Freitag, 11. Dezember 2009

Тиквени сладки тарталети

Все още не мога да се настроя аз зимно.. и с носталгия по отминаващата вече есен се възползвам от типично есенния плод - тиквата :-)



За 6бр.:

пакет (300гр) многолистно (бутер) тесто
400гр тиква
1 малка ябълка
50гр напоени с ром стафиди
2с. л смлени орехи
2с. л захар
щипка индийско орехче
щипка джинджифил

Разгъва се тестото и от него се изрязват кръгове (с 2см. по-широк диаметър от диаметъра на формите), с които се покриват намазаните с мазнинка тарталетени форми. Набучкват се с вилица.
Тиквата се почиства, настъргва на едро ренде и задушава. Добавят се ореховите ядки, захарта, настърганата ябълка, подправки и стафиди. След орехите поемат остатъчната, отделила се от тиквата течност, тарталетените форми се пълнят с приготвената смес. Тарталетите се пекат на средна скара, 200°C.

16 Kommentare:

  1. Ммм...прекрасно предложение ,Дими и естествено много добре поднесено.Поздрави:-)

    AntwortenLöschen
  2. Харесва ми комбинацията тиква и ябълка!
    Сърдечен поздрав и прегръдка!

    AntwortenLöschen
  3. Дани, Дария, благодаря ви за интереса и одобрението!

    Хубав уикенд ви желая :-)

    AntwortenLöschen
  4. Дими, прекрасни са тарталетите. И аз преди известно време си правих такива, само че освен тиква и ябълка, нарязах и една круша. Много вкусни станаха, но... имам чувството, че бутер тестото, което има на нашия пазар, не е същото, което ти ползваш. Сякаш тукашното е по-"дебело" и много често, след като се изпече, става клисаво и сурово.. Не знам, може пък аз да бъркам някъде.. :-)

    Хубави почивни дни ти желая, Дими!

    AntwortenLöschen
  5. Дими, страхотни ги измисляш :) то тиквата си е и зимен плод... или е зеленчук ? ;) за тиквата все се чудя :) Спокоен и светъл уикенд от мен!

    AntwortenLöschen
  6. Ябълка и тиква - интересна комбинация. Ще се опита задължително :-D

    Усмихнат и вкусен уикенд, Дими :-)

    AntwortenLöschen
  7. Много добро предожение точно за идващите празници и много лънчави снимки :-)
    Приятно изкарване на уикенда!

    AntwortenLöschen
  8. Закачливи,апетитни ииии......подканящи!Прекрасни!Подходяща сладост за зимния сезон.Дими благодаря ти,че представяш тези вълшебства!
    Хубав уикенд!

    AntwortenLöschen
  9. Дими, неизчерпаема си на прекрасни, сладки идеи. И тази комбинация от джинджифил и индийско орехче, звучи много обещаващо.
    Хубави и усмихнати почивни дни!

    AntwortenLöschen
  10. Ирина, Зори, Тони, Лати.. как ме радват одобрителните ви думи :-))) Благодаря!

    Плод е Зори, поне според мен :-D

    За съжаление си права, Ирина. Така е. Бутер-тестото, което се продава в родината е многолистно тесто, което е еквивалент на тукашното Plunderteig. Често ползвам обаче Blätterteig - също многолистно тесто, но за разлика от първото във второ няма готварска мая. По време на печене тестото набухва и се разлиства, което се предизвиква от образуващата се водна пара в него, която се изпарява по време на печенето и тестото изменя формата си - надига се и набухва. Същевременно маслените слоеве действат като бариера - ограничават изпаряването на водното съдържание, като го задържат между тестените слоеве и стабилизират тестената конструкция. Съществуват няколко вида Blätterteig, един на друг сходни, но и носещи специфични особености в приготвянето, съответно по-различни качества при оформяне на тестени произведения и изпичането им. Основната разлика е отсъствието на мая и наличието и на други продукти освен брашно, сол, вода и мазнина, разбира се. Filo, Strudel и Yufka-тесто са сходни видове с функцията на многолистно тесто, но от няколко кори т.е. това е вторичен ефект. В тях има и мляко, захар.. дори яйце.. Но характерно за многолистното тесто (Blätterteig и Plunderteig) е слоенето (tourieren) - обработката на тестото със слой мазнина (масло или маргарин) и оттук: обикновено и двойно слоене-туриране. При един обикновен тур тестото е сгънато 3 пъти. При двоен тур тестото се сгъва в 4 слоя. По правило многолистното тесто тип Blätterteig получава два пъти обикновено слоене и два пъти двойно т.е. в края на процеса тестото съдържа 3 x 3 x 4 x 4 = 144 маслени слоя и 288 тестени слоя.
    Популярната представа, че многолистното тесто има 1000 слоя вероятно е породена от френското название на тестото „mille feuille“ (хиляда листа). Класическото приготвяне се състои обаче от 6 единични турове, съответно 730 тестени слоя. Съществено е и още нещо: вида и броя турове зависи от съотношеието тесто:мазнина, например (на 1000гр тесто):

