Montag, 31. Dezember 2018

Вита торта Step by step

Здравейте, мили виртуални и реални приятели!
Привет, драги читателю!

В края на 2018-та се присетих, че имам блог и че отдавна не съм публикувала. През изтеклата година имах отбелязани с торти няколко важни събития, от които няма следа в блога ми, тъй като рецептите не бяха новост. Жалко. Затова и реших да споделя, макар и без рецепти. Но пък с последователни снимки, проследяващи правенето на вита торта. Каквито досега не съм показвала. Надявам се да бъде интересно :-)


През 2018 синът ни стана първокласник:








По тази рецепта.


И месец по-късно Рене навърши 7 години:








Рецептата е тук.

Имах удоволствието и честта да направя торта за 90-шен юбилей, да е жива и здрава добрата ми свекърва :-)





С любима рецепта.


Следват обещаните снимки стъпка по стъпка за направата на вита торта.

Напомням продуктите за т.нар. бисквитено тесто:

8 жълтъка
5 белтъка
ситно рендосана кора на лимон
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте

Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната и с добавка на лимонената кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество захар.



Към тях постепенно се прибавят жълтъците:



Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето:



Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия):



Разлива се и заравнява:





Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути.



Изпеченият блат се обръща върху влажна кърпа, готварската хартия внимателно се отстранява,



блатът се покрива с още една влажна кърпа и се завива на руло:



След като поизстине се разгъва



и с помощта на линеал и удобен нож или нож за рязане на пица се нарязва на ленти по дължината (40см) и с ширина според желаната височина на тортата (в случая 5 ивици с ширина 5,5см, премахвам по 1см от краищата):



Всяка ивица внимателно се намазва с крема-пълнеж и се завиват спираловидно една след друга:







След което тортата се стяга в тортен ринг



и оставя да стегне в хладилник. Обикновено продължавам на следващия или по-следващ ден, когато тортата е стегнала и се е овкусила идеално т.е. влагата от крема е преминала в блата.
Приготвям маслен крем (125гр масло, 2ч. ч пудра захар, 1с. л пр. мляко), но преди да започна да заравнявам тортата с него, я подрязвам с дълъг остър нож съвсем внимателно и съвсем малко от горе:



После с помощта на любимото ми затъпено и с това идеално за целта ножче разпределям масления крем:



Излишното количество маслен крем от стените също, разбира се, обират с подходяща пластмасова шпатула с 90% ъгъл:




С дълга метална шпатула пък отгоре:



Обикновено украсявам тортата с фондан. За целта ползвам голяма и тежка точилка и достатъчно количество фондан:




Най-лесно разточвам, като покрия керамичния плот на печката със свежо фолио:



Разточеният фондан трябва да е доста по-голям от диаметъра на тортата + удвоената й височина,



за да не се получат гънки в основата на тортата. Заглажда се с помощта на специален за целта пластмасов помощник, най-напред отгоре и после по стените в посока от горе на долу:



Излишният фондан се отстранява:



Тортата е покрита и предполага допълнителна украса или пък не..:



Това е. И в направата на вита торта, и в публикациите ми за 2018.

Надявам се, да се срещнем и през 2019-та :-)


На всеки, чиито очи в момента минават по редовете, пожелавам от сърце крепко здраве, добър късмет, много поводи за радост, щастие и благополучие!






9 Kommentare:

  1. Прекрасни торти, Дими!
    Честита и благословена да е новата 2019г.
    Бъдете здрави и щастливи!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Честита да е 2019! Благодаря ти, Дани!

      Löschen
  2. Весели празници! Бъдете здрави и много щастливи! По-често наминавай тук :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Здрава, мирна и успешна 2019! Благодаря ти, Траяна!

      Löschen
  3. Вълшебница, уникална си, Дими!
    Прекрасни торти за прекрасни поводи,
    Благопожелания към чаровния Rene, юбилея
    на майката на Woilfi и адмирации за теб!
    Впечатляваща визия, креативни и ефектни детайли, прецизна изработка и излъчващи стил, финес и много празнично настроение!
    Да е честита Новата 2019 година - със сърдечни пожелания да бъде здрава и мирна, вдъхновена, успешна и много щастлива!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Благодаря ти от сърце, мила Диани! Благодаря за похвалните думи - особено ценни, защото са казани от теб :-), благодаря за прекрасните благопожелания! Нека 2019 бъде здрава, успешна и много, много щастлива и за теб, и за близките ти хора! Сърдечни поздрави :-)

      Löschen
  4. Чудесни торти ! Здраве и щастие и на теб и семейството ти !

    AntwortenLöschen
  5. Благодаря ти, Кайти! Всичко най0хубаво през 2019-та :-)

    AntwortenLöschen
  6. Честити бъдете, Дими! Едва сега стигнах и до тук.
    Прекрасни са тортите ти, както винаги! Впечатли ме фигурката на Рене, ама направо си го издокарала, като истински. Подробното описание, както и снимки за направата на вита торта са много полезни! Прегръщам ви много! Да е жива и здрава и достолепната майка на Волфи!

    AntwortenLöschen