За тестото:
500гр брашно
30гр свежа мая
250мл прясно мляко
50гр кристална захар
125гр. масло
щипка сол
лимонена кора
Прясното мляко се затопля лекичко и в него се разтваря една лъжица захар с натрошената мая. Когато маята шупне се изсипва в 'кладенчето' на пресятото брашно, добавя се останалото количество захар, 2/3 от разтопеното поохладено масло, щипка сол + 2-3 щипки настъргана на ситно лимонена кора. Замесва се тесто, което се поставя в намаслен съд, покрива се с кърпа и оставя да втаса за около 30-40мин.
За пълнежа:
2-3 ябълки
100гр оранжат (кандирани портокалови корички)
100гр цитронат (кандирани лимонени корички)
100гр пияни стафиди
3-4с. л кристална захар
1к. л канела
100гр смлени бадемови ядки
60гр лимонов сок
Ябълките се обелват, почистват и настъргват на ренде. Изсипват се в подходяш дълбок съд и заливат се с лимонения сок, за да не потъмнеят. Добавя се захарта, канелата, оранжат, цитронат, стафидите престояли предварително няколко часа в ром, бадемовите ядки. Внимателно се смесват.
Втасалото тесто се разточва на квадрат с дебелина от около 0,5см, намазва с останалото разтопено масълце, наръсва се равномерно с приготвената плънка и завива на руло. Рулото се нарязва на шайби с дебелина 2-3см, които се редят полегнали върху застлана с готварска хартия тава.
От дозата се получават около 12-15 спирали. Пекат се в предварително загрята фурна - 200°C, средна скара, до златисто.
Охлаждат се върху решетка.
Сладките тестени спирали са доста разпространен тестен десерт и названието им варира от канелени рулца в родината до сладки охлюви в Австрия. Почти всеки ги е правил: търпят различни вариации в пълнежа, които предлагат широк избор от вкусови нюанси. Според индивидуалния вкус могат да се приготвят и с лешникови или орехови ядки, с или без канела, с лимомена или портокалова кора, с кандирани корички или без, със бели и червени стафиди.. По желание могат да се напудрят със захар или да се залеят с ванилиева захарна глазура. За мен те са в топ 10 на десертите-закуски :-D
Приготвям ги с голямо удоволствие, а с още по-голямо - сервирам ;-)
Прекрасни са и наистина многолики, Дими! Твоите освен, че са много красиви, са ароматни с добавката на захаросани циросови кори и предполагам много вкусни. :)
AntwortenLöschenСърдечни поздрави с пожелания за хубава вечер!
Ооооох, направо ще умра за една такава спиралка... Снимките ти са направо върховни и рецептата също, непременно трябва да ги направя, но май с орехи и канела... Благодаря ти за идеята!
AntwortenLöschenЦелувки
Ива
Дими, изглеждат невероятно вкусни! При първа възможност ще опитам рецептата!
AntwortenLöschenПоздрави!
С тези аромати са голямо изкушение :)
AntwortenLöschenСтрахотни снимки :)
Поздрави, Дими и хубав край на седмицата :)
Отиде ми пак диетата!Ама как да устоиш на такива вкуснотии? Въпросът е реторичен:)
AntwortenLöschenПоздрави от мен!
Дими, изглеждат страхотно! Сигурно са и много ароматни с пълнежа от ябълки и цитрусови корички! Пак ни поднасяш чудесно изкушение :).
AntwortenLöschenПоздрави и хубави почивни дни!
И при мен тези спиралки попадат в "десятката" :))
AntwortenLöschenСигурно ще са много вкусни с ванилова глазура.
Поздрави и хубав уикенд :)
Благодаря ви за интереса, приятели! Да ви се усладят, речете ли да забъркате нещо сладко тестено :-)
AntwortenLöschenХубав, уютен и вкусен уикенд!
Ох, възхитителни са спиралките ти, Дими!!! И пълнежът ми звучи така вкусно :)! Неустоими!! И снимките са прекрасни!!
AntwortenLöschenДнес ги направих, станаха чудесни! Само че другия път ще разделя тестото на 2 и ще го разточа на по-тънко, за да се получат по-фини спиралки. А сега с една моя спиралка се наяжда тричленно семейство :)))
AntwortenLöschenФантастични!Чак ми ухае на канела...
AntwortenLöschenМина, :-)))
AntwortenLöschenЕее, страшно се радвам, че са се усладили!
Всичко добро и вкусно и занапред :-)
Благодаря, Мария :-)
Изглеждат страхотно!Като по-малка се намираха във всяка сладкарница"охлюви",много ги обичах-вече не съм срещала .Твоите изглеждат много сполучливи и сега се сетих ,че имам в стария тефтер една рецепта,трябва да погледна за какво става въпрос.Весел празник!
AntwortenLöschenБлагодаря, Ваня!
AntwortenLöschenДа.. спомням си.. имаше подобни сладости в сладкарниците - бяха сиропирани :-)
Поздрави!
Дими, сладките охлюви са и мой любим десерт. До сега не съм ги правила, но скоро ще пробвам тази чудесна рецепта.
AntwortenLöschenстрахотни са, Дими!Както и останалите ти произведения!!Току що ги направих!С малко изменение в пълнежа, но пак са невероятни!Ако нямаш нищо против ще си споделя в моя блог!
AntwortenLöschenвсичко добро!
http://freestilcreatingbyvilly.blogspot.gr/
Петя, Анастасия, радвате ме :-)))
AntwortenLöschen