Freitag, 10. Dezember 2010

Грозното пате

Да.. предполагам, всеки се сеща за приказката на Ханс Кристиан Андерсен. И аз за нея се сетих, правейки тортата :-D Не съм подозирала, че ще правя детска торта, но.. специално за вече 2-годишния Тома, си струваше да опитам :-)



Патето.. не е гумено, макар да имаше и такова, как иначе?! :-D
С направата на захарното се справих очудващо лесно и бързо:



Най-напред се оформя тялото от парче жълто (по патешки жълто) оцветен фондан.
Изрязват се крилца



и апликират върху телцето:



По същия начин се постъпва с перчема :-)



От оцветен в оранж фондан се оформя клюн и с лек натиск се прикрепва към главата:



Последно се оформят очички и залепват на съответните места, маркирани с леки вдлъбнатини във фондана. Патето вече се усмихва:



Но най-доволно ще е да поплува :-D



Макар и в обикновено ведро с вода ;-)



Идеята за подобно торте не е никак нова, но винаги се приема добре: предизвиква възторг у децата, задоволство у възрастните, веселие и добро настроение за всички.



Апропо.. възрастни..! За някои от тях също имаше торта:





Грозното пате е порасло и се превърнало в красив лебед ;-)





Разбира се, рецептата (сходна и като идея на витата лимонено-ментова торта:

За блатове:

8 жълтъка
5 белтъка
100гр. кристална захар
80гр брашно
20гр пшеничено нишесте
щипка сол

Разбъркват се жълтъците с лъжица захар, щипка сол и лимонената кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество захар. Към тях постепенно се прибавя жълтъчената смес, брашното се пресява и също, заедно с нишестето внимателно добавя и разбърква с дървена лъжица. Малка част (2-3с. л) от получената смес се отделя и разпределя в кръг с диаметър 20см. върху тава, застлана с готварска хартия. Останалото тесто се изсипва в тава с размери 30х40см, също застлана с хартия, разпределя се равномерно и заравнява. Пече се на средна скара, 230°C, в предварително загрята фурна за около десетина минути, като още от 8-та минута се проверява с клечица: не трябва да е препечено, тъй като ще загуби от еластичността си. Когато е вече готово, се изважда и обръща върху предварително подготвена влажна кърпа, хартията се маха, покрива се и отгоре с влажна кърпа и завива внимателно на руло. В последствие се разрява на ивици от по 7см ширина, които се намазват с крем и завиват спираловидно върху долния тестен кръгъл блат. За да изглежда при разрез така:



Кремчето:

250гр маскарпоне (light)
250гр фина неовкусена извара
250мл течна сметана
фиксатор (на Dr.Oetker) за сметаната
3-4с. л пудра захар
100мл ликьор кюрасо (Curaçao)

Сметаната се разбива заедно с фиксатора. Разбъркват се до хомохенност останалите продукти и внимателно смесват със сметаната.

В детската торта липсва ликьорът като съставка, затова цветът е постигнат с хранителна синя боя. Боя има и в желатиновата смес на детската торта, за разлика от ликьорът оцветил езерцето на лебеда :-)

Желатинова заливка:

50мл ликьор кюрасо
200мл вода (топла)
1с. л захар
5листа желатин

Желатинът се накисва в студена вода до набъбване. В топлата вода се разтваря захарта. Добавя се ликьорът за цвят и аромат и желатинът, който трябва да е вече втечнен на слаб огън. Разбърква се и като започне да действа, се разпределя внимателно върху тортата. Повърхността й е подготвена за това: издълбана е около 1см дълбочина, като са запазени външните кантове.
Тортеният борд до половина е покрит с айсинг, поръсен (филиран) с едра, кафява захар. Под айсинга има маслен крем, за да се изолира от непосредствен допир с блат и пълнеж, да не се втвърди твърде айсинга и се режат лесно парчетата. Ето така:



А как се прави лебедът? Тялото и крилата са отделни части. От тънки ивици захарно тесто, с помощта на ето този инструмент,



направих перата, които прикрепих към тел и оформих като разперени крила:



Оставих ги да изсъхнат и се втвърдят. След което ги забучих в прясно офоменото тяло (все оещ мек фондан, за да мога да забия в него телта). Фигурата се оставя да изсъхне и тестото втвърди в желаната форма:



И когато фигурата е твърда, се оцветява:



Макар и бавно, на няколко етапа, лебедът е готов:



Знам, че наближават най-хубавите празници и всички са в приповдигнато настроение, а тематиката е коледно-новогодишна :-) Затова бих желала да пожелая здраве и веселие в очакване на Рождество и Нова година с няколко мои тортени идеи:

Зимна вита торта (Winter cake)

Вита торта-свещ (Candle cake)

Коледна вита (X-mas cake)

И да се похваля с участието на две от тях в Cake Wrecks :-)

Ани, благодаря ти още веднъж за линка и информацията!

