Montag, 12. April 2010

Зелена великденска супа



Няма начин в началото на пролетта, около Великден, да не спомена за зелената великденска супа. И така..

1с. л масло
1с. л пшеничено брашно или нишесте
1 кубче зеленчуков бульон
пресен магданоз
див чесън
пресен копър
листенца свежа коприва, спанак.. каквото има под ръка
3-4 склидки чесън
1 алабаш
50мл млечна течна сметана
сол
поне 1/2л. гореща вода
варено яйце

Сгорещява се маслото и брашното/нишестето се запържва съвсем леко и внимателно с разбъркване, за да не стане на бучки. Добавя се горещата вода и натрошеното кубче бульон, разбърква се. Добавят се всички зелении, нарязани на ситно, също алабаш и пресован чесън, солчица. Ври до омекване. Пасира се и в сместа се добавя сметана до повторно сгорещаване на супата, тогава се маха от огъня. Сервира се с резен варено яйце, в случая - яйчице от пъдпъдък. Или с малки кубчета сухар и/или шунка, според вкуса ;-)

30 Kommentare:

  1. Хей! Супер!
    Тъкмо нашите снощи ми донесоха коприва и се чудех какво да сътворя от нея.
    Тенкс!
    :)

    AntwortenLöschen
  2. Mммм... вкусно... и това сладурско яйчице :)
    Обичам такива рецепти :)
    Поздрави, Дими и хубава нова седмица от мен!

    AntwortenLöschen
  3. Определено ще я пробвам.
    Впечатлява ме,че включваш алабаш в доста рецепти. Интересно! Това е ново за мен.Освен на салати, или просто на резенчета ,суров ,не сме го ползвали :))
    Но ще опитам!

    AntwortenLöschen
  4. Прекрасно предложение, Дими:-)
    Обичам зелении и аз правя нещо подобно, но крем супа и пъдпъдъчи яйца "за разкош"
    Усмихната седмица!

    AntwortenLöschen
  5. Мхм, очите стават по-зелени, косата здрава и с блясък, кожата мека и еластична...абе магия работа е тази коприва...но си трябва честа употреба :)))

    Вкусно предложение, Дими !

    AntwortenLöschen
  6. О, копривена супичка, разбира се :-)))
    Поздрави, Ел, и :-)

    Хубава и вкусна, Зори! Спорна и усмихната :-)

    O, да! Харесваме алабаш, Кръстю, аз го хапвам всякак, но за съпружето винаги сварен, иначе.. лошо! Ето го, зелен и свеж :-)))

    Благодаря, Дани! Всичко хубаво и за теб :-)

    Diva.. ах, да знаеш колко зелени стават очите ми на пролет.. и как не се насищат на горската зеленина :-) Усмихна ме! Благодаря ти!

    AntwortenLöschen
  7. Ох, май излезе, че снимките са вкусни и полезни :)))
    Исках да напиша, че са много хубави, ама пусто все бързам :)

    AntwortenLöschen
  8. Много вкусна и полезна супа, Дими. Снимките тоже.
    Едно въпросче - яйчицето как не потъва?

    Слънчева и усмихната седмица и от мен :)

    AntwortenLöschen
  9. :-)))

    Ина, яйчицето е мъничко и леко, а супата - достатъчно гъста, та затова не потъва. Хитрувам аз ;-)

    Благодаря ти за интереса и позитивните коментари! Хубава седмица и за теб :-)

    AntwortenLöschen
  10. Вие с Танита как ни атакувате с вкусни,зелени изкушения:)Много обичам алабаш в супа,но в такава комбинация не съм пробвала.
    Спорна седмица!

    AntwortenLöschen
  11. Дими,
    чудесно пролетно предложение -
    радост за очите и наслада за небцето!
    Благодаря за тази идея,
    поздрав и прегръдка, Диана

    AntwortenLöschen
  12. Дими изглежда прекрасно и толкова вкусно! Обожавам супички от "зеленийки"!

    AntwortenLöschen
  13. Алабаш правя с репички на супа и така, с много и различни зеленийки. Трябва да се присетя за още варианти, тъй като и на наса много ни се харесва.. Благодаря за посещението и коментара, Диди! Успешнни дни!

