От доста време, надничайки
тук и
там, и
тук, и
там .. ми се хапва тиквеник. Та, днес, взех и най-после си направих :-)
500гр тиква, почистена и настъргана на едро ренде
3с. л захар
2с. л смлени бадеми
1с. л смлени орехови ядки
1с. л галета
шепа стафиди, напоени с ром
1ч. л индийско орехче
3с. л захар
мазнинка
250гр тънки кори за баница
100мл течна неовкусена, млечна сметана
50мл газирана вода
Като количество продуктите са малко т.е. пекох тиквеника в тава с размери 28х23х4см.
В подходящ съд с мазнинка се задушава тиквата. Добавя й се захар, смлените бадеми и орехи, галета и индийско орехче. И стафидите, напоени с ром :-) Сместа се нуждае от десетина минути, за да поемат ядките и галетата течността и всички съставки взаимно се овкусят.
Корите се разгъват. Върху всяка, една по една, се разпределя част от тиквената смес, добавя мъничко мазнинка, поръсва с малко захар. Редят се една върху друга в тава - добре намаслена или покрита с готварска хартия. Разрява се на парчета по дължина и ширина, залива се с приготвената сметанова смес и тиквеникът се пече на средна скара 180°C.
Добре дошла! Явно си релаксирала щом отново ни предлагаш този неустоим тиквеник. Ще опитам и тази рецепта простно не мога да устоя:)
AntwortenLöschenДими,
AntwortenLöschenДобре си се завърнала!Вярвам си изкарала страхотно почивката, още повече като разбрах къде си била.
А сега Поздравления и за интересната рецепта! Не съм опитвала подобен тиквеник, нито залят със сметана, нито овкусен със индийско орехче. Да, в други тиквени сладкиши съм слагала от него, заливала съм с мляко, но никога нямаше да се сетя да ги ползвам в тиквеника. Може би затова толкова късно у нас проядохме тиква, но сега имам много и ще изпробвам таз рецепта.
Благодаря ти!
И с нетърпение очаквам следващото изкушение ;)
Добре дошла и естествено-страхотно попадение.Има продукти,които до сега не съм използвала за тиквеник и за това ще опитам!Поздрави и хубава седмица!
AntwortenLöschenДобре заварила, Софи :-)
AntwortenLöschenБлагодаря за интереса, Bluemoon! Все се колебая дали да не се обърна към теб с истинското ти, тъй хубаво име?..
За тиквеника: макар и по-различна, за мен това е традиционната рецепта, която обикновено всяка есен ползвам по няколко пъти.. главно заради тукашните ми роднини, за които щрудел със сладка тиква е нещо оригинално, екзотично и изключително вкусно :-D
Сърдечен поздрав и :-)
Ще опитам, звучи доста интересно.
AntwortenLöschenТъкмо мислех да казвам, че може би определението "нестандартен" :) би било по-подходящо, но ти вече си пояснила.
Най- сърдечни поздрави!
Благодаря ви, Дани, Ивейн!
AntwortenLöschenАми.. есента е в разгара си, вероятно е да забъркам и някоя нетрадиционна тиквена рецепта ;-)
Поздрави сърдечни и от мен :-)
Обожавам тиквеник, а твоят изглежда божествено! Аз искам само да попитам стафидите кога се слагат - при тиквата, която се задушава с ядките и захарта, или после при самото редене? :-)
AntwortenLöschenУсмивки за теб, Дими!
Ммммм.....колко вкусно изглежда!Радвам се,че вече си тук!Хубава вечер!
AntwortenLöschenМмм Дими, ще опитам и аз с индийско орехче, сметана и бадеми, другите съставки ги има и в моята рецепта :) Обичам тиква и експериментите с нея :) Приятна вечер от мен!
AntwortenLöschenДобре дошла Дими! Чудесно предложение, използвала си интересни продукти и си струва човек да опита творението ти. Поздрави :)
AntwortenLöschenБлагодаря за положителните отзиви! Радвете ме!
AntwortenLöschenАх, тези стафиди.. ще редактирам в рецептата. Характерното за тях е, че за една нощ киснат в ром, така стават много сочни и ароматни.
Благодаря за интереса и наблюдателността, Ирина :-)