Mittwoch, 14. Februar 2018

За жабите и кралските особи



Интересът и любопитството към малките зелени жабета се породиха у моя син още като бебе. Като се започна с любимата му хавлиена кърпа, през силиконовите залъгалки и дъвчалки, различните играчки от дърво, гума, пластмаса - механични и с батерии, хартиени оригами.. та чак до днес: принадлежностите за миене на зъби и формата на шишето с шампоан. Но прочутата приказка за жабокa-цар прочетохме едва преди няколко месеца. От тогава Рене започна да си измисля различни версии и забавни историйки с жаби, принцове, принцеси, че и вълшебници. Те се настаниха не само в ежедневието ни, но.. както се оказва, и в празничните дни. Вместо червени сърца и вино в средата на февруари, при нас се срещат зелени жаби и магьосници. Ето този



вчера (еха.. голямо вълнение бе карнавалът в детската градина!) се закани, че ще ме превърне в жаба, ако не (го) слушам :-/ Проявих нездравия интерес да попитам как ще се чувства синковецът с майка-жаба, ако не може да развали в последствие магията, на което той отговори:
Офф.. Татко ще те нацелува, бе, мамо.. и готово!
Тъй, тъй.. Добре поне, че баща му слуша. Сещате ли се каква е тематиката на празничната торта? Квак-квааак:



Освен рецептата, която има несъществени изменения от основната, по която правя витите торти, този път ще публикувам и няколко уточняващи и разясняващи снимки относно направата на части от тортата и "украсата" ;-)

Продукти за блата:

8 жълтъка
5 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
пакетче ванилиева захар
+ 2с. л смляно тиквено семе

Разбиват се жълтъците с ванилиевата и лъжица от кристалната захар. Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. И най-накрая смляното тиквено семе. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортата. В случая 4 ивици с размери 7см х 40см.

От същото количество продукти съм изпекла още един блат, от който сглобих топка - вторият етаж на тортата :-)

За крема-пълнеж:

3а крема:

500гр маскарпоне
250гр крема-сирене (тип 'Филаделфия')
250мл течна сметана (36% масленост)
3 с.л пудра захар (на вкус всъщност)
1-2ч. л ванилиев екстрат (течна есенция)

Желатинова заливка:

250мл вода (топла)
1с. л захар
5листа желатин

Желатинът се накисва в студена вода до набъбване. В топлата вода се разтваря захарта. Желатинът се втечнява на слаб огън и добавя към водата. Разбърква се и като започне сместа 'да се захваща', се разпределя внимателно върху тортата. Повърхността й е подготвена за това: издълбана е около 1см дълбочина, като са запазени външните кантове.



Стените на тортата са изравнени с маслен крем (125гр масло, 2ч. ч пудра захар, 1с. л пр. мляко)
и покрити в фондан, щампован като каменна стена, за да се постигне ефектът на кладенец и.... в средата е жабокът-цар върху златна топка:





Топката е направена от две кръгли части, 'застлани' във форми на полукълба, запълнени с крем и тестени изрезки:



След като са се стегнали за един ден в хладилник, двете полукълба се изваждат, с помощта на предварително положеното свежо-фолио, от формите, сглобяват се, замазва се така получената сфера с маслен крем и покрива с фондан.



В последствие съм я оцветила със 'златен прах' разтворен в алкохол. Както се вижда на снимката, долната част на сферата е облепена със свежо фолио, за да се предпази фондана от разтопяване, когато топката се постави върху тортата-кладенец и издълбаната част на първия тортен етаж се залее с желатиновата смес.

Жабата е направена по начинът, по който правя стоящи фигури: с телен скелет, покрит част по част с фондан:













Жабата се поставя върху сфера със същия диаметър като топката, за да приляга в последствие оптимално добре.



Рязват се и оформят жабешки пръстчета, а като засъхне и се втвърди фондана, се оцветява, така че да заприлича максимално на истинска жаба, с изключение на коронката ;-)



И така.. по някое време обаче трябва да се разреже:



Тортето е вкусно, от жабата ще се въздържим :-D



И така.. скоро ще стане време за вечеря. Подредила съм масата:



Подготвила съм менюто:
Гуакамоле в комбинация с ръжени хлебчета и запеканка с броколи. Всичко в хубав зеленикав цвят :-D Плюс червено вино.. все пак - Трифон Зарезан ;-) Ще потачим и него. И денят на Свети Валентин, разбира се. Макар да не си разменихме Валентинки, а жаби:



Драги, Читателю: следящ блога ми (сама се усмихвам иронично на факта с все по-редките ми публикации) или случайно попаднал в страницата ми, пожелавам ти здраве и хубаво настроение, приповдигнато от вкусно ястие и пивко вино.
Нека всеки попадне на своята жаба, принц или принцеса - точно какво - не е толкова важно, важното е да е оптимално истинско и лично подходящо, свързано с целувка и омагьосано с любов :-)



9 Kommentare:

  1. Прекрасна публикация! Поздравления!
    И Честит Трифон Зарезан!
    Наздраве!
    Вино и любов.

    AntwortenLöschen
  2. Дими, толково много се насладих...като почнем от царя жабок - Рене, през разкошната поредна торта и прецизната и направа, та до възхитата от масата, менюто, а пръстена...направо ме срази!
    Най-същественото обаче е Любовта!
    имате я и това е велико!
    Дръжте я здраво, жаби, принцове, все тая!
    Прегръщам ви всичките тук някой тийт би казал "много сте яки"!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Благодаря ти, Весе! Толкова ме е срам, заради рядката дейност и участие в блогосферата.. ам, ей - на, това е положението. Поздрави най-сърдечни и от нас за вас! Бъдете здрави и се обичайте все така, Весе :-)

      Löschen
  3. Прекрасна публикация, Дими!
    Чудесно изпълнение!
    Все пак всичко се оправя с целувка, т.е любов!
    Бъдете здрави!

    AntwortenLöschen
  4. Докато има пишещи има и четящи :-) Чуден жабок !

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Много вярно, Каити! :-)))
      Благодаря за коментара!

      Löschen
  5. Впечатляваща публикация, Дими -
    красив и чаровен младеж за начало,
    уникална и перфектно изпълнена торта,
    много интересно представяне и ...
    прекрасно семейство!
    Бъдете усмихнати и много щастливи!

    AntwortenLöschen