    Диани, Лулу, радвате ме с одобрителните си думи!
    Поздрави най-сърдечни и от мен :-))

    AntwortenLöschen
  14. Много обичам зелени супички!
    И днес правя една спаначена ,влизам тук и ...хоп-зелена супичка! :-)
    Както винаги,прекрасно,Дими!
    Усмихнат ден! :-)

    AntwortenLöschen
  15. Зелено и пролетно е вече навсякъде, Краси :-)))
    Благодаря за полозителния коментар!

    Поздрави и :-)

    AntwortenLöschen
  16. Dimitrana S. всичко ми харесва тук. ;)

    AntwortenLöschen
  17. Този уикенд може би ще набера коприва отново и тъкмо си мислех на какво да я направя и ето едно ново предложение. Много ми харесват снимките и яйчицето :).

    Алабаш не съм пробвала да хапвам, но винаги трябва да има първи път.

    Поздрави и приятни дни от мен!

    AntwortenLöschen
  18. Така е - като не ми стига времето за всичко! Колко вкусни и красиви предложения съм пропуснала.
    Дими, ти си една кулинарна фея! Всяка храна до която се докоснеш, превръщаш в произведение на изкуството! Приеми моите най-искрени поздравления.
    И не го казвам за да те лаская, а защото много ти се възхищавам :)

    Прегръщам те и желая още много кулинарни /и не само/ вдъхновения :-)

    AntwortenLöschen
  19. Вкусно и красиво е в целия ти блог, Дими! Любувам се на пролетната супа и се облизвам - със сигурност е апетитна, здравословна, а от снимките е видно - елегантно поднесена! Поздрави и пожелания за още кулинарни вкусни изкушения! :)

    AntwortenLöschen
  20. Страхотна супичка си приготвила.
    Имаш наградка в моя блог можеш да дойдеш да си я вземеш :)

    AntwortenLöschen
  21. Страхотна зелена супа! Полезна и витаменозна, пълна с "желязо". Много обичам алабаш, но никога не съм го прибавяла в супи, време е да опитам.
    Хубава и приятна вечер Дими!

    AntwortenLöschen
  22. Ами, да - това е толкова просто, ама къде да се сети Ина. Много яко се изложих с потънали яйца веднъж пред гости.
    Благодаря ти за "тайната", Дими :)

    Усмихнат и слънчев ден ти желая :)

    AntwortenLöschen
  23. И аз съм имала своите конфузни моменти, Ина. Не са много, но пък като се сетя сега и .. :-D
    Друг трик за непотъване на яйцето, кокоше или по-голямо: ползване на по-плитка, но супена чиния. Тия дни ще приготвя още една супичка, че е дъждовно и хладно при нас и ще се види ;-)
    Благодаря ти, Ина, за интереса и ведрите коментари!
    Поздрави най-сърдечни и искрена симпатия!

    AntwortenLöschen
  24. Заповядай в моя блог за наградка. :)

    AntwortenLöschen
  25. Станимира, нека да ти е вкусно, решиш ли да пробваш :-) Радва ме интереса ти! Поздрави и :-)

    Tони, толкова си мила към мен! Изключително приятно ми е, тъй като много те ценя и симпатията е взаимна! Благодаря ти! Бъди здрава!

    Веднага ще си я взема, Ирена! :-D

    Rusanka, драго ми е да прочета одобрителния ти коментар :-)
    За алабаша: ако се прецени, че не е много млад и крехък, може да се посвари предварително, а водата, в която е врял - тъкмо вече сгорешена, да се ползва към супичката.

    Добре дошла, d_r_watson!
    Благодаря за похвалните думи :-)

    Поздрави от мен и пожелания за хубави, здрави и усмихнати дни, приятели :-)

    AntwortenLöschen
  26. Благодаря ти, Маги! Радваш ме!

    :-)

    AntwortenLöschen
  27. Звучи изкушаващо Дими!

    Ще ми се да направя някакво супичка, а твоята идея ми дапада много! Освен това имам и малко спанак, който ми остана (от яйцата по френски на Дани)- така че ще я пробвам!

    Хубав и усмихнат ден!

    AntwortenLöschen
  28. Да ти/ви е сладко, Мария!

    Вкусен и спорен ден :-)

    AntwortenLöschen
  29. Дими, благодаря ти за прекрасната, зелена и пролетна рецепта! Много вкусна и свежа!

    AntwortenLöschen
  30. Благодаря на свой ред за свежия, позитивен коментар, Даниела!
    Поздрави сърдечни и :-)

    AntwortenLöschen