Sonntag, 25. März 2018

Какао-шоко-карамелена вита торта

Честито Благовещение!
Нека е благословен денят,
семейството, домът!


На този ден семейството ни празнува годишнина от сватбения ден :-)
Всяка година правя тортичка.. Ето и поредната:



Продуктите за блата:

8 жълтъка
5 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
пакетче ванилиева захар
+ 2с. л какао

Разбиват се жълтъците с ванилиевата и лъжица от кристалната захар, добавя се какаото. Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортата. В случая 3 ивици с размери 9см х 40см.

Крем-пълнеж:

250гр маскарпоне light
250мл течна, млечна сметана (36% масленост)
2 с.л пудра захар (или на вкус)
400гр варено (карамелизирано) кондензирано мляко (консерва)


Сметаната с пудрата захар се разбива. Смесват се до хомогенност маскарпонето и карамелизираното кондензирано мляко. Прибавя се сместа с разбитата сметана. Внимателно се смесва, като се внимава да не се 'пребие' сметаната. Блатът се разрязва на ивици, които се намазват с карамеления крем и се завиват спираловидно върху тортен поднос. Стяга така получената торта в регулиращ се тортен ринг и се оставя за ден в хладилник да стегне. Преди да се освободи от ринга, тортата се подравнява (в случай, че не е равна отгоре). Залива се с шоколадова глазура, приготвена от шоколад на копчета, разтопени на водна баня или в микровълнова печка. Количество около 200гр.



Върху тортичката съм поставила пиленца (яйчените черупки са истински), които направих от фондан. Крачетата са от тел



обвити с пласт от хартиена салфетка. Пилетата са покрити със захарен памук.



За съжаление той се разтопява след известно време и се наложи непосредствено преди снимките да залепя нов пласт:



И така.. черпя ;-)



Наздраве от нас! А и време за приготвяне на супата от бяла ряпа и кюфтенцата :-P






Kommentare:

  1. Прекрасна торта за прекрасен повод -
    Честита годишнина мило семейство!
    Сърдечни пожелания за здраве и любов,
    семейна топлина,много щастие и благоденствие!
    А за таланта ти, скъпа Дими,
    отново оставям без думи - Адмирации!

    AntwortenLöschen
  2. Дими, сетих се аз за вашата годишнина на Благовец, покрай рецептата на една шарена, трицветна питка, но така и не успях да ти честитя навреме!
    Тортата ти е толкова сладурска, че направо ти иде да я ... изядеш:))
    Обаче защо няма петел, кокошка и едно(че и две) пиленце/а:))
    Прегръдка!

    AntwortenLöschen