Dienstag, 20. Januar 2009

Вита бадемово-какаова торта



3а торта с диаметър 24-26см.

3а блатовете:

50гр бадемов марципан
8 жълтъка
4 белтъка
100гр захар
70гр брашно
40гр какао на прах
50гр фино смлени, белени бадеми
ванилия

са продуктите за тортените блатове - в случая ленти, завити на руло и още 1/2 от тяхното количество за долен кръгъл блат.

Оригиналният за пълнеж на тортата крем е ваниловомаслен, но аз избрах т.нар. италиански маслен крем, за да използвам поне част от белтъците, които остават след направата на блатовете:

170гр масло
3 белтъка
20гр захар за разбиване на белтъците
100гр захар + 60мл вода за приготвяне на сироп
щипка ванилия

Блатовете:

С половината като количество от посочените по-горе продукти за тестото се приготвя смес и изсипва в кръгла тава, застлана с готв. хартия и диаметър 24см. за долен блат - основа на тортата.

Бадемовият марципан (сурова маса) се разбърква с два от жълтъците на кремообразна смес, последователно се добавят останалите жълтъци, ванилията и 1/3 от захарта. Разбъркват се на пяна. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. В трета купа се пресаяват и разбъркват брашното, смлените бадеми и какао. Белтъчената смес се добавя внимателно към жълтъчената и разбърква, накрая се прибавя и брашнено-бадемо-какаовата смес. Получената смес се изсипва и разстила в тава (30х40см), предварително застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара, 230°C около десетина минути, но се проверява още след шестата. Изпеченото тесто с размери 30х40см. се обръща върху влажна кърпа, намазва се с масления крем и се разрязва на линии с широчина 4см, които се навиват една след друга тип "охлюв" върху кръглата основа. Стяга се в тортен ринг (подходящ е саморегулиращ се) и оставя да стегне в хладилник за няколко часа.



Кремът:

Мекото масло (стайна температура) се разбива на крем. Белтъците се разбиват на сняг и към тях се прибавя захарта. Паралелно с това се подготвя захарният сироп: захарта, водата и ванилията се изсипват в метален съд и завират до температура 116°C - течността ври с мехури, но е далеч от карамелизиране. Снема се от огъня и на тънка струйка с непрекъснато бъркане (да не се сипва във въртящите се приставки на миксера!) се добавя към белтъчения сняг. Разбърква се докато сместа се охлади с температура като на разбитото на крем масло, което се добавя последно - масленият крем е готов.

От около 400гр бадемов марципан + 100гр пудра захар се замесва бадемово тесто, разточва се на кръг с диаметър 30см и се покрива тортата, внимавайки да не остават въздушни мехури. Украсата по-нататък зависи от индивидуалното желание и предпочитания.



Парченце:



Тортата правих по случай 80-годишния юбилей на моята свекърва Edeltraud.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen