Montag, 19. Januar 2009

Коледа и Adventzeit 2008

Харесвам този период и приповдигнатото настроение, веселие, усмивки.. по улици, в магазини и локали. Но най-същественото за мен е топлината и уюта в дома - още в началото на декември украсявам вкъщи и това ми доставя огромно удоволствие: подбирането на свещи, панделки, клонки, шишарки..

Kоледните празници са в своята кулминация. Предпразничната подготовка си е заслужавала: с приповдигнатото настроение, с избирането на подаръци, с поставяне на коледната украса. Сега е онова най-прекрасно време от иначе студената зима, когато домовете се пълнят със смях и глъч, носи се аромат на канела и портокал, на месце и вкусни гозби, когато светлините и отблясъците в коледните дръвчета се отразяват в детските очи по един невероятен начин - с онзи детски възторг и неподправена радост.. Време, когато хората се поздравяват, честитят си взаимно, желаят здраве и късмет, когато се усмихват често-често, душите им се топлят от домашния уют и позабравили ежедневните грижи и тревоги вдигат наздравици с вяра и надежда в Доброто на Утрешния ден.




Дни преди Коледа се появяват и първите резултати от кулинарните ми идеи. Особено подходящ се оказва портокалово-марципаненият сладкиш (рецептата е поместена в категория Сладкиши):



Ароматът на портокал, който се разнася по време на печенето е главозамайващ - изпълва целия дом с благоухание, в което се преплитат усещане за уют, топлина, домашен мир и едновременно с това празничност и романтика..



Следва низ от коледни меденки, кифлички и сладки (вж. категориите Коледни ...), не само наслада за небцето, преди всичко за мен - кулинарно предизвикателство и удоволствие от реализиране на различни идеи. Качеството не страда заради количеството, а много от тукашните ми роднини получават домашноприготвени подаръчета.

А както повелява традицията през празничните дни на трапезата имаше и пити.
По рецепта на Tanita:



Безспорно много важен елемент в дома и атмосферата вкъщи е трапезната маса. Поне веднъж на ден членовете на семейството се събират около нея: освен поддържана чиста и с наличието на вкусна храна и напитки, масата е символ на домашния уют - затова се старая да е и добре подредена, в подходяща тематика и предразполагаща към задушевен разговор и добро настроение :-)



Коледно-новогодишните празници преминават и с хубавите емоции в срещи с роднини и приятели, с честитките и топлите чувства към близките хора, за които разстоянието няма значение:



и със сърдечните поздрави и пожелания за здраве и късмет, любов и благополучие, реализиране на цели и сбъдване на желания. Да, нека усмивката винаги трепти на устните, очите блестят с непреходна жизнерадост, в сърцето блика топлина, мир и обич, а житейската мъдрост заглажда ръбовете на преминаващите дни..

Наздраве!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen