Dienstag, 1. September 2009

Вита торта с грозде

И тази година не ми се размина посещение в зоопарка.. Както всеки път, така и този, по думи на половинката, бяхме атакувани от голямата синя кокошка :-D



Тъй като са абсолютно безобидни, няколко от красивите птици се разхождат винаги свободно и обикновено проявяват интерес към хора с някаква закуска в ръка.. или по-конкретно: съпрузи хапващи грозде :-) Нямаше отърване!



Хм.. Deal or No Deal? ;-)



Сделка, разбира се :-D



В последствие половинката си пожела торта.. идеята за външния (и вътрешния) вид всъщност е негова:





Тортата е малка, диаметър 13см и височина 15см.

3а тестото (стандартно 'бисквитено' тесто за руло):

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол
2-3с. л какао

Разбиват се жълтъците с лъжица захар, щипка сол, лимонена кора и какао. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Изсипва се в тава с размери приблизително 40х30см също застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. Когато е готово тестото се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се нарязва на ленти по дължина, с ширина 14см - височина на тортата. В края на едната ивица се изрязва кръг с диаметър 13см - основа на тортата.

3а крема-пълнеж:

250мл течна (36%) сметана
500гр маскарпоне
50мл сок (сироп) от бяло грозде
4-5с. л пудра захар (количеството - на вкус)
250гр бяло ситно грозде без семки

Разбива се течната сметана и внимателно смесва с разбърканите до хомогенност маскарпоне, пудра захар и гроздов сок. Намазват се тестените ивици с крема, равномерно се разпределят измитите, подсушени гроздови зърна, завиват се върху основния блат, стяга се тортата в... свежо фолио и оставя в хладилник за ден да стегне. В последствие фолиото се отстранява внимателно, тортата намазва и заглажда с маслен крем. Покрита е със захарен фондан. От захарното тесто направих и птицата.



37 Kommentare:

  1. Невероятно! Нямам думи! Това е една от най-красивите торти, които някога съм виждала!
    Поздравления за оригиналната идея на съпруга ти и за перфектната работа! :-)

    Поздрави и усмивки, Ирина

    AntwortenLöschen
  2. Украсата е просто ненадмината!Поздравления!
    Незнам колко време ти е отнела?

    AntwortenLöschen
  3. Това е приказно! Поздравления! Очарована съм!

    AntwortenLöschen
  4. Привет,Дими!
    Отново поредния шедьовър...поздравления за нестандартните идеи!
    А изпълнението е перфектно!
    Много целувки!
    Краси

    AntwortenLöschen
  5. Благодаря ви, мили приятели, за похвалните думи! Признателност и целувки от мен!

    Гери.. ами.. в един ден за около 2-3 часа опекох и завих тортата, направих птичката: тортата в хладилника, птицата на въздух да съхне. На следващия ден покрих тортЕто с фондан: сутринта забърках захарното тесто, следобед го разточих и покрих.. общо пак 2 часа. На третия ден (хахаха, това като в приказките) нарисувах опашката и дооцветих пауна. И снимах. Отново 2. И още поне толкова за преглеждане, избиране и обработка на снимките.. и това го слагам към тортоправенето ;-) Събира се, значи, за един един работен ден..

    Ведър ден, мили момичета :-)

    AntwortenLöschen
  6. Красота........както всичките ти неща, които съм виждала, изчистено, балансирано, стилно, цветово издържано.
    Красива комбинация, качество и естетика.
    Страхотен труд и търпение си вложила.
    Дълбок поклон и много прегръдки:-)

    Латинка

    AntwortenLöschen
  7. Благодаря ти, Лати, за коментара: ценя мнението ти и одобрителните ти думи ме радват!

    Прегръдка и от мен: усмихнат ден :-)

    AntwortenLöschen
  8. Ето това е твоят STYLE -
    изящество, изисканост и елегантност,
    шик и финес,
    оригиналност и индивидуалност...
    Благодаря за тази наслада и специален поздрав към идеята на съпругът ти!
    Целувки, Диана

    AntwortenLöschen
  9. Винаги съм казвала, че човек трябва да е и художник и поет за да може да сътвори такава красота! Невероятно стилно и красиво предложение скъпа! Както ти го умееш! Гореща прегръдка!

    AntwortenLöschen
  10. Отново съм изумена от огромния ти талант мила Дими. Не знам дали не трябваше да станеш художник или поне приложник.Такава красота ...такова великолепие....Прекрасна е , скъпа.

    AntwortenLöschen
  11. Мили Диани, Мими, Йоли! Отрупахте ме с похвали и силни думи - смутихте ме! Признателна съм ви и много трогната!

    Благодаря ви, приятели!
    Сърдечен поздрав и прегръдка :-)

    AntwortenLöschen
  12. Дими, чудесен екип сте със съпруга ти :) Тортата е просто прекрасна :) Всичко най-добро от мен :)

    AntwortenLöschen
  13. И после :три дни яли ,пили и се веселили.Ума ми не го побира как го правиш.Поздравления.А Идеята да слушам музика,докато пиша е прекрасна-чак ме разсейва .

    AntwortenLöschen
  14. Дими, тортето е невероятно, направо спира дъха! Не мога да му се нагледам :). Имаш огромен талант и съм благодарна, че го споделяш с нас.
    Чудесно е, че съпругът ти ти е сподвижник, дори и само идейно, защото оценката на домашието най- много стопля.
    Поздрав най- сърдечен!

