Споделяла съм колко много ми харесва 'red velvet cake' и колко силно ме впечатляват снимки на разрез от тази торта.. С възхищение съм разглеждала публикациите на Диди, Мария, днешната прелест на Ирина, добавям също Мина и пленителните предложения на Мира за кадифен чийзкейк, макронени сладки и съвсем наскоро рулото.. Е, с него идеята узря напълно, а желанието и ентусиазмът ми ме подтикнаха към реализация :-D Мира, благодаря ти за вдъхновението!
За тестото:
8 жълтъка
4 белтъка
100гр. кафява фина захар
100гр. брашно
20гр. чисто какао
2-3с. л Buttermilch (може и средно гъст айрян)
щипка сол
червена сладкарска боя
Разбиват се жълтъците с лъжица захар, какаото, щипка сол и млякото + сладкарската боя с количество - до получаване на наситен цвят. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавя жълтъчената смес. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно. Полученото тесто се изсипва в тава (размери приблизително 40х30см ) застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната височина на тортата.
За триетажната ми торта: продуктите по две - за два блата (30х40см), всеки от които се разрязва на 5 ивици с ширина от по 6см и дължина 40см.
3а крема:
маслен крем (125гр масло, 2ч. ч пудра захар, 1с. л пр. мляко)
350гр маскарпоне
750гр крем-сирене тип 'Филаделфия'
100гр пудра захар (на вкус всъщност)
1-2ч. л ванилиев екстрат (течна есенция)
Маскарпоне, крем-сирене, пудра захар, есенция се смесват добре. Разбъркват се до хомогенен крем, с който се намазват блатовете и внимателно завиват спираловидно:
- най-голямата торта или I етаж е с диаметър почти 20см
- II етаж - диаметър около 14см
- III етаж - диаметър около 8см
Блатовете не се сиропират (освен, ако до два дни тортата би била вече изядена - в такъв случай биха могли да се напръскат с ароматизирано с ванилиева есенция и леко подсладено прясно мляко), след третия-четвърти ден сами поемат от крема и стават сочни. Уместно е да кажа, че тортите с подобен пълнеж (повечето от витите ми торти) издържат без проблем в хладилник до две седмици от направат им до изяждането. Тортите се завиват, стягат в ринг или с помощта на свежо фолио и оставят за ден в хладилник да стегнат. Приготвя се маслен крем, с който се намазват и заглаждат, покриват се с фондан, укрепяват се с дървени шишчета с точната височина на тортата, за да поемат тежестта на етажите.
Ето и нужните за украсата помощни средтсва:
Бордовете на I и III етаж са напръскани с помощта на малко шишенце с помпичка
в което има разтвор на алкохол
с брокатена прахообразна сладкарска боя:
А за боядисването на тестото и фондана използвах в приблизително съотношение 1:2:3 боите red:brown:ruby:
Масленият крем
125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко
също оцветих.
С формичките изрязах от разточения с дебелина 1-2мм фондан сърца.
Прави се съвсем внимателно, с лек натиск и телта се притиска отгоре с тънко парченце фондан.
Напръскани с брокатена златна и червена боя
сърцата са много лесна и ефектна декорация :-)
Преди да се използват, за ден-два трябва да изсъхнат и фонданът втвърди, след което се забождат по тортата.
И така.. това е моята валентинка за най-добрия съпруг на света :-D
Тортата е и изключително вкусна!
Сладка, нежна и уютна вечер, пожелавам на вас, мили реални и виртуални приятели и посетители на страничката ми :-)
Бъдете здрави и не позволявайте на рутината в ежедневието да обезцвети любовта ви!
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Прекрасна е, Дими :)
AntwortenLöschenА разрезът е вълшебен!
С пожелания за една усмихната,
вълшебна вечер!
Истинско съвършенство!
AntwortenLöschenТортата е едно малко бижу, а разрезът направо ме остави без думи!
Големи късметлии сте с половинката - че сте се намерили и че се обичате и уважавате всеки ден. Малко хора могат да се похвалят с това :-)
Пожелавам ви още много, много години да се радвате на споделено щастие!
Сладки празници и на теб! А за тортата... нямам думи, невероятна е!
AntwortenLöschenДими, това е прелестно творение на кулинарното изкуство! Само ти можеш така! Тортите ти са... толкова изкушаващи... /каквото и да кажа, не е достатъчно/
AntwortenLöschenСърдечни поздрави за въобръжението, за желанието, за търпението, за любовта, с която твориш!
Eeee, Dими :) Тортата е страхотна, както всяко твое произведение!
AntwortenLöschenЧестит празник!
