Mittwoch, 21. Januar 2009

Кнедли по капуцински



3а около 7-8 броя:

3а тестото:
250гр фина извара
1 яйце
70гр грис
70гр брашно
50гр меко масло

3а пълнежа:
1 ябълка
1с.л смлени бадеми
30гр бадемов марципан - може да се замени със стафиди

50гр смляно маково семе
1с.л пудра захар
и/или
карамел

Продуктите се разбъркват добре: яйцето се разбива на пяна и се разбърква с изварата; към тях се прибавя пресятото брашно, после гриса и мекото, почти разтопено масло. Полученото тесто се оставя за поне половин час в хладилник.
Ябълката се почиства, обелва и настъргва на ренде. Разбърква се с марципана (стафидите) и смлените бадеми - към сместа може да се добави захар - на вкус. Тестото се дели на равни части и всяка се пълни с лъжичка от ябълковия пълнеж. Овалва се добре на топка с леко притискане между дланите. Готовите топки внимателно се потапят във вряща вода за около 3мин., после огънят се намалява и за 15мин. кнедлите плуват в съвсем леко вряща, но не клокаща вода. Вадят се, поохлаждат се, овалват се в смес от маково семе и пудра захар, много добре пасват с карамелен сос. Той може да се приготви по следния начин:

50гр масло
100гр кафява захар
100гр кондензирано мляко (7,5% масленост)

се смесват в метален съд и се затоплят с бъркане до завиране. Тогава 'огънят' се намалява и още няколко минути сместа се бърка до изсветляване, добре е да не е много гъста (както в рецептата за карамелените тарталети). Кнедлите се заливат с топлия карамелен сос. Много симпатична и подходяща украса: листа от мента - за съжаление не разполагах с такива. Но и с розмарин е добър вариант.



*Може да се ползва всякакъв сос, приготвен от затоплено сладко или готово купен

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen