В разгара на лятото.. розите са навсякъде и пълнят погледа с прелест. И в блоговото пространство им се радва човек: предизвикват възхищение, нежен спомен, усмивка.. Ето тези ме впечатлиха най-силно:
Sunday Morning Light
Ах, този дъжд..
Розово..
и разбира се, розичките, които получих от Ирония :-)
.. достатъчно поводи да стилизирам и аз няколко розови флорални мотива:
3а тестото (стандартно 'бисквитено' тесто за руло):
5 жълтъка
3 белтъка
70-80гр. захар
50-60гр. брашно
1с. л пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол
с добавка на 2-3ч. л какао, за промяна на цвета.
За направата на тортата ползвах тава с размери 30х20см. и форма с диаметър 16см.
Разбиват се жълтъците с лъжица захар, щипка сол и лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. От полученото тесто се отделя съвсем малка част, която се изсипва и заравнява в тавичка, покрита с готварска хартия - долен блат и основа на тортата (в случая 16см диаметър, в последствие още по-малък). Останалото количество се изсипва в тава (размери приблизително 20х30см ) също застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява. Когато е готово тестото се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната (в случая 10см) височина на тортата.
3а крема-пълнеж:
250гр фина, неовкусена постна извара
150гр плодово кисело мляко (малина)
250гр маскарпоне
1с. л ром
2с. л пудра захар, може и повече, според вкуса
200гр пресни малини
Разбъркват се маскарпонето, плодовото кисело мляко и изварата, с малко ром и пудра захар на вкус. Намазват се тестените ивици с крема, добавят се върху слоя крем предварително измитите и подсушени малини, завиват се върху основния блат, стяга се тортата в ринг - поради малкият диаметър, ползвах свежо фолио и оставя в хладилник за ден да стегне. В последствие рингът/фолиото се отстранява внимателно и тортата намазва и заглажда с маслен крем.
Стилизираната розова украса - захарен фондан.
Добавка: В последните няколко дни получих запитвания за украсата. И с право.. за нея не съм споделила нищо. Затова си взех малко време и направих няколко снимки, които да помогнат на обяненията ми. И така:
От захарния фондан с овалване между дланите се правят фитилчета, които се редят върху борда на тортата. Тя е покрита със захарно покритие и със съвсем малко влага и четчица, а после с лекичък натиск, фитилчетата се залепват. Иска се търпение, тъй като колкотото и мъничка да е тортата, обиколката й е достатъчно дълга ;-)
Розите.. не са ми никак при сърце. Доста пъти съм споменавала, че не ми се отдават. Затова и тези са малко по-различни и имат поне предимството, че се моделират относително бързо.
Най-напред се приготвя средата:
После се овалва фитилче,
което се разточва на нещо като заоблен правоъгълник, като се запазва от едната страна повече от дебелината на фондана, а от другата се изтънява:
Завива се около проготвеното конусче-среда:
След което внимателно с възглавничката на пръста се извиват връхчетата навън, а основата на розата се заобля и оформя.
Изрязва се листната чашка, придържаща венчелистчетата:
Розата е почти готова. Извити са венчелистчетата навън, основата е оформена с лек натиск и прищипване с пръсти:
Залепва се листната чашка:
Розичката е готова:
Прилича на близалка ;-)
С тортата ми се щеше да изненадам Ева за рождения й ден. Братовчедка на съпружето, много мила дама, креативна личност, ценяща въображението и реалните му прояви у другите, Ева ме изпревари със спонтанното си пътуване.. Ех, нормално.. в сезона на отпуските. Тортата остава вкъщи - неочаквана радост-сладост за половинката :-)
От своя страна, отчитам някои нещица по тортата, които ми се ще да бях направила по друг начин.. затова: в края на месеца ще направя повторение - поводи ще има.
Довечера или утре, когато разрежем тортЕто, ще добавя още една-две снимки.
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Красота и изящество! Димитрина, тортата е абсолютно произведение на изкуството, моите най-големи адмирации!
