Freitag, 15. Dezember 2017

Почти бяла шоколадова торта :-)



Стандартната за блатовете рецепта:

8 жълтъка
5 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
пакетче ванилиева захар
+ 1с. л кокосови стъргони

Разбиват се жълтъците с ванилиевата и лъжица от кристалната захар. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. И най-накрая кокосовите стърготини. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортата/тортите.
В случая стените на тортата са доста високи (14см) и бяха необходими два блата т.е. двойна доза продукти. Първият етаж е огромен (според моите представи :-D): съдържа три ивици с размери 14см на 30см. Горният етаж е от една само ивица с размери 8см на 30см.

Крем-пълнеж:

200мл течна неовкусена (36%) млечна сметана
150гр бял шоколад
Течната сметана се затопля до завиране и в нея се разтопява шоколада. Станала хомогенна, сместа се оставя да изстинe за поне 4 часа и после се разбива на крем с миксер.
500гр маскарпоне light
100гр пудра захар

Маскарпонето се разбърква с пресятата пудра захар и после и с белия ганаш. Отново двойна доза продукти и за крема.
Блатовете се нарязват на ивици (с размери споменати малко по-горе), намазват се с крем и завиват спираловидно. Стегната в тортен ринг, тортата се оставя за ден-два в хладилник да стегне. Мъничката торта в ролята на втори етаж завих в свежо фолио, за да стегне. Тортите се заглаждат с маслен крем

125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко

Пудрата захар се пресява и постепенно чрез бъркане с миксер или с кухненски робот се добавя към маслото със стайна температура. Прибавя се и лъжицата с прясно мляко. Миксира се на етапи с почивки, за да се стопи добре захарта и кремът стане гладък и хомогенен.



Количеството фондан за тортата варира като тегло около 500-600гр., но винаги е необходимо двойно количество за добро покриване на тортата т.е. кръгът разточен фондан включва диаметъра и височините на стените + поне по 20см резерв от всички страни на тортата, за да се избегнат гънки при покриване.

В случая луната, дърветата и еленът са изрязани и оставени да изсъхнат, за да се втвърди фонданът и да не се извива, когато се украсява тортата. А и рисуването върху сух фондан е по-качествено и лесно: боята, ако е с четка не се размазва, а ако е с флумастер - не се разваля писецът от влагата.



Поздрави сърдечни и пожелания, читателю, за здрави и успешни предколедни дни! С една усмивка и леко намигване към предстоящите празници :-)

3 Kommentare:

  1. Празнично вълшебство си сътворила Дими - оставам без дъх и думи -
    силно, елегантно и много красиво! Поредната уникална торта!
    Адмирации към таланта и уменията ти, сърдечни поздрави за всички вас и прекрасни празнични дни!

    AntwortenLöschen
  2. Чудесна торта!Толкова красива, нежна и омагьосваща с коледния си дух!Пожелавам здрава нова година, пълна с изобилие от любов,доброта и обич!

    AntwortenLöschen