53 Kommentare:

  1. Jao, umjetnice jedna, zastane mi dah, ovo je čudesno. Svaka čast. Sve čestitke.

    AntwortenLöschen
  2. Дими, уникално красиви са! И тази с патето, и другата с лебеда, и коледните! Особено ми хареса изработката на ведрото за патето и крилата на лебеда - прекрасно изпипани!
    А разрезът няма нужда да споменавам - изкусителен!
    Поздравления и хубави празници!:-)

    AntwortenLöschen
  3. Останала съм без думи пред сътвореното от теб! Ти си истински художник в кухнята! И патето, и ведрото, и водичката в него! Ами лебеда и неговото езеро!Възхищавам ти се!

    AntwortenLöschen
  4. Четейки за патето колко е патешко жълто и мислейки си колко са Димитрана's тортите ти и изведнъж лебед! После синия крем тотално ме омагьоса! Еми вълшебница си, Дими! Това е!

    AntwortenLöschen
  5. Ах, Дими:) Толкова време чакам да покажеш някоя торта, за да си напълня очите, сърцето, душата. Възнаградена съм! Прекрасни са и двете - идея, реализация, вид...ВЪЛШЕБНИЦА!!!

    Поздравления за представянето в Cake Wrecks!

    Много усмивки!
    :)

    AntwortenLöschen
  6. Тези торти са самото съвършенство! Все пак патето ми харесва повече :) Толкова е жълтичко :)

    AntwortenLöschen
  7. Дими, току що със сина ми гледахме тортите и ахкахме от удивление. Даже мъничко завидяхме на Тома!

    AntwortenLöschen
  8. Ти просто не си човек!!!
    Напоследък пишеш по- рядко, но за сметка на това, торта като тази сега, торти като тези ще ги сънувам поне две седмици!Дими страхотна си!
    Поздрави и прегръдки,
    Руми

    AntwortenLöschen
  9. Ти си невероятна! Нямам думи от изумление! Справила си се страхотно Поздрави най-сърдечни

    AntwortenLöschen
  10. Винаги се възхищавам на вкусотиите, които създаваш! Имаш талант не само да сготвиш добре, а и да ни го представиш перфектно! Поздравления!

    Двете ти нови торти са ужасно красиви!

    AntwortenLöschen
  11. Страхотно е.
    А моята рецепта е :)
    СИРЕНЕ „ВАН ДЕР ЛЮБЕ”
    Продукти 2-3 топени сиренца
    Уред Запалка; аерозолен флакон (дезодорант, лак за коса, препарат срещу насекоми)
    Обелете сиренцата от обвивката им и ги поставете върху негорима повърхност. Запалете запалката и започнете да пръскате с аерозола, като внимавате да не си опърлите пръстите. Обгаряте елегантно, докато се появи златиста коричка. Сервирате ги топли
    Време за приготвяне 20-30 секунди
    Различните аерозоли придават различен вкус. Като запален гастроном силно препоръчвам женски дезодорант против изпотяване, но на почитателите на гурме-кухнята вероятно най-много ще допадне фламбето с Мухозол

    AntwortenLöschen
  12. Прекрасно е това "грозно пате"! :)

    AntwortenLöschen
  13. Е, не!!! Съвършени и много идейни торти си сътворила, Дими! Изключителен творец си, но ти си го знаеш :)))

    Честит рожден ден на Тома! :)

    Първата торта с патенцето е възхитителна, тя и втората, но някак патенцето и ведрото ме плениха :)

    AntwortenLöschen
  14. Both cakes are incredible. You are a genius.

    AntwortenLöschen
  15. Толкова приказна торта не бях виждала.
    Моите най искрени комплименти.

    AntwortenLöschen
  16. Гледайки тези красоти останах без дъх. Какво мога да кажа освен, съвършенство изящество и красота.
    Поздрави!!!

    AntwortenLöschen
  17. Iskliu4itelno krasivi torti!!! Za mene ti si istinski idol, iskam da ti kaja 4e ot 15 godini sam profesionalen gotva4 i sladkarstvoto nikoga ne me e privli4alo, no blagodarenie na tvoiat blog se zapalih....hahaha i zapo4nah d pravia i torti!!! Blagodaria 4e te ima! Zeluvki Iva

    AntwortenLöschen
  18. Дими, разкошни торти, и пате, и лебед - всичко е наистина приказно!
    Топъл и уютен уикенд!

    AntwortenLöschen
  19. Уауууууу!!! Посещенията ми в този сайт винаги ми доставят истинска наслада за окото (за съжаление не мога да ги опитам,за да доставят наслада и за небцето).Тези истински шедьоври наистина оправят настроението ми и ми носят и мъничко завист!Поздравления и чакам с нетърпение следващата рецепта!

