you very much for your nice words and your interest!
    I use a fixative cream (Cream stabilizer) just to make the cream better, but if you take cream with more than 35% fat it not nessessary any more. This is a british product of what I use - Sahnefest. I hope I could help you.

    Best wishes :-)

    AntwortenLöschen
  60. Здравей Димитрина, тортата е страшна, направих я за рождения си ден - стана много вкусна и лека- хареса се на всички особено на малкия ми син. :) продължавай да ни радваш с твоя талант

    опитвам се и аз да покривам торти, за сега имам 3 опита, т.е карамелената торта ми беше трета, ето и снимка от мен http://www.madeitinhome.com/images/stories/DSCF5120.jpg
    сега ще подготвя за началото на септември още две вити торти и мисля да използвам твоята рецепта за блатовете - страшно много ми хареса вкуса и мекотата им - особено напоени с малко прясно мляко :)

    AntwortenLöschen
  61. Привет, lux и извини ме за закъснелия отговор!

    Думите ти и най-вече одобрението в тях ме радва изключително много, благодаря ти!
    Благодаря и за линка с тортата - чудесна е!
    Желая всичко най-добро през 2012 на теб и близките ти! Да е живо и здраво малкото сладурче до тортата :-)

    AntwortenLöschen