Samstag, 18. Dezember 2010

Канелени топчета



Дааа.. Коледа е пред вратата и сладки задължително трябва да има!

Тази година не се постарах с твърде с украсяването на традиционните Коледни сладки, но затова пък изпробвах нови рецепти - сравнително опростени, но пък вкусни и трайни са канелените :-)



250гр брашно
125гр захар
125гр меко масло
1 яйце
1 пакетче ванилиева захар
1к. л канела
1 ч.л бакпулвер
щипка сол

по желание: шепа белени бадемови ядки

Пресява се брашното с бакпулвера, канелата и щипка сол, прави му се кладенче и в него се изсипват леко разбитите със захарта - и обикновена, и ванилиева, яйце, добавя се маслото. Омесва се гладко тесто, покрива се добре със свежо фолио и оставя да отлежи поне 1-2 часа на хладно място. Къса се на топки (за да не се стопля и омеква твърде на стайна температура), после на 'саламчета', които се нарязват на шайби през равни интервали и се омесват топчета с големина на орех (или малко по-мънички). Поставя им се по една ядка и се пекат върху готварска хартия, средна скара 170°C.



Могат да се запазят месец съхранявани в метална доза.

14 Kommentare:

  1. Изглеждат като малки бижута! И да не обичаш бисквити, пак ще се влюбиш в тези!

    AntwortenLöschen
  2. Дими,
    изглеждат много елегантни и фини.
    С канела, бадеми и масло - преполагам страхотен аромат и нежен вкус. Чудесна рецепта,
    поздрав и празнично вдъхновение, Диана

    AntwortenLöschen
  3. Изглеждат фантастично Дими!Обожавам такива сладки.....лесни и бързи.Усмихнат и топъл уикенд!

    AntwortenLöschen
  4. Дими,
    Идвам с огромна благодарност при теб!
    Толкова много ми допаднаха канелените топчета, че не устоях и ги направих още същия ден.
    Мога да кажа само едно - прекрасни са! Направо топящи се в устата. Определено ще направя и втора доза - тези просто няма да останат до Коледа.
    Както винаги си перфектна с рецептите - винаги точни мерки, великолепен вкус и красива визия.
    Благодаря ти от сърце!
    Още много вдъхновение за Коледните приготовления!

    AntwortenLöschen
  5. Да си призная точно това опростяване страшно ми харесва. Прави ги някак по-истински.(Не че не съм влюбена във всичките ти коледни сладки-миналогодишни и по-) А празничния вид винаги има начин как да го създадем допълнително:)
    Съвършена форма!

    AntwortenLöschen
  6. ще ги опитам и аз, разнообразието е задължително :-)
    Весела Коледа

    AntwortenLöschen
  7. П.С. на колко градуса? 180°C?

    AntwortenLöschen
  8. Дими, изглеждат така привлекателни, а и след коментара на Лети остава само да ги направим. Поздрави и хубава седмица!

    AntwortenLöschen
  9. Дими, страшно много ми харесват! Поздравления за изпълнението и стилните снимки :)

    AntwortenLöschen
  10. Дими, много вкусни изглеждат. Тази година няма да имам много време за подготовка, а тези сладки не изискват много време, като че ли, така че ги записвам и вече с нетърпение очаквам да ги опитам
    Поздрави и весели празници!

    AntwortenLöschen
  11. Дими, наистина си направила едни малки бижута! Съвършени са на вид, а сигурна съм и на вкус:)

    AntwortenLöschen
  12. Дими, весели празници и догодина да ни радваш с вкусни рецепти и майсторство. Бъди здрава!
    Канелените топчета са супер! Днес ще понаправя още, че бързо свършват :)

    AntwortenLöschen
  13. Тези ще ги направя и тази година. Наистина са много лесни и бързи, а и също много вкусни. Могат да се декорират по желание, примерно с бял или тъмен шоколад.

    AntwortenLöschen
  14. Здравейте, Дими!
    Това е първата рецепта, която днес направих от товя блог и судоволствие мога да кажа, че резултатът е прекрасен! Ароматни, вкусни и не на последно място не трудни! Поздрави!

    AntwortenLöschen