Mittwoch, 21. Januar 2009

Картофени кнедли с пълнеж от домати и сирене



Продукти за 4 порции:

1кг. картофи
100-150гр. брашно
20гр. масло или маргарин
2 яйца
сол
подправки: слагам смляно индийско орехче, зеленийка някаква - тънък зелен лук, може магданоз
В случай на рядко картофено тесто - добавя се картофено нишесте.

Картофите се варят около двайсетина минути, след което около десетина 'почиват' все още в горещата вода. После се заливат със студена вода и се белят. Пасират се (най-често с ръчна преса). Към картофената пасирана смес се прибавят солта, подправките, брашното.. и картофеното нишесте в зависимост от консистенцията, гъстотата на тестото. хубаво се Омесва се добре и остава да 'почине' за около 20-30 минути.

3а пълнежа:

десетина чери-доматчета
солено сирене

Доматчетата се измиват и издълбават.



Напълват се плътно със сиренето.



Картофената смес се дели на еднакви по големина топки и във всяка от тях се скрива по едно доматче.



Овалва се хубаво между дланите.



Сгорещава се вода в подходящ съд, в който топките да не са на тясно, потапят се във врящата и подсолена вода, след 2-3 минути огънят се намалява и се оставят за около 20 минути на кротко къкрене:



Изваждат се внимателно с решетъчна лъжица, отцеждат се от водата и се сервират топли със сос по избор. Препоръчвам (сметаново)доматен.

Keine Kommentare:

Kommentar posten