Montag, 14. Februar 2011

Вита червена и кадифена

Споделяла съм колко много ми харесва 'red velvet cake' и колко силно ме впечатляват снимки на разрез от тази торта.. С възхищение съм разглеждала публикациите на Диди, Мария, днешната прелест на Ирина, добавям също Мина и пленителните предложения на Мира за кадифен чийзкейк, макронени сладки и съвсем наскоро рулото.. Е, с него идеята узря напълно, а желанието и ентусиазмът ми ме подтикнаха към реализация :-D Мира, благодаря ти за вдъхновението!



За тестото:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. кафява фина захар
100гр. брашно
20гр. чисто какао
2-3с. л Buttermilch (може и средно гъст айрян)
щипка сол

червена сладкарска боя

Разбиват се жълтъците с лъжица захар, какаото, щипка сол и млякото + сладкарската боя с количество - до получаване на наситен цвят. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавя жълтъчената смес. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно. Полученото тесто се изсипва в тава (размери приблизително 40х30см ) застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната височина на тортата.

За триетажната ми торта: продуктите по две - за два блата (30х40см), всеки от които се разрязва на 5 ивици с ширина от по 6см и дължина 40см.

3а крема:

маслен крем (125гр масло, 2ч. ч пудра захар, 1с. л пр. мляко)
350гр маскарпоне
750гр крем-сирене тип 'Филаделфия'
100гр пудра захар (на вкус всъщност)
1-2ч. л ванилиев екстрат (течна есенция)

Маскарпоне, крем-сирене, пудра захар, есенция се смесват добре. Разбъркват се до хомогенен крем, с който се намазват блатовете и внимателно завиват спираловидно:

- най-голямата торта или I етаж е с диаметър почти 20см
- II етаж - диаметър около 14см
- III етаж - диаметър около 8см



Блатовете не се сиропират (освен, ако до два дни тортата би била вече изядена - в такъв случай биха могли да се напръскат с ароматизирано с ванилиева есенция и леко подсладено прясно мляко), след третия-четвърти ден сами поемат от крема и стават сочни. Уместно е да кажа, че тортите с подобен пълнеж (повечето от витите ми торти) издържат без проблем в хладилник до две седмици от направат им до изяждането. Тортите се завиват, стягат в ринг или с помощта на свежо фолио и оставят за ден в хладилник да стегнат. Приготвя се маслен крем, с който се намазват и заглаждат, покриват се с фондан, укрепяват се с дървени шишчета с точната височина на тортата, за да поемат тежестта на етажите.

Ето и нужните за украсата помощни средтсва:



Бордовете на I и III етаж са напръскани с помощта на малко шишенце с помпичка



в което има разтвор на алкохол



с брокатена прахообразна сладкарска боя:



А за боядисването на тестото и фондана използвах в приблизително съотношение 1:2:3 боите red:brown:ruby:



Масленият крем

125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко

също оцветих.

С формичките изрязах от разточения с дебелина 1-2мм фондан сърца.



Прави се съвсем внимателно, с лек натиск и телта се притиска отгоре с тънко парченце фондан.


Напръскани с брокатена златна и червена боя



сърцата са много лесна и ефектна декорация :-)



Преди да се използват, за ден-два трябва да изсъхнат и фонданът втвърди, след което се забождат по тортата.



И така.. това е моята валентинка за най-добрия съпруг на света :-D



Тортата е и изключително вкусна!



Сладка, нежна и уютна вечер, пожелавам на вас, мили реални и виртуални приятели и посетители на страничката ми :-)



Бъдете здрави и не позволявайте на рутината в ежедневието да обезцвети любовта ви!

Kommentare:

  1. Прекрасна е, Дими :)
    А разрезът е вълшебен!
    С пожелания за една усмихната,
    вълшебна вечер!

    AntwortenLöschen
  2. Истинско съвършенство!
    Тортата е едно малко бижу, а разрезът направо ме остави без думи!

    Големи късметлии сте с половинката - че сте се намерили и че се обичате и уважавате всеки ден. Малко хора могат да се похвалят с това :-)

    Пожелавам ви още много, много години да се радвате на споделено щастие!

    AntwortenLöschen
  3. Сладки празници и на теб! А за тортата... нямам думи, невероятна е!

    AntwortenLöschen
  4. Дими, това е прелестно творение на кулинарното изкуство! Само ти можеш така! Тортите ти са... толкова изкушаващи... /каквото и да кажа, не е достатъчно/
    Сърдечни поздрави за въобръжението, за желанието, за търпението, за любовта, с която твориш!

    AntwortenLöschen
  5. Eeee, Dими :) Тортата е страхотна, както всяко твое произведение!
    Честит празник!
    Много усмивки!

