Montag, 29. Juni 2009

Вита ментова торта

Както съм споменавала вече, тукашните ми роднини обожават т.нар. вити торти. Обикновено са с пълнеж от крем, в чийто състав присъства задължително фината, неутрална на вкус, постна (0,1% Fett) извара и течната (36% масленост) сметана. Тази комбинация - подсладена, разбира се - създава един свеж, лек, приятен вкус. 3 дни след завиването и престой на хладничко тортата е оптимална - блатовете са свежи и сочни, кремът - едновременно стегнат и лек, с много нежна консистенция и аромат: според вкуса - добавка на бадемов, кокосов, ментов.. плодов ликьор. Ром, ванилия или плодове.. понякога ядки.



Тази вита ментова торта бе за рождения ден на свекърва ми: внимателна, тактична, мила, жизнерадостна и динамична осемдесетгодишна дама, притежаваща мъдростта на годините и завидна хармония между здраве, душа и тяло. Да е жива и здрава още много години!



Ето и рецептата:

Тортата е малка, диаметър 18см и височина 11см.

3а тестото (стандартно 'бисквитено' тесто за руло):

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол

с добавка на 1ч. л какао, за съвсем лека промяна на цвета.

Разбиват се жълтъците с лъжица захар, щипка сол и лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. От полученото тесто се отделя съвсем малка част, която се изсипва и заравнява в тавичка, покрита с готварска хартия - долен блат и основа на тортата (в случая 18см доаметър). Останалото количество се изсипва в тава с размери приблизително 40х30см също застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява. Когато е готово тестото се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната (в случая 10см) височина на тортата.

3а крема-пълнеж:

250гр фина, неовкусена постна извара
250мл течна (36%) сметана
250гр маскарпоне
100мл ментов сироп
пудра захар, ако е необходима, на вкус

Разбива се течната сметана и внимателно смесва с разбърканите до хомогенност останали продукти. Намазват се тестените ивици с крема, завиват се върху основния блат, стяга се тортата в ринг (най-подходящ е саморегулиращия се) и оставя в хладилник за ден да стегне. В последствие рингът се отстранява внимателно и тортата намазва и заглажда с маслен крем.
Покритието и розата са от захарен фондан.



Характерният за тип 'вита торта' разрез:

31 Kommentare:

  1. Тази торта е истинско бижу! Здраве и дълъг живот на свекърва ви!

    AntwortenLöschen
  2. Дими, поздравления за тортата!
    Изглежда страхотно, а предполагам че и на вкус е невероятна.
    Да ти е жива и здрава свекървата!
    Поздрави!
    Люба

    AntwortenLöschen
  3. Една усмивка от мен, отдавна гледам твоите произведения на изкустовото, и всъщност се питах това хоби ли е или професия, не че понякога има разлика. И ако кажа клишето "ей такава жена ми се иска" няма да ми се сърдиш, нали :). Поздрави и лека вечер.

    AntwortenLöschen
  4. Боже... Това е направо невероятно! Останаха ми очите, а не обичам торти! :) К`во ли щеше да е, ако обичах? :)))

    AntwortenLöschen
  5. Скъпа Дими,
    за тортата няма да пиша -
    знаеш, че е поредното ти вълшебство!
    Ще пиша за удоволствието на една майка,
    да получава такова уважение,внимание и почит!
    Моите искрени поздравления! Диана

    AntwortenLöschen
  6. Изключително нежна и елегантна е тази торта.Деликатно аранжирана и поднесена с финес.Свекърва ти само може да се гордее с теб,Дими.

    AntwortenLöschen
  7. Тортата ти, както винаги, е съвършена!Хубава вечер от мен! Целувка :)

    AntwortenLöschen
  8. Благодаря за милите думи, Дария! И от името на свекърва ми също!

    Люба (ех, че хубаво име!), благодарност за похвалата и благопожеланието!

    Хоби е, dreaming, опитвам се да съчетавам вкусно с красиво и като ежедневие, и като повод за изненада и радост за близките ми хора. 3а клишето никак не се сърдя, напротив: приемам го като комплимент! На свой ред ще си позволя клише: "Нека внимаваме какво си пожелаваме.." ;-) Благодаря ти за посещението, поздрав и :-) от мен!

