Dienstag, 8. Mai 2018

Salzstangerl - Солени тестени рулца

Servus, Leute! И.. по изключение нещо соленичко: Salzstangerl :-D



Продукти:

500гр брашно
1 ч.л кристална захар
1 кубче свежа мая (около 40гр) или 1 пакетче суха (7гр)
250мл леко затоплено прясно мляко
1 ч.л сол
60гр разтопено масло за замесване на тестото + още 20-на за намазване
1 яйце, добре разбъркано или само жълтъка
1 ч.л кимион, цял
1 с.л едрозърнеста морска сол

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в 1/3 от леко затопленото прясно мляко с лъжичка захар. Когато започне да шупва се прибавя към предварително пресятото брашно. Добавя се останалото количество мляко, маслото и солта. Замесва се гладко тесто, което се полага в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя да втасва за около половин час.
Разделя се тестото на три равни части и всяка част се разточва на кръг с дебелина около половин сантиметър. Намазва се с течно или разтопено, но поизстинало масло:



След което се разрязва на 8 равни части



От всяко 'триъгълниче' се завива рулце, като се почва отвън към центъра:







Така получените рулца се намазват с разбърканото яйце (или само с жълтък), наръсват се с кимион и морска сол, подреждат се върху готварска хартия в подходяща тава



и се пекат на средна скара, 200°C, до златисто. Оставят се за кратко да се поохладят върху метална решетка:



Хапват се пресни, с изстудена бира, с айран или с чашка червено вино :-)



Да ви е вкусно, соленко, речете ли да пробвате ;-)


Kommentare:

  1. Прекрасни са! По мой вкус!
    Благодаря за рецептата и упътването!
    Много красиви снимки също!
    Приятна вечер и продължавай да ни радваш!

    AntwortenLöschen
  2. Чудесно изглеждат !

    AntwortenLöschen
  3. Ха така де, развихри се!

    AntwortenLöschen
  4. Много апетитни,ефектни и изкушаващи рулца, Дими!
    Чудесна идея, оформление и представяне,
    сърдечни поздрави и прекрасни майски дни!

    AntwortenLöschen