Dienstag, 27. Januar 2009

Торта с касис



3а торта с диаметър 24-26см.:

3а блата:
100гр меко масло
30гр пудра захар
90гр кристална захар
4 яйца
1 ванилия, 1ч.л канела
150гр смляно маково семе
50гр смляни орехи
50гр брашно

3а крема:
500гр фина неовкусена извара
100гр пудра захар
250мл течна неовкусена сметана
5л. желатин
ванилия
100гр касис

3а покритието:

I вариант:
200гр касис
30гр захар
50мл вода
3л. желатин

Касис-плодчетата се измиват и завират със захарта, охлаждат се достатъчно и когато температурата им се изравни с тази на втечнения желатин, се смесват, разбъркват и на свой сместа се изсипва в тортения ринг.

или II вариант (зависи с какви продукти разполагаме и количествата им):
100гр сладко от касис
100мл вода
1с.л захар
3л желатин

Сладкото се разбърква с водата и затопля до температура, близка с тази на втечнения желатин, смесват се, разбъркват и с получената смес се залива крема в тортения ринг.

има и III вариант за изпълнението на желираното покритие на тортата:
200мл сок от касис
3л желатин

Сокът се затопля до температура, близка с тази на втечнения желатин, смесват се, разбъркват и получената смес се излива върху крема в тортения ринг.



3а украса:
50гр филирани белени бадеми + 6-8 гроздчета касис

Разбъркват се маслото, ванилията, пудрата захар и канелата, към тях един по един се прибавят жълтъците и разбъркват до получаване на пухкава смес. Белтъците с кристалната захар се разбиват на сняг. Смесват се брашното, маковото семе и ореховите ядки и внимателно с разбъркване се прибавят към сместа с жълтъци. Последно се прибавят белтъците разбити на сняг. Сместа се изсипва в тортена форма и пече в предварително загрята на 180°C фурна, около 30-40мин. - проверява се с шиш или клечка за зъби. След като блатът е опечен, се ваби и след минута се обръща върху решетка да се охлади.
Изварата, пудрата захар и ванилията се разбъркват на кремообразна смес. Желатинът се накисва за 5мин в студена вода, след което се загрява на слаба температура до втечняване. Докато желатинът кисне във вода, се разбива сметаната. Желатинът трябва да е съвсем леко топъл, колкото да се втечни и към него се прибавя лъжица от изварената смес, разбърква се до хомогенност, изсипва се в останалото количество изварена смес и разбърква бързо, прибавя се и хубаво разбитата сметана, разбърква се до хомогенност. Охладеният тортен блат се стяга в тортен ринг. Aко разполагаме с повечко касис, измити и почистени плодчета (към 100гр) може да прибавим към крема, разбърква се и се изсипва върху блата в тортения ринг. Следва приготвяне на желираното покритие по един от трите варианта. Излива се върху крема, добавят се няколко грозда касис и тортата се оставя в хладилник за 3 часа да стегне. Когато се извади от тортения ринг, блатът се намазва леко със сладко и се полепва с филирани бадеми.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen