Donnerstag, 7. Mai 2009

Пита-венец


3а пита с диаметър 24см.:

600гр брашно
30гр прясна мая
2 яйца
320мл нискомаслено прясно мляко
50гр масло
2ч. сол
1/2-1с. л захар

сусамено и тиквено смляно семе
жълтък + прясно мляко за намазване

Маята се натрошава, залива се с част от позатопленото леко прясно мляко и захарта. След като шупне, се излива в кладенчето на пресятото брашно, добавят се яйцата, солта, разтопеното, но поохладено масло, остатъка от прясното мляко. 3амесва се тесто, което се оставя покрито с кърпа да втаса - 45мин, час.. От него се делят равни на големина топки - 7, 8, 9, 10... по желание. Една от топките се разточва на тънка, фина кора. В средата на тавата се поставя купичка, намасляват се и кората се намята върху им. Върху нея в окръжност около купичката се редят тестените топки. Намазват се с жълтък, включително и тънката фина кора, опъната върху купичката. Топките се поръсват със сусаменото семе, кората се разрязва, така че всяка топка да получи крайче, което се опъва и залепва хубаво върху тестената топка. Намазва с жълтък и поръсва със смляно тиквено семе. Кората трябва да е тънка и фина, за да се заличи при печенето, но да изпълни ролята си да ограничава бухването на питата към средата, където трябва да се запази отвора. Оставя се отново да втасва, след което се пече на едно ниво под средната скара, при 200°C.



Сложих питката в предварително загрята фурна, тъй като тестото бе вече съвсем втасало. Но ако не е.. се слага във фурната и тогава тя се включва.



Пасна изключително добре на трапезата за Гергьовден!

4 Kommentare:

  1. Дими, възхищавам ти се и уважавам това, че в друга страна спазваш православни и български традиции. Бъди здрава и винаги обичана!

    AntwortenLöschen
  2. Aми.. който реди на трапезатата, той определя и традициите ;-)

    Сърдечна благодарност за милите думи, Еос, бъди и ти здрава, всичко добро за теб и близките ти хора!

    AntwortenLöschen
  3. Страхотен венец.Откъде го измисли това с тази тънка кора? Страшно е оригинално.Веднага си открадвам идеята.Браво,Дими.Не преставаш нито за миг да ме изненадваш приятно.

    AntwortenLöschen
  4. Привет, Йоли! Ценно ми е одобрението ти и много ме радва похвалата! 3а кората.. хм, исках да се запази наистина формата и то съвсем равномерно - нали е венец?! Предполагам, че може и без нея.. но пък именно по тънките тестени връхчета там може да се поръси и полепи тиквеното семе: много обичам вкуса му и като подправка е чудесно.
    Сърдечна прегръдка за теб, Йоли!

    AntwortenLöschen