    AntwortenLöschen
  20. Поздравления за красотата,която сте сътворила! :)

    AntwortenLöschen
  21. Ти си най-невероятното момиче на света....просто Бог те е надарил с неща,които много малко хора притежават. Фантастична е!

    AntwortenLöschen
  22. Анастасия Кисимова10. Dezember 2010 um 17:26

    Мила, Димитрана!
    Мили, дами, вие които творите толкова красота!
    За първи път се осмелявам да оставя коментар. Една от причините – думите ми все в повечко идват... Но сега, след като за пореден път съм без дъх пред вълшебствата на Димитрана, а и защото всичко е толкова празнично и добро искам от цялото си сърце да й пожелая да е здрава, да е усмихната, да е влюбена, да е щастлива и в никакъв случай да не престава да ни удивлява с приказните си творения.
    Разбрах за съществуването на кулинарните блогове в края на февруари тази година /да, малко ме е срам!/. Случайно. Реших и аз да се възползвам от възможностите на интернет, за да намеря “истинска” рецепта за тирамису. Попаднах на блога на Даниела - “В кухнята на моето семейство” /благодаря и на нея от сърце!/. Останах много приятно изненадана, започнах да кликвам тук-там и пред мен изникваха още и още чудеса. Сещате се, че така попаднах на “Тайната на нашата вечеря”. Ех, да знаете как се разплаках като видях “Зимна вита торта” – тя тогава беше в началото... Не ви лъжа – плаках от щастие и изумление! Не можех да спра да разглеждам...Тази вечер почти не успях да мигна от вълнение! За мен това бяха някакви съвършени творения, като от човешка ръка недокоснати. Не можех да повярвам, че е възможна такава красота! След дълго колебание написах писмо на Димитрана, като изобщо не очаквах, че ще имам отговор, но отговор не само имаше, имаше толкова приятелско чувство и симпатия и готовност за отговор на всичките ми безкрайни и безбройни питания... Постепено открих, че нищо досега не ми е доставяло толкова голямо удоволствие, както правенето на торти и следкиши!
    Ето, пак стана цяло писмо... А за тези две прелестни торти какво да кажа – приказни, прекрасни...завиждам на всички, които са успели да ги опитат!
    Още веднъж се прекланям пред таланта на Димитрана, благодаря й от сърце, благодаря и на всички момичета, които споделят опита, идеите и творенията си в инернет пространството! Успех и весели празници!

    AntwortenLöschen
  23. Мила Дими,
    впечатляващи торти, невероятен талант!
    Каквото и да напиша, ще бъде малко и непълно -
    Възхищавам се и те прегъщам,
    благодаря за това удоволствие, Диана

    AntwortenLöschen
  24. Дими, толкова ми липсваха тортите ти :)
    Нямам думи за таланта ти, всяка твоя торта е уникална и неповторима!

    Прегръдка и хубави дни до празниците ти пожелавамЧ

    AntwortenLöschen
  25. Невероятна си, Дими! И двете торти ме оставиха без думи - перфектно и много прецизно изпълнение, въображение и любов! Възхищавам се на таланта ти да твориш красота!
    Поздравления за участието ти в Cake Wrecks! Още много успехи и признание за теб и твоите бижута ти желая от сърце!
    Сърдечни поздрави с пожелания за прекрасни предстоящи празници! :)

    AntwortenLöschen
  26. Случайно открих този блог, но не случайно ще го следя! Поклон на таланта и труда!!!

    AntwortenLöschen
  27. Дими, радвам се да видя нови тортени произведения от теб, отново в твоя изчистен и деликатен стил. Фиргурките ти са като истински. Хресва ми как винаги подбираш цвета на крема да кореспондира с цялостния вид на тортата.

    AntwortenLöschen
  28. Това е невероятно какво можете да направите!
    Вие сте перфектен изпълнител! Поздравления!

    AntwortenLöschen
  29. Дими, просто са прекрасни! Толкова елегантни и оригинални са и двете! Имаш златни ръце! Благородно завиждам на гостите на тържеството :)
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

    AntwortenLöschen
  30. Дими, това е най-невероятната детска торта!
    Още веднъж хиляди благодарности за приказния подарък и за изненадата, която накара нас и всички гости да останем безмълвни от възхищение! А радостта в очите на неспиращия да крещи "па-па" Тома просто смятам е излишно да коментирам!
    Ти си невероятен човек и приятел!
    Хайде спирам сега, че да не ми завидят много хора, че лично те познавам...

    AntwortenLöschen
  31. Бях в стараната на приказките. Там ме заведе Димитрана... Изумително красиво както винаги. Благодаря за изживяните мигове!

    AntwortenLöschen
  32. БОЖЕСТВЕНО!!! Възхищавам се на идеите и таланта ти!!! Патето е много чаровно и сладко, а лебедът е ... изумителен!!!