    3лато, благодаря ти за похвалата! Хм.. позволявам си да вметна леко субективно уточнение: тортата е по-вкусна, отколкото красива. 3а съжаление - трудно за доказване във виртуала ;-)

    AntwortenLöschen
  9. Диани... удоволствието в случая е и мое: свекърва ми заслужава и уважението ми, и старанието ми в своеобразния начин на показване на отношението ми. Благодаря ти!

    Похвалата ти ме радва, Йоли!

    Благодаря, 3ори, всичко най-добро :-)

    AntwortenLöschen
  10. Дими, да ти е жива и здрава свекървата! Много мил жест от твоя страна да и направиш торта! Много деликатна и нежна торта!
    Поздрави, Милена

    AntwortenLöschen
  11. Благодаря ти, Милена, за добрите думи и посещението :-)

    AntwortenLöschen
  12. Тортата е просто приказна. Искрено са въсхищавам на хората, които могат да създадат нещо толкова красиво и си признавам, че трудно бих събрала смелост да го ям после. Та това е произведение на изкуството.

    AntwortenLöschen
  13. Иволина, благодаря ти от сърце за посещението и милия коментар!

    Всичко най-добро :-)

    AntwortenLöschen
  14. Perfect cake...perfect rose...perfect cut!!! :)
    You never cease to amaze me!

    Sweet kisses, Dimi, my dear!!!

    AntwortenLöschen
  15. Чудесна торта!Със сигурност и фантастична на вкус.Дими....поздравления!

    AntwortenLöschen
  16. Laura, draga mia!

    Thank you very much for your visit and for your sooo nice comment, it´s a great compliment for me!

    Have sunny days & many :-)

    AntwortenLöschen
  17. Благодаря за одобрението, Нанита!

    Поздрав :-)

    AntwortenLöschen
  18. Dimi, this is a dream cake! Looks absolutely fantastic! Congratulations again and again for all your talents and fabulous work of art!
    with respect,
    XO,Nina

    AntwortenLöschen
  19. Дими, тортата е прелестна! Поредното ти вълшебно творение! Поздравления за празника на свекърва ти! Да ви е жива и здрава!

    Мариана

    AntwortenLöschen
  20. O,Марианка! Благодаря ти, мила приятелко :-)

    AntwortenLöschen
  21. Dear, Nina!

    Thank you very much for your visit and for your so nice comment, it´s for me a great compliment and I feel so honored!

    Kisses & hugs!
    I wish you beautyful july-days :-)

    AntwortenLöschen
  22. Zdraveite! Kazvam se Ani.Ne Vi poznavam, no razglejdaiki receptite Vi se vlubix v tortite...NO s po4ti maniakalnoto si re6enie 4e i az 6te opitam da napravq podobni, se sbluskax s nqkoi pre4ki...Ot BG sum i v golemite magazini kato Metro, Kaufland i t.n.kato popitam za fiksator za smetana me pra6tat...pri PASATORITE!
    Da ne govorim za glukozniq sirop puk i to sus sredna konsistenciq...me pra6tat v aptekata...
    Nikoi ne znae kade ima formi4ki za figurki za zaxaren fondan/da re4em za listencata/ qsno e 4e 6te improviziram , no kak stoi vaprosa s fiksatora???

    AntwortenLöschen
  23. Привет, Ани!
    Благодаря ти за милите думи!
    Разбирам тревогите ти, за съжаление.. имам минимална представа от това какво се предлага в родината, още по-малко къде.. Може да забъркаш пълнежа за тортата и без фиксатор (предполагам, че в Бг може и да е известен като подсилвател за сметана.. лично, ползвам на Dr.Oetker, не знам дали е разпространен), не е фатално - компенсирай с още 150-200гр маскарпоне и плодове. изварата е фина и неутрална на вкус (подобна на 'Филаделфия' като консистенция. Ако нямаш такава, замени именно нея с маскарпоне. Сметаната е добре да е от животински произход и с по-голяма масленост - знам, че и това не се предлага на българския пазар. Съжалявам.. Остава просто да импровизираш.
    пп. Според инфо от нет-а за специализирани магазини:
    София - кв. Редута, ул. "Кадемлия" 6
    Пловдив-Сладкарски склад - кв.Тракия, бл.104
    Варна - 'Илчовски' ул. Български орел, тел. 636 626
    Надявам се, съм била полезна.