    AntwortenLöschen
  6. Прекрасна е, просто божествена!
    Поздрави, весел празник и лека вечер

    AntwortenLöschen
  7. Приказна торта, много романтична и със сигурност вкусна!
    Сърдечни поздрави Диди, с пожелания за нестихващо вдъхновение, много обич, хармония и усмивки!

    AntwortenLöschen
  8. Боже, каква красота! Сигурна съм, че е и невероятно вкусна. Човек да и завиди на твоята "половинка". :)

    AntwortenLöschen
  9. Beautiful! I just love those vertical layers!

    AntwortenLöschen
  10. Привет Дими, ето това се казва кадифено, красиво и изящно изпълнение:)За зкуса не искам и да се замислям:)
    Необходима е много любов и талант за да се захване човек с такова предизвикателство:)
    Аз ти пожелавам вечно пърхащи в стомаха пеперуди, и безброй сладки дни и нощи:):):)

    AntwortenLöschen
  11. Дими, прекрасна е тортата ти!! Наистина червеното кадифе е невероятно подходящо за днешния празник :) явно сме на една вълна, а твоето е буквално ВЪЛШЕБНО!! Срахотна торта, страхотни снимки, страхотно представяне!!

    AntwortenLöschen
  12. Дими,
    Това е поредната ти вълшебна торта!
    Винаги ме удивява прецизността на детайлите и как всичко е перфектно до най-малката подробност.
    И аз много харесвам "red velvet" кейковете и отдавна им се каня, а сега имам още едно вдъхновение, за да пробвам!
    Прекрасен утрешен ден!

    AntwortenLöschen
  13. Otdavna 4akam torta! Hahaha Prekrasna kakto vinagi! Vse se kania da napravia edna vita torta i az , po tvoia rezepta razbirase, no vse ne mi dostiga smelost...Zeluvki Iva

    AntwortenLöschen
  14. Ауууууу, Дими, прекрасна е! И декорацията, и разрезът, и всичко! Много се радвам, че макар и малко, съм те вдъхновила да сътвориш такава красота! :)
    Сърдечни поздрави и хубава седмица!

    AntwortenLöschen
  15. Разкошна е...:DПоздрави!;)

    AntwortenLöschen
  16. От сърце:

    поздрави и благодарности!

    За интереса, за вниманието, за симпатията, за одобрението в коментарите ви!

    Усмихнати и вкусни дни ви желая, приятели :-)

    AntwortenLöschen
  17. И вкусна ,и невероятно нежна и красива!
    Хубав празник,Дими!
    Нека любовта и нежността никога не те напускат!
    Поздрави и прегръдки!

    AntwortenLöschen
  18. Дими, прелестна си и ти и тортата ти. Колко хубаво пожелание-"... не позволявайте на рутината в ежедневието да обезцвети любовта ви!"

    AntwortenLöschen
  19. Ооооо страхотна е ... Веднъж правих червеното кадифе но не останах очарована(просто защото обичам шоколад и не признавам нищо друго )но сега заради теб ще направя и аз да знаеш. Ти ще си виновна и никой друг :)Това със шишенцето спрей ще се пробва задължително. А и сърчицата ще се пробват. Абе ще се краде яко :)
    Честит ви Св. Валентин на теб и твоят съпруг- продължавайте да се обичате и изненадвате все така :)

    AntwortenLöschen
  20. Дими, аз вчера цял ден надничах при теб с почуда, че няма нищо "любовно". Но ето - макар и по-късно - пак успя да ме впечатлиш с невероятното си изпълнение. И аз отдавна виждам по блоговете "Червеното кадифе", преди 3-4 години правих и не харесахме вкуса, но пък не ми пречи да опитам отново, може тогава да съм попаднала на неучачна рецепта или просто моето изпълнение да не е било на ниво.
    Прекрасни сте и двамата със Волф и ви желаем със съпружето най-искрено цялата любов и щастие на света.

    AntwortenLöschen
  21. Тортата е прекрасна!
    Надявам се, че сте си изкарали страхотно!

    AntwortenLöschen
  22. "Бъдете здрави и не позволявайте на рутината в ежедневието да обезцвети любовта ви!" Бих добавила на свой ред:
    Бъдете щастливи и запазете огъня в очите и сърцето си!
    Знам, че вие това го можете :)

    Тортата е истинска прелест, бижу!

    AntwortenLöschen
  23. Дими, прекрасна е, личи си колко много обичаш любимия си човек.
    Обичайте се сега и завинаги!
    Сърдечни поздрави!

    AntwortenLöschen
  24. Дими, прекрасна торта! Не си падам особено по този празник, но твоето произведение определено ми легна на сърце:) Поздравление за хъса и невероятното майсторство!

    AntwortenLöschen
  25. Усмихвате ме :-) И радвате!

    Благодаря ви за хубавите пожелания и за милите похвали!

    Св. Валентин .. е, твърде силно е да го определя като празник, но е още един ден, в който да засвиделетствам любовта си към любимия човек избирайки заобиколния път през стомахчето му ;-)

    Още веднъж ви благодаря, приятели!

    AntwortenLöschen
  26. Оооо Дими, остави ме без думи. Разрезът е толкова впечатляващи съвършен, че незнам как ще му устоя. Тортата ти е върховна, много ми допадна. Сърцата, цветовете - прелестни.
    Невероятна си!

    AntwortenLöschen
  27. Дани!

    Драго ми е да чуя такива суперлативи точно от теб!

    Благодаря ти :-)

    AntwortenLöschen
  28. Дими, разкошна е тортата!
    Очите ми останаха в разреза :)
    Утре почивам, а в петък сме на гости и смятам да се възползвам от рецептата ти, но не за триетажна торта :)
    Та имам два въпроса:
    1. Какаото не пречи ли за оцветяването на блата в червено?
    2. Да напоя ли блатовете или 30 часа ще им бъдат достатъчни, за да поемат от крема?

    Усмихнат и много позитивен ден ти желая :-)

    AntwortenLöschen
  29. Дими,
    приказно красива торта -
    приготвена с много нежност и вдъхновение!
    Бъди влюбена, усмихната и много, много щастлива, Диана

    AntwortenLöschen
  30. Диани, благодаря ти! Мила.. както винаги! :-)

    Тони, :-)
    Драго ми е, че се доверяваш.. но сега е момента да призная (не че не съм го правила и преди ;-)), че винаги изпитвам едно такова особено чувство на смут, когато става въпрос, макар и индиректно, за продуктите предлагани в родината. И най-вече заради факта, че нямам представа от вкуса и качеството на някои.. като например, маскарпоне, извара, крем-фреш, сметана.. продукти, които използвам почти всеки ден тук. И всеки път, когато поствам рецепта, със смут ми минава мисълта за качеството им и за цената им в България. Тук са страшно разпространени, с добри свойства и вкус, евтини, но в родината не е точно така.. или не с всички. Та.. затова се чувствам неловко и леко притеснено знаейки, че рецептата ми се прави - дали ще оправдае очакванията?!
    ...
    На въпросите:
    1. Какаото е не само като подправка за вкуса, но и е помощно средтство в придаване на наситен цвят на блата. Без него.. би могло да се получи розов или оранжаво-червен цвят. Целта е наситен крепко до тъмночервен ;-)
    2. Напръскай ги леко - малко аромат и влага - няма да им навреди.
    А! - в рецептата по-горе количеството на крема е за 3-етажна торта. Ако печеш само един блат (за тортичка с диаметър 20-22см и височина около 6см) ще са необходими половината от посоченото количество. Може да не ползваш маскарпоне, а количеството му да компенсираш с 50:50 Филаделфия+маслен крем или замениш със заквасена сметана.

    Пожелавам ти успех, Тони!

    AntwortenLöschen
  31. Дими, не се притеснявай! Не веднъж съм се замисляла и аз, но мисля, че ще се справя :) Ако не ми хареса резултатът, ще импровизирам с нещо друго. Но силно се надявам да не се стигне до там :)))
    Благодаря за съветите! Смятам да пробвам с 1 лъжичка какао и ще видя какво ще стане. И понеже няма да покривам с фондан, а ще я намажа с крем, ще направя повечко.
    Топла прегръдка с пожелание за много поводи за усмивки :-)

    AntwortenLöschen
  32. Дими, изключителна наслада за окото е това ефирно, романтично и особено тематично произведение. Поздравления за майсторството! Кремът звучи много примамливо.

    AntwortenLöschen
  33. Чудесийка-страхотийка! Много нежно и красиво! :)

    AntwortenLöschen
  34. Дими, получи се :)))
    Ето снимка на тортата преди да я прибера в хладилника, за да стегне:
    https://picasaweb.google.com/toninadi/Blogger?authkey=Gv1sRgCOaHsLOrvNXArwE#5574665156770720546
    И цветът й ми хареса. Можеше още малко по-червена да е, но ми свърши боята.
    Надявам се утре вечер да успея да снимам и парче.
    Благодаря ти за всичко!
    Хубава вечер ви желая :-)

    AntwortenLöschen
  35. Благодаря, Кали!
    Много приятен за мен комплимент е одобрението ти!

    Aлекс, :-)

    Браво, Тони! Добре си я завила! И цвета е добре - вярно, че малко по-червена би могла да бъде, но си личи, че е червена и кадифена :-D
    Много се радвам, че ти се е получила!
    И кремчето изглежда чудесно! Мхммм.. :-P
    Благодаря на свой ред за доверието!

