За 6бр.:
300гр брашно
15гр прясна мая
150 прясно мляко
2 яйца
щипка сол
2с. л захар
50гр масло
50гр
шамфъстък50гр стафиди
50гр кандирани лимонени корички
Прясната мая се разтваря в позатопленото прясно мляко, в което е разбъркана и захарта.
Брашното се пресява, добавя се щипката сол, маслото (със стайна температура), яйцата, шупналата вече мая и се замесва тесто, което се оставя за два часа в хладилник. Там тестото втасва. Изважда се, добавят му се ядките, цитронат, стафиди и се оформя на топки, които се редят в тава застлана с готварска хартия или добре намаслена. Оставят се за още половин час да втасват, намазват се леко с прясно мляко, жълтък или сметана и се пекат в незагрята фурна. Средна скара, 230°C около двайсетина минути.
Дими, чудесно изглеждат тези хлебчета със зачервена коричка!
AntwortenLöschenАз отворих да ти пиша, че се провалих с изварените кнедли със шоколад, поразпаднаха се във водата. Сега видях, че ти си писала на съвсем слаба степен да ври, ама кой да чете.
Пак ги изядохме, но нямаха никакъв вид. За следващия път ще знам.
Хубав ден!
Изглеждат божествено :)
AntwortenLöschenЧудни хлебчета! Идеални са за закуска, с чаша топло мляко и конфитюр :-)
AntwortenLöschenДими,
AntwortenLöschenрадвам се да видя новото ти предложение -
с надежда, че си възстановена и вдъхновена.
Идея, изпълнение и рецептата - чудесни!
Сърдечен поздрав и усмивка за теб, Диана
Hallo Dimi,
AntwortenLöschenwunderbare Idee in Brötchen format zu backen.
Die Zusammensetzung ist voll nach meinem geschmack. Kompliment
LG Jacob
Много слдурски тези хлебчета, Дими! Толкова примамливи...доядоха ми се...Браво, мило момиче! Много обичам шам фъстък, предполагам, че в комбинаця със стафидите се получава една прелест....
AntwortenLöschenПрекрасна и спокойна вечер от мен.
Мммм... много ми допадат :) Чудни са...
AntwortenLöschenПоздрав и приятна вечер, Дими :)
Изглеждат чудесно! Дими, а ти шам фъстък-а измиваш ли го? Аз съм виждала само солен понеже..отразява ли се на вкуса?
AntwortenLöschenПривет, Пепи! Благодаря за коментара :-)
AntwortenLöschenA кнедлите.. от който и да са вид, на много слаб огън се приготвят - с една дума, киснат се в горещата вода ;-)
BiA, благодаря ти :-)
Ох, Ирина.. много са вкусни: създават и едно специфично усещане за доволство и уют, особено през зимата - както е мрачно, сиво и студено вън.. мхмм :-D
Признателна съм за загрижеността и похвалата, Диани! Поздрав сърдечен :-)
Jedes der Brötchen ist genau so gross, dass es ganz richtig mit dem Kaffee zu der Jause passt :-D Lecker!
AntwortenLöschenVielen Dank, lieber Jacob!
Илина, Зори, Ани, радват ме одобрителните ви думи :-)
AntwortenLöschenШам-фъстъците ги купувам печени небелени и са неутрални на вкус, Aни. Тук също се продават белени и едро смляни за добавка и украса на сладки и сладкиши, бонбони.. като тези, например.. или такива :-) Обикновено в добавка на нуга и/или бадемов марципа.. ох, много вкусно! и калорично обаче..
Поздрави и пожелания за ведри и уютни зимни дни!
Те толкоз красиви тези хлебчета,че ще е срамота човек да ги изяде.И с тази препечена коричка. айде, отиде ми диетата, ама голяма работа:)
AntwortenLöschenНо ще ги пробвам.И без това тези дни ме е хванала треската за месене и точене.Дечурлигата са на осмото небе:)
пс- Тестото да е мекичко, да? Или?
Благодаря за идеята, Дими:) Мммццуннн:)
Дечица ще се радват :-)))
AntwortenLöschenСпомням си как се радвах, когато въпреки вечно многото работа, баба ми замесваше сладка питка.. е, на мен такава не се е получила досега: около 20-на см в диаметър, плоска, сладичка, препеченка.. мхммм, ех! - нищо не е такова, каквото беше ;-)
Тестото - средно, като се замесят - да си стоят и не се отпускат много хлебчетата..
Поздрав и прегръдка, Ирони! :-)
Шамфъстък, стафиди и лимонени корички - колко вкусно звучи! А когато хлебчетата са малки, някак още по-апетитни изглеждат и неволно протягаш ръка за ново парче :)
AntwortenLöschenAaa.. само по едно хлебче! :-D Иначе - лошо.. ;-)
AntwortenLöschenБлагодаря ти, Рос, за милия коментар! Радва ме посещението ти!
Сърдечен поздрав и :-)
Дими, направо си открадвам едно хлебче, неустоими са !
AntwortenLöschenПоздрав
Мария
Ох, Дими вече си ги представям за закуска с масълце и сладко ..и ароматно кафе.
AntwortenLöschenВинаги изобилстваш от интересни и вкусни предложения.
Лека и спокойна вечер!
Може, може.. Мария! :-)))
AntwortenLöschenОпитвам се да си спомня точно колко хлебчета бяха. Все си мисля, че бяха повече от 6, макар дозата да е за толкова уж.. ;-)
Аз пък само от коментара ти огладнях, Лати :-D
Вкусна и уютна вечер! Поздрав и от мен :-)
Чудни хлебчета, Дими! Аз пък с масло и мед си ги представям, и чаша билков чай. Започвам да огладнявам и да мисля за закуската утре сутрин ;D
AntwortenLöschenПоздрави и прегръдки :-)
these look delicious!!
AntwortenLöschenI have an award for you on my blog;)
:-))) Прегръдка и от мен, Тони! Хубав ден :-)
AntwortenLöschenThank you, QIS! Thank you for your nice comment and for giving me award :-)
AntwortenLöschenХлебчетата изглеждат изкушаващи, Дими! Тъкмо имам всичко необходимо по шкафовете :). Благодарение на теб вече имам неделната закуска :)
AntwortenLöschenПоздрави и приятен уикенд!
Мира
Ех страхотни хлебчета :)Поздрави
AntwortenLöschenЗдравей, Дими,
AntwortenLöschenне изчетох всички коментари - може и да си отговорила.
Правилно ли съм разбрала - слагаш ги в студена фурна и я затопляш до 230° - след като достигне тази температура ли следиш времето или от самото начало?
Мерси много
Винаги много ме радва посещението ти, Мира!
AntwortenLöschenКомплимент е, че ти се харесва рецептата :-)
Благодаря, Маги! Поздрав и от мен :-)
Райна,
сложих ги в незагрята фурна, тъй като ми се стори, че за този половин час можеха и още да втасат. Т.е. във фурната, която се затопля постепенно имат още малко такава възможност, макар при моята печка това да е съвсем малко време.. е, не са веднага под въздействието на висока Т. Времето на печене е написано ориентировачно, фурните са различни, знаеш.. при всички случаи се пекат до готовност :-D
Мх...без малко да пропусна тези прекрасни хлебчета!И какви са пухкавелки!Сега като се загледах в рецептата разбирам,че са и сладички.Ще се харесат у дома!Топъл и усмихнат уикенд Дими!
AntwortenLöschenРадва ме одобрението ти, Нанита!
AntwortenLöschenХyбава, спокойна неделя :-)
Дими, скоро не си публикувала нови вкуснотии. Надявам се всико да е наред и да ни изненадаш приятно и този път.
AntwortenLöschenУау, наистина добре изглеждат! Наскоро открих блога ти и ми идва много добре, тъй като отскоро започнах да готвя сериозно. Поздрави!
AntwortenLöschenПРивет, Дими!
AntwortenLöschenОтбивам се да ти кажа, че направих хлебчетата в неделя и са просто неприлично вкусни :). Въпреки че малко ги окепазих, защото ползвах суха мая, но явно партидата ми не беше добра и не бухнаха много... Но на вкус са великолепни - леко сладки и страшно ароматни! Вместо стафиди сложих сушени ягоди. Домашните вече ме питаха кога пак ще направя :). Благодарности да чудесната рецепта!
Сърдечни поздрави!
Мира
Чудесни са! Ще ги пробвам съвсем скоро, подходящи са и за Великден, като малки подаръчета :) Заповядай при мен искам да те поздравя с нещо :) :)
AntwortenLöschenИзглежда вкусно. Ще се позавъртя в кухнята тези дни, да пробвам какво ще излезе :)
AntwortenLöschenПривет, Петя :-)
AntwortenLöschenБлагодаря за загрижеността, много е мило вниманието ти!
А всичко е наред. С много други неща се занимавам, но.. ще има и сладости ;-)
Добре дошла, Василена! Ще се радвам рецептите да са ти полезни и да ти допадат :-)
Здравей, Мира! Много ми е драго, че са ви се харесали :-D Голям комплимент е за мен! Благодаря! А хлебчетата - не бухват твърде. Не колкото класическото козуначено тесто..
пп. Сушени ягодки - хм.. вкусотия!
Сърдечен поздрав и :-)
Благодаря за одобрителния коментар, Катя!
Веднага ще погледна при теб :-)
Успех в кухнята, Ипотпал! Да ти е сладко :-)
Благодаря сердечно за чудесни вкуснотии!!!Усмихнати и весели почивни дни:):):)
AntwortenLöschenБлагодаря на свой ред за позитивния коментар!
AntwortenLöschenУютен уикенд :-)