За сладкото маслено тесто (6бр. тарталети):
150гр захар
270гр студено масло
400гр пшеничено брашно (+ още мъничко евентуално при разточването)
2 малки яйца
щипка сол и лимонена кора
мазнинка
Студеното масло се нарязва на кубчета, смесва се със захарта и яйцата много бързо, добавя се пресятото брашно, щипка сол, лимонена кора и чевръсто повече с дланите, не с пръстите на ръцете, се замесва тесто, което се оформя в компактна топка, приплесква се леко, завива в свежо фолио и оставя в хладилник за половин-един час.
При разточването му също трябва да се действа чевръсто, тъй като по-високата температура размеква, прави лепкаво и непослушно тестото. Ползвам свежо фолио, добре опънато върху керамичния котлон и лесно разточвам тестото на тънък лист, който с помощта на фолиото леко се вдига и пренася, в случая - избирам подходящи по големина чинии, които очертавам с острието на нож и по този начин изрязвам тестени кръгове, които полагам в тарталетените форми, предварително намазани с масълце.
Плънка:
300гр creme fraiche (50:50 заквасена сметана и крема сирене или тип 'Филаделфия')
2 яйца
3-4с. л пудра захар
300гр ябълков мус (леко сварени и пасирани ябълки)
щипка индийско орехче или карамфил, лимонена кора
шепа 'пияни' стафиди
Разбъркват се продуктите до хомогенна смес, която се разпределя в облепените с и тук-там леко надупчено с вилица тесто, добавят се стафидите и тарталетите се пекат на средна скара, 180°C до готовност - златистокафяв загар на тестените ръбчета.
Поднасят се поохладени.
Пасват чудесно с ябълков сок, плодов чай или плодово вино :-)
Дими, много апетито звучат :)
AntwortenLöschenОбичам сладкиш с ябълки, а
другите добавки погъделичкаха
любопитството ми!
Поздрави и хубава неделя!
Ммм, Дими, отново е вкусно, ароматно и красиво при теб! :) Обожавам масленото тесто на тарталетите. А плънката, която предлагаш, е много интересна, несъмнено много блага и апетитна!
AntwortenLöschenСтрахотни фотографии!
Желая ти седмица, изпълнена с прекрасно настроение! :)
Дими, прекрасни, ароматни, зимни тарталети :)
AntwortenLöschenПрегръдка от мен и приятна неделна вечер!
Дими,
AntwortenLöschenРецептата е чудесна!
Записвам си я веднага за проба.
Благодаря ти!
Пожелавам ти ведро настроение през идващата нова седмица! Прегръдка!
Фантастични са! Обожавам всички комбинации на тарталетки, а с ябълки са просто неустоими!
AntwortenLöschenДими, харесва ми предложението ти, но повече се радвам, че се завърна :) Надявам се да не отсъстваш отново за толкова дълго.
AntwortenLöschenПрегръщам те и ти желая усмихната нова седмица :-)
Да се черпя една за закуска :)
AntwortenLöschenМного апетитни тарталети, Диди!
Поздрави и хубава нова седмица!
Страхотно изглеждат тези тарталетки :)Ще се пробват задължително ...
AntwortenLöschenИзглеждат невероятно, Дими! Ароматни, красиви и сигурна съм, че са много вкусни.
AntwortenLöschenПоздрави с пожелания за успешна, топла и изпълнена с усмивки нова седмица! :)
Дими,
AntwortenLöschenизкушение голямо...
маслено тесто, ябълки и стафиди.
Обичам тези вкусове и ароматното им съчетание.
Благодаря за рецептата,
поздрав и хубава нова седмица, Диана
Изглеждат много кокетни и вкусни!! И идеята с плодовото вино :) мнго ми хареса!
AntwortenLöschenХей, приятели виртуални и реални, радвам се, че предложението ви се харесва, на нас също ни допадна :-)))
AntwortenLöschenПоздрави сърдечни и бъдете здрави :-)
Изглеждат много апетитни, ще ги пробваме тази неделя.
AntwortenLöschenДа ви е сладко, Масларов!
AntwortenLöschenПоздрави :-)
здравей дими,сайтът ти е страхотен,рецептите великолепни,само трябва да се внимава с кантара;)Имам въпрос,който ще постна може би не много на място,та искам да те попитам,при масленото тесто,след като поседи в хладилник има ли някаква тайна при разточването,защото всеки път като се опитам да разточвам за тарта или тарталети все не успявам,къса се залепва,почва да се топи и се влудявам
AntwortenLöschenПривет, анонимни читателю :-)
AntwortenLöschenБлагодаря за симпатията и одобрението в думите ти! Радват ме :-)
A на въпроса: масленото тесто има една важна характеристика - наличието на масло - именно заради това работата с него трябва да е чевръста. В противен случай става това, което ти описваш. За съжаление и на мен понякога ми се случва. Но пък с удоволствие ще споделя някой и друг трик :-)
Най-напред, както съм споменала, тестото се оставя в хладилник достатъчно, за да се стегне, изстуди и втвърди. По този начин до известна степен се компенсира затоплянето, което се получава при обработката му т.е. разточването. От топлината на ръцете се затопля и .. става трудно.
Друго, което улеснява разточването е ползването на свежо фолио. Два пласта между които се разточва, също достатъчно бързо тъй като тестото се затопля и от стайнта температура. След това се маха горния лист фолио и с помощта н адолния, тестото се пренася и полага във формата, предварително намазнанена.В случая, след махането на горния пласт, тестото се изрязва, заедно с долното фолио на кръгове - така пак лесно се пренася и без много-много да се пипа с ръце.
Друг вариант за тарталети: тестото се разделя на топчета, които се вадят и разточват на кръг едно по едно. Така тестото остава достатъчно време хладно и подходящо за обработка.
дано съм ти била полезна със споделеното!
Успех и задоволство в кухнята :-)