Много усмивки!
Прекрасна е, просто божествена!
AntwortenLöschenПоздрави, весел празник и лека вечер
Брилянтно!
AntwortenLöschenПриказна торта, много романтична и със сигурност вкусна!
AntwortenLöschenСърдечни поздрави Диди, с пожелания за нестихващо вдъхновение, много обич, хармония и усмивки!
Боже, каква красота! Сигурна съм, че е и невероятно вкусна. Човек да и завиди на твоята "половинка". :)
AntwortenLöschenBeautiful! I just love those vertical layers!
AntwortenLöschenПривет Дими, ето това се казва кадифено, красиво и изящно изпълнение:)За зкуса не искам и да се замислям:)
AntwortenLöschenНеобходима е много любов и талант за да се захване човек с такова предизвикателство:)
Аз ти пожелавам вечно пърхащи в стомаха пеперуди, и безброй сладки дни и нощи:):):)
Дими, прекрасна е тортата ти!! Наистина червеното кадифе е невероятно подходящо за днешния празник :) явно сме на една вълна, а твоето е буквално ВЪЛШЕБНО!! Срахотна торта, страхотни снимки, страхотно представяне!!
AntwortenLöschenДими,
AntwortenLöschenТова е поредната ти вълшебна торта!
Винаги ме удивява прецизността на детайлите и как всичко е перфектно до най-малката подробност.
И аз много харесвам "red velvet" кейковете и отдавна им се каня, а сега имам още едно вдъхновение, за да пробвам!
Прекрасен утрешен ден!
Otdavna 4akam torta! Hahaha Prekrasna kakto vinagi! Vse se kania da napravia edna vita torta i az , po tvoia rezepta razbirase, no vse ne mi dostiga smelost...Zeluvki Iva
AntwortenLöschenАуууууу, Дими, прекрасна е! И декорацията, и разрезът, и всичко! Много се радвам, че макар и малко, съм те вдъхновила да сътвориш такава красота! :)
AntwortenLöschenСърдечни поздрави и хубава седмица!
Разкошна е...:DПоздрави!;)
AntwortenLöschenОт сърце:
AntwortenLöschenпоздрави и благодарности!
За интереса, за вниманието, за симпатията, за одобрението в коментарите ви!
Усмихнати и вкусни дни ви желая, приятели :-)
И вкусна ,и невероятно нежна и красива!
AntwortenLöschenХубав празник,Дими!
Нека любовта и нежността никога не те напускат!
Поздрави и прегръдки!
Prelepo izgleda!
AntwortenLöschenPozdrav
ПРЕКРАСНА !!!
AntwortenLöschenДими, прелестна си и ти и тортата ти. Колко хубаво пожелание-"... не позволявайте на рутината в ежедневието да обезцвети любовта ви!"
AntwortenLöschenОоооо страхотна е ... Веднъж правих червеното кадифе но не останах очарована(просто защото обичам шоколад и не признавам нищо друго )но сега заради теб ще направя и аз да знаеш. Ти ще си виновна и никой друг :)Това със шишенцето спрей ще се пробва задължително. А и сърчицата ще се пробват. Абе ще се краде яко :)
AntwortenLöschenЧестит ви Св. Валентин на теб и твоят съпруг- продължавайте да се обичате и изненадвате все така :)
Дими, аз вчера цял ден надничах при теб с почуда, че няма нищо "любовно". Но ето - макар и по-късно - пак успя да ме впечатлиш с невероятното си изпълнение. И аз отдавна виждам по блоговете "Червеното кадифе", преди 3-4 години правих и не харесахме вкуса, но пък не ми пречи да опитам отново, може тогава да съм попаднала на неучачна рецепта или просто моето изпълнение да не е било на ниво.
AntwortenLöschenПрекрасни сте и двамата със Волф и ви желаем със съпружето най-искрено цялата любов и щастие на света.
Тортата е прекрасна!
AntwortenLöschenНадявам се, че сте си изкарали страхотно!
"Бъдете здрави и не позволявайте на рутината в ежедневието да обезцвети любовта ви!" Бих добавила на свой ред:
AntwortenLöschenБъдете щастливи и запазете огъня в очите и сърцето си!
Знам, че вие това го можете :)
Тортата е истинска прелест, бижу!
Дими, прекрасна е, личи си колко много обичаш любимия си човек.
AntwortenLöschenОбичайте се сега и завинаги!
Сърдечни поздрави!
Дими, прекрасна торта! Не си падам особено по този празник, но твоето произведение определено ми легна на сърце:) Поздравление за хъса и невероятното майсторство!
AntwortenLöschenУсмихвате ме :-) И радвате!