    AntwortenLöschen
  24. Ami kakvo da kaja...straxotna si:)Maskarpone imam-polzvam go 4esto za Tiramisu.Imam smetanata-35%-tna imam i glukozata...za formi4kite - 6te improviziram.Zabravix da te pitam i drugo...tuk ima samo smlqn jelatin na kolko grama saotvetstva 1 list jelatin?? Blagodarq ti za vnimanieto:)

    AntwortenLöschen
  25. Привет!

    ..тук? - София, България? Хм.. 12 листа желатин се равняват на 2 пакетчета желатин на прах: ползвам на Dr.Oetker, всяко от по 9гр.
    Успех в правенето!

    пп. Желателно е писането на кирилица!

    AntwortenLöschen
  26. Дими, искам да те попитам как правиш розичките? Знам, че трудно се обяснява по този начин - само словесно - но се чудех дали използваш някакви формички или не? Знам, че в интернет има страшно много информация за това как да се правят рози от фондан, но когато съм опитвала в горната част стават що-годе добре, а в основата са грозни и дебели :-(
    Утре почвам тортата за рождения ден на майката на приятеля ми и не спира да ме мъчи мисълта, че няма да успея да направя хубави рози...

    Поздрави от мен за хубава и спокойна вечер :-)

    AntwortenLöschen
  27. Значи днес.. успех с тортата, Ирина!

    И да си призная, че от всички цветя и фигури правени досега, най-трудни са ми били розите.. С една дума - не ми се отдават особено. Тази роза е доста голяма - с диаметър около 9-10см. Правих я с форми за рози - три размера петлистни. Нещо подобно като това тук. Нямам трикове в правенето на рози.. твърде малко съм моделирала. Със сигурност с повечко опит човек свиква и се научава.. Лично стилизираните рози са ми по-лесни и бързи - тези, върху малиновата торта.

    Хайде, стискам палци за сполучлива, вкусна торта с красиви рози!

    AntwortenLöschen
  28. Благодаря за палците! :-)

    Тъкмо приключих с тортата. Малко късно, но днес само напред-назад и не остана много време :-)
    Направих горния етаж с розови блатове - много сладурско стана, а кремът е с маскарпоне, сметана и кондензирано мляко. Сложих и коктейлни черешки, макар че исках да сложа от черешовия конфитюр, който си използвала за лятната торта, но не намерих.
    До тук - добре. Тортичките ще стоят един ден в хладилника и ще чакат да бъдат украсени.
    Благодаря за клипчето за розите, ще се упражнявам, пък ако не стане, ще пробвам нещо друго - при мен винаги първоначалната идея се различава от крайния резултат, така че ще видим какво ще излезе :-)

    Хубава нова седмица, изпълнена с много усмивки и късмет :-)

    AntwortenLöschen
  29. Вече съм любопитна :-D Значи двуетажна.. и розова, и с неустоимата комбинация маскарпоне, кондензирано мляко и сметана.. Коктейлните черешки могат да оцветят крема в непосредствена близост. Мисля, че ще се справиш с розите. Клипчето е само като ориентир. На мен не ми се отдава да следвам стриктно подобни инструкции.. и да, развитието.. т.е. видоизменението на първоначалната идея ми е също страшно познато :-)))

    Успешна нова седмица, Ирина и много :-)

    AntwortenLöschen
  30. Аз да се похваля, че приключих с тортата. Има-няма, цял ден си отиде в украсяваме :-)
    Направих розичката (нямах намерение да е една, но за 12 сантиметровия горен етаж нямаше как да има повече :-D). Ако имах специални формички за рози може би по-добре щеше да се получи, но ще знам, че това ще бъде следващото попълнение в кухнята.
    Общо взето съм доволна от резултата, макар че не мога още хубаво да заглаждам покритието. Сигурно с времето и опита човек се научава, така че няма да се отчайвам :-D

    Утре ще покажа тортичката :-)

    AntwortenLöschen
  31. Разбира се.. с времето и опита, човек свиква и се научава. С готови формички за изрязване се спестява време и усилия, но и без тях си отнема достатъчно.

    Вече очаквам снимка на тортата :-)

    AntwortenLöschen