Dienstag, 24. Februar 2009

Тарталети за края на карнавала

Днес е последният ден от Faschingszeit или Карнавалът По улиците, в магазините, локалите и дори учрежденията могат да се видят маскирани, облечени в причудливи или не толкова, страшни или комични костюми продавачи, служители, обикновени граждани и най-вече деца и младежи. Последният ден преди великденските пости е и последен ден за празненство, забавление и наздравици. Акцентира се на всичко странно, комично-весело и различно: пъстро, пищно, богато.. и по отношение на ястията. От мен по повода са и тарталетите с червено зеле:

3а 6бр.:

пакет (300гр) многолистно (бутер) тесто
300гр червено зеле
50гр стафиди
1-2с. л ром
250гр фина неовкусена извара
1-2с. л течна (36% масленост) сметана
50гр захар
6 коктейлни черешки

мазнинка
розмарин

3елето се нарязва на ситно и задушава в малко вода докато омекне. Разбърква се с напръсканите с ром стафиди. Сметаната, захарта и изварата се смесват на хомогенна смес, прибавят се към зелето. Разбърква се леко.
Тестото се разгъва, изрязват се от него кръгове с по 2см диаметър по-голям от тарталетените форми (при мен те са с диаметър 12см.). Намазани с мазнинка, формите се покриват (и по стените плътничко) с тестените кръгове, които се надупчват с вилица и пълнят с приготвената смес. В средата на всяка тарталетка се поставя по черешка. Пекат се в предварително загрята фурна, 200°C. Получават се вкусни, изключителни на цвят (цветовете на снимката не са обработвани) сладки тарталети:



Пасват чудесно с плодово вино - касис!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen