Freitag, 11. Februar 2011

Кралски кнедли

Омръзна ми зимата. Напоследък се улавям, че мисля с носталгия за есента или пък с нетърпение - за пролетта.. И докато очаквам идването й, размразявам това-онова от хладилната камера ;-) Тиквената супичка много ни се услади последния път, та вчера ми се прииска отново нещо с тиква. И тъй като замразената от мен, почистена и настъргана тиква, е сорт подходящ преди всичко за варене - тиквено сосче, към което (като историята за пришиването на палто към копчето ;-)) изнамерих и изключително вкусен вариант за кнедли:



3а 8бр.:

1кг. картофи
100-150гр. брашно или картофено нишесте
20гр. масло или маргарин
2 яйца
сол

Картофите се варят около двайсетина минути, след което около десетина 'почиват' все още в горещата вода. После се заливат със студена вода и се белят. Пасират се (най-често с ръчна преса). Към картофената пасирана смес се прибавят солта, подправките, брашното или картофеното нишесте, добре разбърканите яйца, хубаво се замесва и се оставя да поеме течните съставки.

3а пълнежа:

150гр. варени кестени - консерва (осъзнавам, че може би не навсякъде биха могли да се намерят, затова си мисля, че биха могли да се заменят с друго - плътен и вкусен едър варен фасул, например.. не е същото, но ще се получи добре, според мен)
2с. л смлени орехи
50гр топено сирене
подправки на вкус - сложих индийско орехче

Намачкват се кестените с вилица, с топеното сирене се постъпва по същия начин, добавят се едро смлените орехи, сол, индийско орехче и всичко се разбърква ето така:



От тази смес се оформят топчета колкото орех:



А от картофената смес се оформят плътни топки, големи колкото да се овалят удобно в шепите, а дланите се мокрят съвсем леко с вода за по-лесно или се топят в брашно - това зависи от самата смес. Във всяка се скрива по едно топче от пълнежа.





Кнедлите се потапят в гореща подсолена, но не вряща вода! Проверява се да не полепнат по дъното на тенджерата и се оставят около 15-20 минути на слабо къкрене. Отстраняват се от огъня или котлонът се изключва. И още 5мин. след това могат да киснат в горещата още вода.

През това време се приготвя сосът:

300гр тиква - настъргана на едро ренде
1 морков
1/2 ябълка
1с. л нишесте
сол, индийско орехче
мазнинка
вода - колкото да се залее тиквата

Тиквата, заедно с настърганите морков и ябълка се сваряват. Пасират се,



овкусяват се със солчица, разтопено масълце, подправки. Постепенно и внимателно се добавя нишестето, по желание може да се добави и 1с. л течна готварска сметана и сосчето се вари с бъркане на слаб огън още малко, докато се превърне в хубава хомогенна смес, с която се заливат извадените и отцедени от водата топли кнедли.



Кнедлите се сервират веднага, поляти с няколко капки тиквено олио и поръсени с пресни листенца мащерка.

Чудни са! Достойни за кралска трапеза :-D

17 Kommentare:

  1. Изглеждат супер! Но... и тиквено олио трудно ще се намери:)Поздрави от мен!

    AntwortenLöschen
  2. Ох,тези прекрасни кнедли...
    Изглеждат толкова апетитно и са много вкусни,сигурна съм.
    А аз колкото и да се опитвам нещо не ми се получават,но не се отказвам.

    AntwortenLöschen
  3. а на мен зимата ми липсвааа!!!

    В Испания е нещо средно между мокра пролет и студен вятър.

    обожавам ти блога! наистина! когато ми се прияде нещо вкусно, винаги надниквам тук. :")

    AntwortenLöschen
  4. Последните години все се чудя: толкова хубави тикви виреят из родния ми край, а тиквено олио не само в Тракийската низина, но и въобще в България е трудно да се намери.. :-(
    Поздрави и от мен, Траяна, хубав уикенд :-)

    Благодаря за интереса, Ваня! Съжалявам, че не ти се получават.. какво не е наред?

    В Испания е меко времето, да.. :-)))
    Благодаря ти за посещението и милия комплимент, Лени!

    :-)

    AntwortenLöschen
  5. ARATA MINUNAT ACESTE GALUSTE.SI CRED CA SUNT SI FOARTE GUSTOASE

    AntwortenLöschen
  6. И аз с нетърпение,чакам пролетта:)Кнедлите изглеждат страшно апетитни.
    Адмирации!

