Freitag, 19. Juni 2009

Картофен хляб



500гр картофи
600гр брашно
7гр суха или 15-20гр прясна мая
1ч. л сол
2 яйца
100мл прясно мляко
връзка див чесън
50гр обелени скънчогледови семки

Картофите се обелват и сваряват, пюрират се. Маята, ако е прясна се разтваря в студено прясно мляко, ако е суха се разбърква в брашното. В около 450гр пресято брашно се добавят солта, картофите, яйцата (един белтък се отделя за намазване на хляба), нарязания на ситно див чесън и прясното мляко с 'живата' мая, ако е суха се добавя най-напред в брашното. С обрашняване на работната повърхност за 5 минути се замесва тесто, което после се изсипва в добре намаслен съд и се намазва с олио и отгоре. Покрива се със свежо фолио и оставя на топличко за около час да втасва. После се замесва отново, добавя се пресято останалото брашно, по-малко или повечко - трябва да се получи тесто като за пита. Разделя се на 12 топки. Във тава с диаметър около 25см се нареждат тестените топки една до друга и още малко се оставят да втасат - докато се надигнат хубаво в тавата. Пекат се на средна скара, 200-210°C, хлябът се намазва с белтъка и поръсва със слънчогледовото семе. Проверява се с клечица или шиш. След изпичане се завива с тънка кърпа и за десетина минути 'праща до нивата' :-)

5 Kommentare:

  1. Дими хляба изглежда божествено! Целувки!

    AntwortenLöschen
  2. Hi Dimi, thanks for visit and comment; I love your potato bread...but of course I have to use the translator, how else??? haha...
    XOXO

    AntwortenLöschen
  3. Мими, похвала от майстор... супер! Благодаря ти :-)

    Thank´s, dear Nina! I hope the translator despite it´s funny (as we know ;-)) is working properly..

    Поздрав най-сърдечен за теб, Еос!

    AntwortenLöschen
  4. Прекрасен стана хлябът!!! Аз малко си преиначих рецептата, защото го направих в тефлонова продълговата и гладка форма за кекс. Та сложих картофи и бяло брашно по равно горе-долу (на око), половин пакетче суха мая, 1 ч.лъж. сол, 1 яйце (част от белтъка оставих за намазване отгоре), половин чаена чаша прясно мляко, 5-6 скилидки чесън, не слагах никакви семена върху хляба, само го намазах с белтък.
    Също така като омесих тестото, го оставих само веднъж да втаса и го сложих да го пека.
    Страхувах се да не стане клисав, но не стана клисав/недоопечен.
    Резултатът е голям пухкав правоъгълен хляб с прекрасен жълт цвят. Много, много вкусен!!! Съпругът ми каза, че ще е много добре, ако често го приготвям.
    Сърдечно благодаря за рецептата! Да си здрава и щастлива!!!

    AntwortenLöschen