Продукти:
500гр брашно
1 ч.л кристална захар
1 кубче свежа мая (около 40гр) или 1 пакетче суха (7гр)
250мл леко затоплено прясно мляко
1 ч.л сол
60гр разтопено масло за замесване на тестото + още 20-на за намазване
1 яйце, добре разбъркано или само жълтъка
1 ч.л кимион, цял
1 с.л едрозърнеста морска сол
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 1/3 от леко затопленото прясно мляко с лъжичка захар. Когато започне да шупва се прибавя към предварително пресятото брашно. Добавя се останалото количество мляко, маслото и солта. Замесва се гладко тесто, което се полага в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя да втасва за около половин час.
Разделя се тестото на три равни части и всяка част се разточва на кръг с дебелина около половин сантиметър. Намазва се с течно или разтопено, но поизстинало масло:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipXe24UWORF8ualyi28I164t09o_T61UEMJBmlc-zJPXu6_CErLRgROOwZh_08ftiwEqKj4-7Bov06sbuYq25cgrLYBY6t8pyUxMbyGo9vaSLhyphenhyphen4Z5GiqKP2imlSdxBPUbIno1n192HEvv/s400/teig1.jpg)
След което се разрязва на 8 равни части
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcmizQUmXdy3nCpdZiUeNj94WBj0ULTZFgu05FLBzQCfNitktSPxEUUv1LKKM7WKBWU84J9jkN4O6wP07MJYcLQL_AMdExI-yEeR6KCLlYyXT2CHbDL7Zj3elC2q6yUEuQ7H4mF1kkd0M1/s400/teig2.jpg)
От всяко 'триъгълниче' се завива рулце, като се почва отвън към центъра:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgilDTyG0eLfk2W7XPWLilRU34jQe-Al9fSC6dWcLi7RA4WqyZIzmm5uZ8lEhxBknmIqaoPHuv6HJLvPvBxa55f5w9y_a_1XhLd8Od3XSXigramiXStRyaVN4VD7YLA0r2a4p_PDGq2_HP8/s400/teig3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhe1EIsGfU7KDC_Y0bmA84UlKMqL8jiKdYKN_EE2xzYYEyCfgJdJpmr1aGc1FHT9PfG7EbIiOmwuDQkec6aQSi-b3J94iCY-qm2gnpSOu63p5sYSWQQpII6GCtuqnu6KFNS4vNRntCO8Bzu/s400/teig4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNqB_ywbKzDyMfVS1ahrWmddCbAcmfnF5tapQly99l-sl4RrHK1UylNkUvr6Ma5YcnSFIw7q98tsiU-_Vq3PVXjgGc0EVdSvM5XT3XffyYw7bGmT4DVT7HquWCBh9o4TaSi5BywlVkrGEj/s400/teig5.jpg)
Така получените рулца се намазват с разбърканото яйце (или само с жълтък), наръсват се с кимион и морска сол, подреждат се върху готварска хартия в подходяща тава
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheycfWMuc4Q09WFBIxI0A31fOV_7I7c65Sb1WHOAZ7dV-cYaTpEFhBaD0moCdvI_LAeUsrWwHbNZiFSK_OdxPIMsz5MoYqQnE6lA4wZr3ri4Y-pPltfEnf6RsYQOR9RTqWhgf3DArM2Kx-/s400/teig6.jpg)
и се пекат на средна скара, 200°C, до златисто. Оставят се за кратко да се поохладят върху метална решетка:
Хапват се пресни, с изстудена бира, с айран или с чашка червено вино :-)
Да ви е вкусно, соленко, речете ли да пробвате ;-)
Прекрасни са! По мой вкус!
AntwortenLöschenБлагодаря за рецептата и упътването!
Много красиви снимки също!
Приятна вечер и продължавай да ни радваш!
Чудесно изглеждат !
AntwortenLöschenХа така де, развихри се!
AntwortenLöschenМного апетитни,ефектни и изкушаващи рулца, Дими!
AntwortenLöschenЧудесна идея, оформление и представяне,
сърдечни поздрави и прекрасни майски дни!
These look super amazing!
AntwortenLöschenVS
Прекрасни соленки!
AntwortenLöschen**
Честит Имен Ден!
Здраве, късмет и радост за теб и близките ти хора!