    AntwortenLöschen
  15. Фантастична! Нямам друга дума за тази великолепма торта. Освен, може би - неръкотворна или измагьосана...
    Да не си възпитаничка на Хогуъртс :)
    Целувки!

    AntwortenLöschen
  16. Уникална торта! Браво!
    Дими, поздравления за майсторлъка. А като чета и колко часове ти е отнела направата...

    ПП: Как ти даде сърце да я резнеш?
    Сърдечни поздрави и от мен!

    AntwortenLöschen
  17. Невероятна торта!Финна и с много стил!Поздравления за търпението с което си я направила!
    Спорна и ведра седмица!

    AntwortenLöschen
  18. Самата Перфектност с облик на торта!

    Нищо ново за теб, но е всеки път неповторимо.

    Благодаря ти Дими!

    Удоволствието е огромно!

    AntwortenLöschen
  19. Половинката ми ще се зарадва на думите ти, Зори! Благодарим :-)

    Дани, благодарност! А музичката.. трябва да избера нещо ново вече ;-)

    Трогната съм от думите ти, Теди! Много от това, което правя всъщност е за съпружето и близките..
    Сърдечен поздрав и от мен за теб!

    AntwortenLöschen
  20. Блага, благодаря за похвалата! Хм, ще издам тайната - в Хогуъртс само летенето с метла понаучих :-D

    Люба, всяка подобна торта отнема повечко време, а и аз не съм от най-бързите и сръчни.. ако всичко наистина ставаше като във въображението ми - ехаааа :-) Обикновено ги срязвам без угризения: за снимка и на дисекцията ;-)

    Благодаря, Нанита! За интереса и добрите думи!

    Добре си дошъл, Драго :-) На свой ред благодаря за посещението и милия коментар!

    Поздрави, приятели :-)

    AntwortenLöschen
  21. Това не е торта! Не мога да повярвам, че би могло изобщо да е!! Както и не знам какво повече да напиша. Красиво, много красиво! Дими, честно, покрай теб ще проям сладко, а най-интересното е, че вече ще съм и претенциозна.Дъщеря ми току що , случайно надникна на какво точно ахкам и охкам, и възкликна:-" Въйййй, много хубаво!! Ама това истински паун ли е? Лелее, много е хубаво, мамо!"
    Много повече от съгласна съм с нея!

    AntwortenLöschen
  22. Eдновременно ме усмихна, разсмя, изчерви... зарадва и трогна, Ирони :-D Благодаря ти за коментара!
    Сърдечен поздрав и за двете ви :-)

    AntwortenLöschen
  23. wow they are so beautiful. I guess they must be delicious. By the way, peacock is India's national bird. :)

    AntwortenLöschen
  24. Дими,често посещавам твоят блог и винаги оставам онемяла.Просто нямам думи за нещата,които правиш.Главозамайващи...може би?!

    AntwortenLöschen
  25. Ihank you, exposemaximum, it really was delicious,at least my husband told me :-), Oh good, we did not know it's India's natn'l bird... it's worth it!

    AntwortenLöschen
  26. Благодаря ти, Петя! Драга ми е оценката ти :-)

    AntwortenLöschen
  27. Thank you, Field of View, for stopping by :-)

    AntwortenLöschen
  28. ok, this is officially the most beautiful cake I have seen! ever!

    AntwortenLöschen
  29. Thank you very much, Marija, for your so nice comment!

    Pozdrav od srca :-)

    AntwortenLöschen
  30. Благодарение на картичката на milenka, сега чак видях тоя шедьовър!
    Божеee - птицата докато е съхнела на въздух, как не е отлетяла....сигурно само защото не е от летящите. Но затова пък е една от най-красивите птици. :)
    Дими - страшно ми хареса!
    :)

    AntwortenLöschen
  31. Радва ме одобрението ти, Ел! Усмихна ме :-)
    Благодаря ти!

    Усмихнат да е днешния ден и за теб :-)

    AntwortenLöschen
  32. Този път не намирам подходящите думи ,за да изкажа мнение,по-точно възхищение.Не мога да мисля,като омаяна съм.Поднасям ти поклон!!! Жива и здрава!

    AntwortenLöschen
  33. Забравих да задам едно въпросче.Опашката рисувана ли е?

    AntwortenLöschen
  34. Благодаря з аинтереса и суперлативите, Ваня!
    Да, опашката е рисува. Ползвам сладкарски бои: гелови на Wilton и прахообразни брокатени.

    Поздрави :-)

    AntwortenLöschen
  35. Възхищение и преклонение пред таланта да бъдеш жена - вълшебница в кухнята! Браво и на всички преди мен, които не са поставили тези очарователни красоти във функция от труднодостъпни по нашите земи продукти! Защото е очевидно, че главен фактор е субективния- вдъхновен и вдъхновяващ с примера си! Веднага си прибавих блога ти във Favorites- както за конкретните рецепти, прецизните технологични описания и най- вече за мотивация! Даниела

    AntwortenLöschen
  36. Здравей, Даниела!

    Трогната съм от похвалните ти думи към мен! Благодаря ти от все сърце за комплиментите, интереса и симпатията!

    Поздрави и всичко най-добро :-)

    AntwortenLöschen