AntwortenLöschenБлагодаря ви за хубавите пожелания и за милите похвали!
Св. Валентин .. е, твърде силно е да го определя като празник, но е още един ден, в който да засвиделетствам любовта си към любимия човек избирайки заобиколния път през стомахчето му ;-)
Още веднъж ви благодаря, приятели!
Оооо Дими, остави ме без думи. Разрезът е толкова впечатляващи съвършен, че незнам как ще му устоя. Тортата ти е върховна, много ми допадна. Сърцата, цветовете - прелестни.
AntwortenLöschenНевероятна си!
Дани!
AntwortenLöschenДраго ми е да чуя такива суперлативи точно от теб!
Благодаря ти :-)
Дими, разкошна е тортата!
AntwortenLöschenОчите ми останаха в разреза :)
Утре почивам, а в петък сме на гости и смятам да се възползвам от рецептата ти, но не за триетажна торта :)
Та имам два въпроса:
1. Какаото не пречи ли за оцветяването на блата в червено?
2. Да напоя ли блатовете или 30 часа ще им бъдат достатъчни, за да поемат от крема?
Усмихнат и много позитивен ден ти желая :-)
Дими,
AntwortenLöschenприказно красива торта -
приготвена с много нежност и вдъхновение!
Бъди влюбена, усмихната и много, много щастлива, Диана
Диани, благодаря ти! Мила.. както винаги! :-)
AntwortenLöschenТони, :-)
Драго ми е, че се доверяваш.. но сега е момента да призная (не че не съм го правила и преди ;-)), че винаги изпитвам едно такова особено чувство на смут, когато става въпрос, макар и индиректно, за продуктите предлагани в родината. И най-вече заради факта, че нямам представа от вкуса и качеството на някои.. като например, маскарпоне, извара, крем-фреш, сметана.. продукти, които използвам почти всеки ден тук. И всеки път, когато поствам рецепта, със смут ми минава мисълта за качеството им и за цената им в България. Тук са страшно разпространени, с добри свойства и вкус, евтини, но в родината не е точно така.. или не с всички. Та.. затова се чувствам неловко и леко притеснено знаейки, че рецептата ми се прави - дали ще оправдае очакванията?!
...
На въпросите:
1. Какаото е не само като подправка за вкуса, но и е помощно средтство в придаване на наситен цвят на блата. Без него.. би могло да се получи розов или оранжаво-червен цвят. Целта е наситен крепко до тъмночервен ;-)
2. Напръскай ги леко - малко аромат и влага - няма да им навреди.
А! - в рецептата по-горе количеството на крема е за 3-етажна торта. Ако печеш само един блат (за тортичка с диаметър 20-22см и височина около 6см) ще са необходими половината от посоченото количество. Може да не ползваш маскарпоне, а количеството му да компенсираш с 50:50 Филаделфия+маслен крем или замениш със заквасена сметана.
Пожелавам ти успех, Тони!
Дими, не се притеснявай! Не веднъж съм се замисляла и аз, но мисля, че ще се справя :) Ако не ми хареса резултатът, ще импровизирам с нещо друго. Но силно се надявам да не се стигне до там :)))
AntwortenLöschenБлагодаря за съветите! Смятам да пробвам с 1 лъжичка какао и ще видя какво ще стане. И понеже няма да покривам с фондан, а ще я намажа с крем, ще направя повечко.
Топла прегръдка с пожелание за много поводи за усмивки :-)
Дими, изключителна наслада за окото е това ефирно, романтично и особено тематично произведение. Поздравления за майсторството! Кремът звучи много примамливо.
AntwortenLöschenЧудесийка-страхотийка! Много нежно и красиво! :)
AntwortenLöschenДими, получи се :)))
AntwortenLöschenЕто снимка на тортата преди да я прибера в хладилника, за да стегне:
https://picasaweb.google.com/toninadi/Blogger?authkey=Gv1sRgCOaHsLOrvNXArwE#5574665156770720546
И цветът й ми хареса. Можеше още малко по-червена да е, но ми свърши боята.
Надявам се утре вечер да успея да снимам и парче.
Благодаря ти за всичко!
Хубава вечер ви желая :-)
Благодаря, Кали!
AntwortenLöschenМного приятен за мен комплимент е одобрението ти!
Aлекс, :-)
Браво, Тони! Добре си я завила! И цвета е добре - вярно, че малко по-червена би могла да бъде, но си личи, че е червена и кадифена :-D
Много се радвам, че ти се е получила!
И кремчето изглежда чудесно! Мхммм.. :-P
Благодаря на свой ред за доверието!
