Alles Gute zum Geburtstag, mein lieber Wolfi!
С цялата ми любов!
Няма да споменавам колко години навършва днес съпружето ;-D, но от все сърце му желая здраве, късмет и щастие,
безброй усмивки, още много поводи за празнуване
и още повече ;-) свещички :-D
Рождена, но с подчертано детска украса е тортата,
тъй като.. хм, Малечко също й се радва. И особено на многобройните свещички: на вълна духване на пламъчетата е още от Коледа :-)
Рецептата (да не забравя):
За блата:
8 жълтъка
5 белтъка
настъргана портокалова кора
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната, към тях се добавя и ситно настърганата лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортата.
Крем-пълнеж:
250гр течна неовкусена (36% масленост) сметана
500гр обикновена 'Филаделфия' (Topfen или Quark)
бурканче портокалов мармалад - това е и разликата от Коледната торта.
Смесват се 'Филаделфия'-та и сладкото. Разбива се сметаната и прибавя. Разпределя се кремът върху тортените ивици и се завиват спираловидно. Стяга се тортата в тортен ринг или чрез помощта на свежо фолио и оставя в хладилник да стегне. Отстранява се ринга и тортата се оформя и заглажда с маслен крем:
125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко
Покрива се с фондан и украсява по желание.. Конкретно за тортения борд на първия етаж ще споделя, че е оцветяван чрез пръскане, както тортата тук и тази също, с помощта на малко шишенце с помпичка, пълно с разтворена в малко алкохол боя.
Както и на Коледната торта, така и пълнежът на тази се оказа чудесен: много сочен, свеж и ароматен!
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Жив и здрав да ти е,мила Дими.Все така да те обича и да се гордее с теб. Прекрасна торта. И като си помисля ... дълго време украсите ти все ще са весели,шарени и по детски невинни.Малечко е станал невероятен сладур!
AntwortenLöschenЧестит празник, Дими
AntwortenLöschenи честит рожден ден на Wolfi!
Впечатляващо оригинална, слънчева и ефектна торта си им приготвила - прекрасни са и двамата!
Сърдечни пожелания за здраве, още много усмивки и щастие за всички ви, Диана
Правиш прекрасни неща, но този черен фон е истинско изпитание за четене и някак текста и снимките се губят.
AntwortenLöschenБлагодаря!
LöschenМного държа на черния фон! Текстът умишлено не е съвсем бял, за да не създава твърде силен контраст. Харесвам дизайна на блога си. Но.. обещавам да се замисля. След 4 години наистина е време за промяна ;-)
Дими, да ти е жив и здрав съпруга!
AntwortenLöschenИ много усмихнати, и щастливи моменти!
Ето как идва време, в което и неговата торта е с детски елементи!
Какво по-хубаво от това :)
Сърдечни поздрави и много :-)
Да е жив и здрав, а и всички вие! Невероятна торта!
AntwortenLöschenДими, да ти е здрав съпругът и дълго да го радваш с прекрасни торти!
AntwortenLöschenМного усмивки, и незабравими изживявания на т рима ви!
Честит празник, Дими!
AntwortenLöschenЧестит рожден ден на Волфи!
Пожелавам му най-вече здраве и многобройни успехи при всяко начинание! Любовта я има, а щастието нека не напуска никога домът ви!
Прекрасна торта отново, много свежа! И каква мила картинка са двамата ти мъже! Малечко расте, не се шегува - сериозна помощ оказва на тати :)
Поздрави сърдечни и Наздраве! :)
Happy Birthday...
AntwortenLöschenHappy New Year...
Lovely cake Dimi! xo Nina
Thank you very much, dear Nina :-)
LöschenБлагодаря ви! И от името на по-добрата ми половинка :-)
AntwortenLöschenБлагодаря за вниманието, поздравите и добрите думи!
Да е жив и здрав половинчо ,и още много години да му правиш такива невероятни торти!
AntwortenLöschenПоздрави!
Не знам не какво направих правилно, за трети път пиша коментар... Но пък за такъв повод и триста пъти си струва!
AntwortenLöschenМила Дими, отново прекрасна торта си сътворила. И прекрасни момчета виждам край нея :)
Здрав и все така щастлив да е Волфи, добър късмет, топлина и нежност да огряват пътя ви.
Сърдечни поздрави от Петя, Пламен и момичетата :)
Благодарности от все сърце за поздрава, благопожеланията и милите думи, Петя!
LöschenНа свой ред: всичко най-добро и топли поздрави за Пламен и момичетата :-)
Дими,много здраве и успехи пожелавам на половинката ти по случай рождения му ден!
AntwortenLöschenИ обичта да избуява и ви обгръща в стегната прегръдка!Направила си му много вкусна и забавна торта!Поздрави!
Със закъснение и аз да честитя на Волфганг рождения ден. Жив и здрав да е! Да сте много, много щастливи цялата фамилия.
AntwortenLöschenТортата е страхотна. Поздравления.
Скъпа Дими, Да ти е жив и здрав съпругът! Тортата му е много закачлива, защото съм сигурна, че от както има този красив син, таткото най-вероятно изживява второ детство в момента. Аз следя блогът ти от години! Колко пъти съм се заканвала да направя торта по твоите рецепти и все се плашех, че е трудно. Колко пъти се чудех дали да те питам за някои детайли и после ми беше неудобно... Но, в началото на този месец за първият РД на моята Палечка направих вита торта по твой модел. Въпреки притесненията ми тортата стана много лесно, зави се съвсем успешно, беше изключително вкусна и благодарение на теб обрах овациите на гостите. Благодаря за споделените рецепти! Твоят Малечко е невероятно красиво и одухотворено детенце! Да ви е жив и здрав и да расте много щастлив!
AntwortenLöschenБлагодаря, Йоланта! Много си мила!
LöschenРадвам се много на сполучливия ти първи опит! Нека има и следващи такива, както и много поводи за радост и празнуване! Всичко най-хубаво за Палечка :-)))
Изключително много ме радват всички поздрави, честитки и топли, пълни със симпатия ваши думи, мили приятели!
AntwortenLöschenБЛАГОДАРЯ!
Бъдете здрави и усмихнати :-)
дравей Димитрана,
AntwortenLöschenКазвам се Лерзан и обичам да правя торти. Вече цяла година разглеждам твоя блог и няма смелостта да направя вита торта. Но мисля, че момента настъпи и този уикенд ще си спретна една. Имам едно питане обаче, надявам се, че няма много да ми се смееш. Какво ще рече, разбиваме жълтъците с лъжица от кристалната, неможе ли да ги разбием с миксера. Това е.
Поздрави и много усмивки!Страхотна си.
Привет, Лерзан!
AntwortenLöschenБлагодаря ти за интереса и похвалните думи!
И веднага на въпроса ти: става въпрос не за средството/уреда, с който ще се разбива захарта, а за количеството й. Т.е. от цялото количество кристална захар, което е 100гр. се загребва една супена лъжица и се добавя съм сместа от жълтъци, докато останалото количество захар се слага при белтъците. И се разбърква - с вилица, специална бъркалка, миксер, кухненски робот - кой каквото има и му е удобно.. Съжалявам, ако в рецептата не е станало ясно - тя е тъй сходна за всички торти, че копирам почти изцяло текста за блата и приготвянето му ;-)
Хайде, запрятай ръкавите и успех в направата на торта :-)