Donnerstag, 17. Januar 2013

Антоновки

или содени питки с мед за Антоновден, първият от поредица зимни празници.



350-400гр пшеничено брашно
250мл кисело мляко
1 яйце
1с. л пчелен мед
1ч. л сода
1ч. л бакпулвер
1 щипка сол
1 щипка захар
5с. л олио или течно масло

Содата се 'гаси' с разбъркване в киселото мляко, което се прибавя към разбитото яйце, добавя се медът, щипка сол, захар. Всичко се прибавя към пресятото + бакпулвер брашно и омесва с добавяне на мазнинка на средно по консистенция, нелепнещо тесто. От него се оформят 8 на брой топки, които се нареждат в тава застлана с готварска хартия, надупчват се с вилица



и пекат на средна скара, 180°C до златисто-бронзов апетитен загар.

Според народното поверие, питките се надупчват с вилица, шиш или връх на вретено, за да не се разболяват децата от шарка.

Още пресни и топлички, бързо-бързо върнали се от нивката, антоновките са чудесни с мед: за лек обяд или следобедна закуска. Моят син вече ги опита, дори и без мед, му се усладиха много :-D



Благословен да е Антоновден!
Честит и сладък празник!


Сърдечни поздрави за теб, Тони :-)

Kommentare:

  1. Чудесни са! Как няма да му харесат:)

    AntwortenLöschen
  2. Честит и благословен да бъде, празникът ви Дими!
    Напълно в традиционен стил "сладки и медени" содени питки.
    Рецептата звучи чудесно и изглеждат страхотно -
    видно са се усладили вече и на малкия именник.:)
    Сърдечни поздрави за здраве и късмет със закрилата на Св. Антоний Велики!

    AntwortenLöschen
  3. Много изкушаващи питки! Не съм правила отдавна сладки и сега така ми се приядоха...с медец. :)
    Честит да ви е празника и именика, Дими! Много здраве, червени бузки и щастливо детство му желая!

    AntwortenLöschen
  4. Прекрасни са! За содени питки направо са разкош - пухкави, апетитни!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  5. Мила Дими, пропуснала съм отново един куп хубави празници и вкусни постове. Ще си наваксам като спретна тези чудни "Антоновки". Бъдете здрави! Сърдечни поздрави!

    AntwortenLöschen
  6. Страхотни Антоновки! Поздрави и хубави почивни дни!

    AntwortenLöschen
  7. Следя блога Ви и от време на време се изкушавам да пробвам някоя от рецептите :) Антоновките станаха прелестни, много са вкусни :) за втори път ги правя и вече са сред любимите ми. Благодаря, за това, че ги споделихте с нас!

    AntwortenLöschen
  8. Изглеждат вкусно и рецептата е лесна!Мисля да ги пробвам!Дано да харесат на децата!Благодаря и успехи

    AntwortenLöschen
  9. Чудесни питки-Антоновки!При теб всичко е сполучливо!Поздравления,Дими!

    AntwortenLöschen
  10. Изглеждат чудесно, а и коментарът на Ралица го потвърждава, ще ги опитам още днес, тъкмо се чудех накъде да пренасоча 1 кис. мляко.
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  11. Станаха, но всъщност без пълнеж не са сладки. Часто от тях направих с локум, а друга с вишни от сладко, така ни харесаха повече

    AntwortenLöschen