Причтна вечер и хубаво утре :-)
Der Kommentar wurde von einem Blog-Administrator entfernt.
AntwortenLöschenДими, прекрасно Червено кадифе, само ти можеш така!Декорацията е впечатляваща!
AntwortenLöschenМного щастливи бъдещи празници ви пожелавам!
Радвам се,че си спомняш моята торта:)
Прекрасно! Прекрасно!
AntwortenLöschenВинаги си била вдъхновение за мен! Тортите ти са направо невероятни! Изпипани във всеки детайл! Много благодаря, че описваш в детайли направата им. Голямо улеснение е за начинаещи тортоправячи като мен :)
Добре дошла, Татяна! Благодаря ти от все сърце за хубавите думи и за симпатията!
AntwortenLöschenЩе се радвам много и занапред страницата ми да представлява интерес, да помага в кулинарията и сладкарството, да дава отговор на въпроси и колебания :-)
Поздрави и ведри, здрави, :-))) дни!
Димитрана, вие правите изкуство :)
AntwortenLöschenВдъхновихте ме и вече направих трета вита торта - кокосова. Благодарение на вашия блог и май успявам с фондана. Имам само един въпрос - колко дебел е слоят, който покрива цялата тортя? първият път го направих възможно най-тънък - колкото да не се скъса, но пък си личеше всяка неравност под него и тортата не изглеждаше така съвършена като вашите?
Продължавам да черпя вдъхновение от вас и вече си измислям всякакви бутерки и други вкусотийки :)
Успехи :)
Благодаря за комплимента, Epoxy!
AntwortenLöschenРадва ме ентусиазма ти и удоволствието в тортоправенето :-)
На въпроса: разточвам фондана с дебелина около 3мм, но не по-тънко от 2мм и по-дебело от 5мм. За да не се личат неравности под покритието, важно условие е възможно най-доброто замазване с маслен крем. Този слой изолира захарното покритие от директен контакт с крема (съответно предпазва от увреждания и топене на фондана) и поправя неравности по тестото. Тортата трябва да е максимално подготвена преди да се покрива с фондана, така и крайният резултат ще е приятен за окото.
Успех и от мен :-)
Здравейте, казвам се Петя. Прочетох рецептите на всичките ви торти, някои и по два пъти. Много добре изглеждат предполагам, че и на вкус ще са добри. Искам да направя една такава триетажна торта за кръщенето на малкото ми детенце. Опита ми с покриване на торти е скромен :)И така ще бъде ли проблем ако в блата сложа малко бакпулвер, тъй като веднъж съм пробвала без и беше клисавичък. Явно причината е в мен имам страх от такива блатове без набухвател:)Ще ми стигне ли 125гр масло да измажа и трите етажа. Дозата с 1кг пудра захар за фондана ще стигне ли за обличане и малко цветенца за трите етажа. Ако не слагам в крема маслен крем да сложа ли малко желатин за плътност понеже се притеснявам да не махна ринга и да се разтече крема:)Благодаря предварително надявам се не съм досадила!
AntwortenLöschenЗдравей, Петя!
LöschenНабухвател в блата НЕ трябва да се слага.
Характерно за този тип тесто/блат е еластичността, която позволява да бъде завито, без да се начупи и разкъса. Бакпулверът и всеки друг набухвател би направил блата пръхкав, въздушен, крехък, ронлив и трошлив. За да не е клисав, трябва да се внимава при изпичането - достатъчно дълго (не повече от максимално 12мин) на достатъчно висока темепратура (предварително загрята на 230°C фурна), като се внимава да не се препече - тогава еластичността намалява и когато се завива рулото/тортата има опастност от начупване.
Маслен крем с 125гр масло може и да е достатъчен за 3 малки торти, но зависи от дебелината на слоя, с който се заглаждат - ако са достатъчно гладки блатовете-тортени стени, ще стигне. За цялата триеташна, помня, че ползвах маслен крем с масло 250гр - половината в крема-пълнеж, другата половина отделих за под покритието. И хм, да... желатинът фиксира и желира, но според мен, по-добре и за вкуса, и за консистенцията на крема, е употребата на маслен крем.
Около 1кг фондан би трябвало да стигне - разбира се, отново зависи от дебелината на разточеното покритие, големината на цветята...
Успех и задоволство при направата на сладкия подарък :-)
Много благодаря за отговора, ще спазя точно инструкцията относно блата дано се получи, а за крема и аз си мисля, че с маслото ще е по-добре, че последния път желатина миришеше ужасно понеже ползвам на прах немога да намеря листа, може да са по-добри.Лек и успешен ден!
AntwortenLöschen