AntwortenLöschenИскам да те попитам, за покритието и декорацията готов фондан ли използваш, или домашно приготвен? Доколкото знам, не живееш в България, но знаеш ли дали тук може да се намери готов фондан? Или ако не, то поне би ли споделила някоя изпитана домашна рецепта, защото при цялата тази информация в интернет, човек не може да се ориентира кои рецепти наистина си струват и кои не.
Перфектна ,както винаги!Много нежна!Поздрави!
AntwortenLöschenНенадмината си :) Толкова е нежна тази торта :) Поздравления! Хубава нова седмица от мен!
AntwortenLöschenпоздравления !!!!Толкова красива торта с тези прекрасни рози.Няколко пъти гледам този вид тори които правите и не мога да разбера как става "магията "между единия кръгъл блат и лентите /но ще разуча/УХАНИЕ НА РОЗИ ЗА ЦЯЛОТО ЛЯТО!
AntwortenLöschenДими,
AntwortenLöschenтвоята кулинарна розова седмица
е увенчана с естествения си връх -
поредната бутикова торта.
Елегантни, много фини и нежни рози - сякаш току що откъснати... останах в захлас!
Моите искрени поздравления, сърдечна прегръдка и целувки, Диана
Боже,просто не мога да изразя възхищението си.Отново и отново....Такава нежност...
AntwortenLöschenGroßes Kompliment Dimi,
AntwortenLöschenGeschmack ist super, keine frage. Aber die Verkleidung , hier hast Du wiedermal die Künstlerin in dir sich entfalten lassen. Mich hat das Rosen stiele Arrangement beeindruckt. Toll hast Du sie appliziert.Rosen sind wunderschön.
LG Jacob
Особено ти се възхищавам, всичко е много изящно,нежно, красиво и майсторски изпипано.
AntwortenLöschenПо истински розички не бях виждала.
Поздрави Латинка :-)
Dimi, I'm speechless...Fantastic work!
AntwortenLöschenXO
О Дими,чудесна торта!Сигурно половинката е много щастлив с това неустоимо изкушение в хладилника.Поздрави!
AntwortenLöschenПривет, Ирина!
AntwortenLöschenТака написано името ми се римува с твоето ;-)
Благодаря ти за комплимента!
Понеже тук не се продава захарен фондан (поне аз не съм намирала, въпреки търсенето), се налага да си го правя сама. Рецептата съм споделила в обясненията си за направата на тази торта. Иска се здраво месене!
Ето и още една сходна:
1 1/2 ч.л. желатин
2 с.л. студена вода
2 ч.л. глицерин
1 1/2 с.л. течна глюкоза
450 г пудра захар
Желатинът се накисва във водата и след като набъбне, се разтваря на водна баня. След като се разтвори напълно, се добавят се глюкозата и глицерина. Разбъркваме добре. В съд слагаме пудрата захар и правим кладенче , в него изсипваме желатиновата смес. Започваме да бъркаме, а като поеме пудрата захар, месим на плот.
Определено се спестява много време и усилия, ако се ползва готова моделираща маса. По информация от нет-а:
София, кв. Редута, ул. "Кадемлия" #6 и сайт на фирмата
Поздрав от мен!
Гери, Зори, Дани, благодаря за похвалните, одобрителни думи!
AntwortenLöschenБлагодарност най-голяма за суперлативите ви, Йоли, Диани, Лати! Kолко хубаво, че не се вижда как се изчервявам в момента :-D
AntwortenLöschenOh, Jacob.. vielen Dank für Dein Kompliment!
AntwortenLöschenEs freut mich sehr, dass die Rosen Dir gefallen! Ehrlich zu sagen: Rosen modellieren ist mir irgendwie schwer, aber ich werde weiter üben.. Eine Wiederholung kommt am Ende des Monats.
Schöne Grüsse von mir :-)
Thank you very much, Nina!
AntwortenLöschenYou are so kind :-)
Нанита, благодаря ти за милите думи!
AntwortenLöschenПоздрав и :-)
Истинко великолепие! Толкова нежност, изящество и красота!Това е висша степен-перфектно!Възхитена съм от твоите торти!Но тези розови розички и цялостната композиция,тази торта "букет" е нещо изключително! Поздравления!Благодаря ти за тази красота!
AntwortenLöschenДими невероятна си! Нямам думи просто! Целувки!