    Причтна вечер и хубаво утре :-)

    AntwortenLöschen
  36. Der Kommentar wurde von einem Blog-Administrator entfernt.

    AntwortenLöschen
  37. Дими, прекрасно Червено кадифе, само ти можеш така!Декорацията е впечатляваща!
    Много щастливи бъдещи празници ви пожелавам!

    Радвам се,че си спомняш моята торта:)

    AntwortenLöschen
  38. Прекрасно! Прекрасно!
    Винаги си била вдъхновение за мен! Тортите ти са направо невероятни! Изпипани във всеки детайл! Много благодаря, че описваш в детайли направата им. Голямо улеснение е за начинаещи тортоправячи като мен :)

    AntwortenLöschen
  39. Добре дошла, Татяна! Благодаря ти от все сърце за хубавите думи и за симпатията!
    Ще се радвам много и занапред страницата ми да представлява интерес, да помага в кулинарията и сладкарството, да дава отговор на въпроси и колебания :-)

    Поздрави и ведри, здрави, :-))) дни!

    AntwortenLöschen
  40. Димитрана, вие правите изкуство :)
    Вдъхновихте ме и вече направих трета вита торта - кокосова. Благодарение на вашия блог и май успявам с фондана. Имам само един въпрос - колко дебел е слоят, който покрива цялата тортя? първият път го направих възможно най-тънък - колкото да не се скъса, но пък си личеше всяка неравност под него и тортата не изглеждаше така съвършена като вашите?
    Продължавам да черпя вдъхновение от вас и вече си измислям всякакви бутерки и други вкусотийки :)
    Успехи :)

    AntwortenLöschen
  41. Благодаря за комплимента, Epoxy!
    Радва ме ентусиазма ти и удоволствието в тортоправенето :-)
    На въпроса: разточвам фондана с дебелина около 3мм, но не по-тънко от 2мм и по-дебело от 5мм. За да не се личат неравности под покритието, важно условие е възможно най-доброто замазване с маслен крем. Този слой изолира захарното покритие от директен контакт с крема (съответно предпазва от увреждания и топене на фондана) и поправя неравности по тестото. Тортата трябва да е максимално подготвена преди да се покрива с фондана, така и крайният резултат ще е приятен за окото.

    Успех и от мен :-)

    AntwortenLöschen
  42. Здравейте, казвам се Петя. Прочетох рецептите на всичките ви торти, някои и по два пъти. Много добре изглеждат предполагам, че и на вкус ще са добри. Искам да направя една такава триетажна торта за кръщенето на малкото ми детенце. Опита ми с покриване на торти е скромен :)И така ще бъде ли проблем ако в блата сложа малко бакпулвер, тъй като веднъж съм пробвала без и беше клисавичък. Явно причината е в мен имам страх от такива блатове без набухвател:)Ще ми стигне ли 125гр масло да измажа и трите етажа. Дозата с 1кг пудра захар за фондана ще стигне ли за обличане и малко цветенца за трите етажа. Ако не слагам в крема маслен крем да сложа ли малко желатин за плътност понеже се притеснявам да не махна ринга и да се разтече крема:)Благодаря предварително надявам се не съм досадила!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Здравей, Петя!

      Набухвател в блата НЕ трябва да се слага.
      Характерно за този тип тесто/блат е еластичността, която позволява да бъде завито, без да се начупи и разкъса. Бакпулверът и всеки друг набухвател би направил блата пръхкав, въздушен, крехък, ронлив и трошлив. За да не е клисав, трябва да се внимава при изпичането - достатъчно дълго (не повече от максимално 12мин) на достатъчно висока темепратура (предварително загрята на 230°C фурна), като се внимава да не се препече - тогава еластичността намалява и когато се завива рулото/тортата има опастност от начупване.
      Маслен крем с 125гр масло може и да е достатъчен за 3 малки торти, но зависи от дебелината на слоя, с който се заглаждат - ако са достатъчно гладки блатовете-тортени стени, ще стигне. За цялата триеташна, помня, че ползвах маслен крем с масло 250гр - половината в крема-пълнеж, другата половина отделих за под покритието. И хм, да... желатинът фиксира и желира, но според мен, по-добре и за вкуса, и за консистенцията на крема, е употребата на маслен крем.
      Около 1кг фондан би трябвало да стигне - разбира се, отново зависи от дебелината на разточеното покритие, големината на цветята...

      Успех и задоволство при направата на сладкия подарък :-)

      Löschen
  43. Много благодаря за отговора, ще спазя точно инструкцията относно блата дано се получи, а за крема и аз си мисля, че с маслото ще е по-добре, че последния път желатина миришеше ужасно понеже ползвам на прах немога да намеря листа, може да са по-добри.Лек и успешен ден!

    AntwortenLöschen