    Поздрави,
    Мина

    AntwortenLöschen
  33. О, не, не - тук ме довърши - видях в "гответе..." част от това, обаче тук сега като влизам.....Дими, направо си велика!
    И да - не повярвах в първия момент, че и лебеда си сътворила...пък то и пате имало...
    Благодаря ти от сърце - не знаеш колко радост за очите и душата ми носиш!
    И нахално искам още, и още...всеки ден...

    AntwortenLöschen
  34. Дими, този лебед е толкова ефирен - още малко ще литне. Много ми хареса, че и кремът кореспондира на украсата. Много фино и красиво. Сигурно получателите са били много приятно изненадани.
    Приятни предколедни дни и благодаря за детайлните обяснения на процеса по създаване на тези торти и украсите им! Поздрави и приятна почивка!

    AntwortenLöschen
  35. Не спираш да ме очароваш, Дими :). Изключително красиви патета в различни етапи от развитието им :). Направо занемях!

    AntwortenLöschen
  36. Прекрасна е Дими!Перфектно изпълнение и замисъл!Поздравления!Усмихнат и топъл уикенд!

    AntwortenLöschen
  37. Дими, ти си магьосница, респект!!!
    Уникална работа, перфектно, чак нереално...

    AntwortenLöschen
  38. Дими,останах без дъх от всичката тази красота,която си сътворила!
    Поздравления за чудните торти и за заслуженото им показване и на други места в Интернет!

    AntwortenLöschen
  39. Дими, прекрасни торти! Докато гледах снимките си мислех за пореден път колко златни ръце имаш и как извайваш всеки детайл с огромно търпение и прецизност! Много се радвам за участието ти в Cake Wrecks!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  40. Дими, остави ме без думи!!!

    То бива, то може но това воето е нечовешки талант!!!

    И замисълът и изпълнението са много оригинални, перфекто изпълнени...

    Сърдечен поздрав от мен и златни ти ръцете!!!

    AntwortenLöschen
  41. Вълшебни произведения! :)

    AntwortenLöschen
  42. Дими, тортите са прекрасни! Много се възхищавам на умението ти да моделираш фигурки. Чудесно си обяснила как точно става, но от собствен опит знам, че въобще не е толкова лесно, колкото изглежда. Направо не мога да му се нагледам на патенцето - супер реалистично е!
    Тортите ти чудесно стоят сред останалите в Cake Wrecks.
    Поздрави и много коледно настроение :)

    AntwortenLöschen
  43. Дими,
    двете торти са приказни! Патето наистина прилича на гумено, докарала си го едно към едно. А лебеда е много красив. Чудесно изпълнение. Водата е интересна, как я направи?

    AntwortenLöschen
  44. Ей Дими,
    липсваха ми тортите ти - изящни, красиви, изпипани до най-малкия детайл, истински шедьовър!

    Надявам се да имаш време да ни поканеш и интересни, различни коледни предложения!

    Топли, вкусни и уютни зимни дни,
    Ирина

    AntwortenLöschen
  45. Дими,златни ръце имаш!
    Пекрасни са тортичките, а малкият Тома е бил явно във възторг :) Това ведро ме стимулира да си топна пръста в него :)
    С нетърпение ще очаквам да видя коледното ти предложение!
    Целувки и поздрави сърдечни!

    AntwortenLöschen
  46. Hello Dimitrana,
    COMPLIMENTS for this lovely sweet art of yours!
    FANTASTIC!!!!
    XOXOXO
    Nina

    AntwortenLöschen
  47. Мили приятели - реални и виртуални, драги посетители на страничката ми, благодаря ви от все сърце за хубавите коментари - толкова добри думи и похвали! Едновременно съм смутена, зарадвана и трогната! Благодаря!

    Анастасия, крепка прегръдка от мен за теб, мила!

    Не знам какво повече да кажа.. просто съм развълнувана :-D
    Сърдечни поздрави, приятели, бъдете здрави!

    AntwortenLöschen
  48. Дими,Дими ....вълшебнице ....Обичам да влизам Тук,обичам всичко,което твориш ! Силна прегръдка,миличка.Незабравими празници ти желая !

    AntwortenLöschen
  49. Wunderschön deine Torten, ich bewundere sie immer wieder. Jedes Detail ist so herrlich schön ausgearbeitet. Eine Augenweide
    Grüssli
    Irene

    AntwortenLöschen
  50. Изящност и красота!Смаяна съм!Не съм виждала такова прецизно изпълнение.Когато гледам твоите рецепти изпитвам възхищение ,да си жива и здрава все така да ни смайваш и разваш!

    AntwortenLöschen
  51. Respekt! Du bist unglaublich. Ich kann nicht aufhören dein Blog zu lesen. Danke fürs Mitteilen! Petek

    AntwortenLöschen