AntwortenLöschenСърдечна благодарност за суперлативите, Дариа! Много си мила, благодаря ти! Благодаря ти и за симпатията и вниманието, много ме радват :-)
AntwortenLöschenМими, благодарност, :-) и целувки!
AntwortenLöschenБлагодаря ти, Димитрина! Надявам се, че първия ми опит с този тип декорации няма да е много неуспешен! Но гледайки твоите и други творения, се вдъхновявам и амбицирам поне да опитам.. :)
AntwortenLöschenПоздрави и пожелания за много и още по-успешни кулинарни предизвикателства :)
Ирина
Благодаря за пожеланията, Ирина!
AntwortenLöschenСлед като имаш желание, опитът ти 100% ще си заслужава! Желая ти успех!
Поздрав и :-)
ДимитрАна ;-)
О, колко съм разсеяна! Извинявам се, чак сега поглеждам, че не се казваш Димитрина..
AntwortenLöschenХей.. случва се.. :-) В училище имах преподавател по математика, който през целия период на гимназията не свикна с името ми (вкл. и фамилното), всеки път го поправях, та на свой ред не привикнах с грешния вариант.. :-D
AntwortenLöschenХубава и ведра седмица ти желая, Ирина :-)
Дими, отново ме възхити! Перфектно изпълнение и невероятно красива торта!!!
AntwortenLöschenПожелавам ти от все сърце вдъхновението за такива красоти никога да не те напуска! :)
Прегръдка сърдечна :)
Е, аз вече ще знам и определено ще го запомня, защото е различно от по-често срещаното име :)
AntwortenLöschenБлагодаря, хубава седмина и на теб, Димитрана :)
П.П. А може би краткото Дими е за предпочитане? :)
Страхотна торта,Дими!Особено любимото ми розово...С такова удоволствие бих й се насладила!
AntwortenLöschenВесел ден!
Марианка! Благодаря за похвалата - означава много за мен!, и за хубавото пожелание! Дано обаче болката в кръста ме напусне :-)
AntwortenLöschenПрегръдка, мила приятелко!
С краткия вариант определно се избягва объркване.. но показва същевременно и лична симпатия, сближаване :-)
AntwortenLöschenПоздрав за теб, Ирина!
Привет, Краси :-)
AntwortenLöschenБлагодаря ти! И.. не се съмнявам в способностите ти за също тъй хубава и вкусна, розова торта! Очаквам даже...
Сърдечен поздрав и :-)
Като че ли си предчувствала....
AntwortenLöschenПравих едно такова розово произведение за изписването на моята племенница...май само ден-два след теб... :-)
Целувки!
Знаех си аз..веднага надниквам при теб, Краси :-)))
AntwortenLöschenne mogu prestati gledati tvoj blog ,tako je lijep i odusevljena sam ,hvala dunji sto me uputila !!!:)
AntwortenLöschenWelcome in my blog, Ruza! I´m glad you like my blog! Thank you very much for your interest and compliment!
AntwortenLöschen:-)
Дими, моля те виж моето "произведение"! :)
AntwortenLöschenСамо не ми се смей много! :))))))))
А ето го и линка: http://rummylicious.blogspot.com/2011/03/tylose-gum-paste.html
AntwortenLöschenЗабравих да го сложа от притеснение ... :)
Сърдечни поздрави!
Благодаря за линка, Руми:
AntwortenLöschenчувствам се изключително горда в момента и толкова голямо е задоволството и удовлетворението ми, че съм ти била полезна и че съм участвала в създаването на положителни емоции и усмивки! Благодаря ти от все сърце!
Поздравявам те за сръчността!
Желая здраве, късмет и :-)))
Аз ти благодаря, за прекрасните идеи и подробните обяснения в твоите рецепти! А също така и за хубавите пожелания и положителната оценка на "творението" ми. Аз имам още много да се уча, по отношение на моделирането със захарно тесто. Но ми е интересно и сигурно ще продължа да опитвам. Планирам да се снабдя с малко инструменти, за да си улесня живота. :)
AntwortenLöschenСърдечни поздрави и благодаря още веднъж за хубавите думи!