    AntwortenLöschen
  7. Дими,
    прекрасно изглеждат...
    Кралска рецепта и поднасяне -
    много красиво и стилно.
    Поздрав и прегръдка, Диана

    AntwortenLöschen
  8. Ех, Дими, ненадмината си в приготвянето на кнедли! Такова голямо разнообразие ни предлагаш, кога ли ще се наканя и аз да ги приготвя :-)

    А що се отнася до тиквеното олио/масло, вече се предлага на доста места в София и големите градове, на марката Балчо. Срещала съм го както в магазинчетата за здравословни и диетични храни, така и в големите супермаркети :-)

    AntwortenLöschen
  9. Благодаря, Daniela, :-)

    О.. идва тя, идва.. макар и със стъпки тихи, колебливи ;-) Благодаря за посещението, Краси!

    Прегръдка и за теб, Диани! И поздрави, и :-)))

    Привет, Ирина! Много ме радва интереса ти и благодаря много за посещението!
    И.. да ти издам едно много особено мое намерение за днес: макронени сладки!!! Съвсем мъничко ми остава и следобяд запрятам ръкави! Хайде: ако станат - твой ред ще е с кнедлите :-D

    Благодаря за информацията за тиквеното олио. Хубаво е, че вече се продава такова - има особен, различен, интересен вкус и аромат..

    Поздрави и много :-)))

    AntwortenLöschen
  10. Ох, Дими, аз още не мога да се престраша за спаначените кнедли, а ти ни предлагаш други! Май е време вече да ги направя. Този път съм съвсем сериозна :)
    А тези кнедли наистина са достойни за кралска трапеза!

    Слънчеви и много усмихнати да са дните ви :-)

    AntwortenLöschen
  11. Дими, нямаш милост с тези чудесни кнедли! И тиквения сос, красота! Аз още събирам смелост да ги приготвя :). Да ти, призная, и аз чакам вече пролетта, но има надежда, кокичетата на терасата ми цъфнаха :)
    Сърдечни поздрави и хубава неделна вечер!

    AntwortenLöschen
  12. Дими, от колко години ме изкушаваш с тези кнедли и все не мога да се престраша. Все си представям как слагайки ги във водата ще получа една крем супа:)

    AntwortenLöschen
  13. Тони, Мира, Весе, :-)))
    Много добре ви разбирам - и аз все още събирам кураж за някои неща.. ама толкова са ми необяснимо страшни, че дори не опитвам :-D Нищо, де. Все ще им дойде времето..
    Картофена крем-супа - никак зле не звучи :-P И аз такова си представях, когато за пръв път, заедно със съпружето обаче, правих кнедли :-D

    Ведри дни и много обич!

    AntwortenLöschen
  14. Дими, наистина са кралски тези кнедли - такъв разрез, толкова хубаво си ги заснела с този прекрасен сервиз! Честит празник днес! Независимо дали празнувате деня на виното или този на любовта, много обич и опиянение от вдъхновение да има в твоя дом! А иначе и ние тук сме се размечтали за пролет. Още малко... :)

    AntwortenLöschen
  15. Трогната съм, Мира! Благодаря ти за посещението, за вниманието, за милите благопожелания!
    Желая и на теб всичко най-добро - здраве, любов и щастие в дома ти!

    Поздрави сърдечни :-)

    AntwortenLöschen
  16. Привет, Дими!
    Ето ме и мен с първият ми опит за направа на кнедли!
    Не мога да преценя до колко е бил успешен или не, защото нито съм виждала, нито съм опитвала друг път кнедли!
    Какво да ти кажа - не се справих много блестящо!
    За картофите ми отиде почти двойно количество брашно и сместта пак не бе доста гъста... На твоята снимка ми се струва като тесто... Не посмях обаче да слагам още брашно... понеже нямах никакво идея и представа как трябва да бъде сместта, реших че съм сложила повече от това което си дала в рецептата и така ги оформих както можах! На вкус са като ньоки, което аз харесвам, но на вид бяха на стотици светлинни години от твоите! :)
    Влюбих се в това сосче - страхотно е!!!
    Смятам някои път да пробвам някой от сладките вариянти на кнедли, но ще гледам да изнамеря поне някое видео в нета, та дано улуча по-добре смеската от картофи :) и да успея да ги направя гладки и красиви :)
    сърдечен поздрав от мен и до скоро!

    AntwortenLöschen
  17. Хей.. Мария :-)
    Радвам се, че си опитала! За сместа.. нормално е да мислиш, че не е достатъчно гъста и да се страхуваш, че в последствие ще се разпаднат във водата.. обикновено не става така. Но пък си дадох току-що сметка, че консистенцията на картофената смес зависи и от вида/сорта на самите картофи: ако са нишестени и плътни - добре, но ако са воднисти - повечко брашно ще е необходимо. Важното е да става за оформяне сместа, толкова претенциозни не са кнедлите :-D А с няколко опита и се получават все по-гладки, и по-хубавки на външен вид :-)
    Благодаря ти за доверието!

    Поздрави сърдечни и :-)))

    AntwortenLöschen