Днес размразих малко настъргана тиква - досега не бях съхранявала по този начин. Пазех си цели тикви..
И така: замразената по този начин е тиква е подходяща предимно за сосове и супички.
Като тази :-)
400гр тиква (месото)
200гр бяла ряпа
200гр жълти моркови
1 равна с.л. кафява захар
1/2ч. л джинджифил
1/2ч. л индийско орехче
800мл-1л вода
80мл течна неовкусена (готварска) сметана
масло
Тиквата, ряпата, морковите се измиват, почистват и настъргват на ренде. В тенджерата се 'пуска' масълцето и като се сгорещи се добавят настърганите продукти. Прибавят се захарта, индийското орехче, джинджифила. Заливат се с горещата вода. Супичката се сварява добре - половината от водата е извряла, пасира се. Може да се добави още мъничко (винаги гореща) вода, за да не е твърде гъста супата. Непосредствено преди да се махне от 'огъня' се добавя сметаната и разбърква.
Поднася се с няколко капки течна сметана, тиквени семки и/или пресни зелени подправки (мащерка, риган, мента.. каквото има в кухнята и според личния вкус).
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Дими, тази супа е наслада и за очите :)
AntwortenLöschenИ аз имам настъргана тиква във фризер
и ме радва публикацията ти, че ще стане за
ползване!
Поздрави и усмихната седмица!
Изглежда супер, но някак си не мога да си представя вкуса:) Иначе от години замразявам всичко във фризера и от настърганата и замразена тиква става освен тиквеник, всякакви сладкиши и десерти с тиквена плънка. Тук се чудя откъде ще търся жълти моркови:)
AntwortenLöschenУспешна седмица!
Ооо, направо изглежда невероятно и поднесена чудесно! Нямам идея относно вкуса, но бих грабнала една купичка с удоволствие!
AntwortenLöschenДани, :-D Имам още замразена тиква аз и в скоро време ще направя още нещо..
AntwortenLöschenБлагодаря за посещението!
Хубав и усмихнат февруари :-)
Благодаря за интереса, Траяна!
Много зависи какъв вид е тиквата.. а аз бях купила една голяма Butternut (от сорта на 'цигулките') - те са по-меки и много лесни за почистване, но пък след размразяването са по-воднисти. Съответно - подходящи за сосове и супи. Според мен по-подходящи за фризер са по-твърдите сортове тиква: Muscade de Provence, например, но пък ми е много усилна за почистване, разделяне, рендосване, а има прекрасен и интензивен вкус. Нещо средно са сивите тикви и оранжевите (Pepo pie Star, например), но пък те са и най-дълготрайни и няма смисъл да се замразяват, освен ако не са твърде големи, каквито и често са ;-) Та те именно най-много ми допадат за щрудел и тиквеник..
А жълти моркови - лично, в родния си град не съм виждала никога.. Вероятно рядко се отглеждат в родината. На вкус са почти еднакви с оранжевите, но не толкова интензивни на вкус и мирис.
Увлякох се аз..
Поздрави, Траяна и пожелания за здрави, успешни и вкусни февруарски дни :-)
Благодаря и на теб хубави дни. И...,разбира се , нямам нищо против. Радвам се, че са ти харесали. Поздрави и от мен!
AntwortenLöschenДими, страхотно слънчево предложение в тези зимни дни! Много харесвам тиквена супа :). Твоята изглежда чудесно!
AntwortenLöschenПоздрави и хубав идващ уикенд :)
Дими, прекрасно изглежда супичката!! Много интересна комбинация, подканяща да се опита!!!
AntwortenLöschenБих искала да те покане да си вземеш една блог награда: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/i-blog-awards-sharing-part-i-pomegrante.html
Приятна и весела седмица!
Мина
изглежда много вкусно :)
AntwortenLöschenЗдравейте, Димитрана. Току що се запознах с вашия блог и искам да изразя възхищението си от това, което сте направили! Всичко е страхотно и направено много професионално. И фотографиите, и рецептите (въпреки че не съм разгледала всички) са представени великолепно. Поздравявам Ви!
AntwortenLöschenВаня, благодаря за интереса :-)
AntwortenLöschenВкусът е малко по-особен.. на мен много ми допада :-D Но пък аз отдавна не готвя с характеристиките на която и да е кухня ;-)
Траяна, :-)))
Благодаря ти, Мира! Сърдечен поздрав и :-))
Усмихна ме, Мина! Веднага ще се възползвам от поканата ти :-)
Всичко най-добро и вкусно :-D
Сърдечна благодарност за похвалните думи, анонимна читателко! Смущават ме суперлативите, но същевременно се радвам, че страницата ми Ви допадa!
AntwortenLöschenБъдете здрава :-)