Е, ясно е, че в дните преди Коледа се пекат разни вкусотии.. Освен традиционните
сладки-кифлички изпробвах нова рецепта, чийто резултат не изисква допълнително украсяване ;-)
И така..:
250гр брашно
125гр захар
1пакетче ванилиева захар
125гр тиквено пюре
3с. л масло (олио)
1к. л бакпулвер
1к. л портокалова кора
хранителна оранжева боя
шепа белени тиквени семки
Пресява се брашното с бакпулвера, добавя се обикновената и ванилиева захар, тиквеното пюре, мазнинката, настърганата портокалова кора и накрая хранителната боя. Замесва се средно гъсто, съвсем леко лепкаво тесто, от което се овалват (дланите се мажат с мазнинка) топчета с големина на орех. Нареждат се в тава застлана с готварска хартия, на всяко топче се забожда по една тиквена ядка
и сладките се пекат за кратко най-напред на долен и после се включва и горен реотан (или на долен с вентилатор), 180°C, средна скара. Поохлаждат се върху решетка.
Да ви е сладко! - решите ли да опитатe :-)
А с останалото от огромната тиква, която си дотъркалях вкъщи, в идните дни ще има
картофки с тиква и горгондзола,
супичка и разбира се,
тиквеник за Коледа :-)
Прекрасни са ,Дими!
AntwortenLöschenИ лесни,и бързи!:)
Весели празници на цялото семейство!
Прегръдки!
Дими, толкова са ароматни и сладурски :)
AntwortenLöschenПоздрави и весели празници!
Изглеждат невероятно! Винаги ме вдъхновяваш със страхотните си кулинарни предложения. Пожелавам вълшебна и приказна Коледа!
AntwortenLöschenДими, много са симпатични :) Лесни за приготвяне и с изчистен вид. Уедена съм, че са и много вкусни.
AntwortenLöschenПожелавам ти хубави, усмихнати празници, в обкръжението на любимите ти хора.
Прегръдка от мен и много усмивки :)
Дими, зелената тиквена семка така хубаво контрастира на оранжевия им цвят! Много хубаво предложение. Ще го имам предвид като почна една тиква след празниците. Поздрави и приятни последни предколедни дни!
AntwortenLöschenО, радвам се, че ви допадат сладките, приятели!
AntwortenLöschenЕх, де да можех да ви почерпя съвсем, ама съвсем реално..
Бъдете здрави и усмихнати :-)
Току-що приключих с печенето - страхотни са. Тъй като нямам тиквени семки смятам да ги украся с карамелов сос, но това ще стане утре. Хубави празници! Десислава
AntwortenLöschen