    200гр мазнина = 2 обикновени тура = 9 слоя
    300гр мазнина = 1 обикн. тур и 1 двоен = 12 слоя
    900гр мазнина = 3 обикн. и 1 дв. = 108 слоя

    Приготвянето на многолистно тесто е изключително механизирано.

    пп. Направих си труда да преведа някои основни неща за многолистното тесто, тъй като статията, която съществува на български е просто виц..

    Наистина съжалявам, че в родината няма разнообразие на многолистно тесто. Надявам се за в бъдеще да има.

    Поздрав и пожелание за уютен, спокоен и вкусен уикенд :-)

    AntwortenLöschen
  11. И докато съм писала..:

    Даниела, Нанита, благодаря ви за посещението и оставените коментари! Много ме радвате! Единственото, което силно ме смущава е липсата на някои продукти на бг-пазар и различието в свойствата и качествата.. Наистина съжалявам!

    Въпреки това:

    сърдечни поздрави и много :-)

    AntwortenLöschen
  12. Дими,
    така изкушаващо изглеждат тези тарти -
    а и комбинацията ябълка с тиква харесвам много.
    Постът ти за многолистните теста с вода или с мая е много обстоен и полезен,
    Поздравления и хубав уикенд, Диана

    AntwortenLöschen
  13. Вкусни и примамливи тарталети , Дими :) Не съм правила нищо с тиква за тази година, но ще трябва да пробвам. Нямам форми за таралети, а гледах скоро в един магазин, но от тези тенекиените. Въздържах се, защото реших, че ще залепват. Проблема е, че и децата се мръщят на тиквата, колкото и полезна да е тя, но вкусове....какво да ги правиш :)))
    p.s. Да се похваля...имаме си сняг от тази нощ !!! Честит първи сняг , на всички !!! Ей сега вече, се усеща Коледното настроение...:)
    Топъл, вкусен и весел уикенд, Дими :)

    AntwortenLöschen
  14. Прегръдка за теб, мила Диани!

    Ваня, :-))) Приготви за децата нещо с комбинация на тиква и синьо сирене - 100% ще им хареса! А за тарталетените форми - сдобих се с моите съвсем случайно: 6 бр. на много ниска цена. Имах колебания дали няма да залепва тестото особено по къдравите стени.. и именно заради ниската цена ги взех - да не ме я яд да ги изхвърля, ако съмненията ми се оправдаят. Добре намaслени - никакви проблеми!

    Честит ви първи сняг, много здраве и :-)

    AntwortenLöschen
  15. Дими, благодаря за споделената подробна информация! Много ми бе интересно да науча колко различни видове бутер теста съществуват. Предполагам, че приготвянето им в домашни условия е сходно с това на кроасаненото тесто, но вероятно е трудоемко и отнема време. Аз самата веднъж пробвах, но резултатът не беше от най-успешните.

    Когато бях в Белгия при сестра ми се нагледах на супермаркети, пълни с най-различни продукти - повечето, от които в България не се срещат. Е, вярно е, че имат няколко щанда само със супи в чаша :-D и всякакви други полуфабрикати, но за онези, които искат да си приготвят хубава и здравословна храна, не липсват продукти.

    Бъди щастлива, Дими, че имаш възможността от богат и разнообразен продуктов избор, а ние тук ще се надяваме за по-добро бъдеще или пък кой знае какво ни чака - живота е толкова непредсказуем, че не можеш нито да планираш дългосрочно, нито да го предвидиш! :-)

    Прегръдки!

    AntwortenLöschen
  16. Здравей, Ирина :-)

    Да, кроасаненото тесто е Plunderteig.. Трудно - трудоемко и времеотнемащо е приготвянето му ръчно.

    С една дума, както казваш - неведоми са пътищата Господни - дано Toй да е по-често благосклонен :-)

    Хубава неделя!

    AntwortenLöschen