Donnerstag, 24. Februar 2011

Сладки тестени спирали



За тестото:

500гр брашно
30гр свежа мая
250мл прясно мляко
50гр кристална захар
125гр. масло
щипка сол
лимонена кора

Прясното мляко се затопля лекичко и в него се разтваря една лъжица захар с натрошената мая. Когато маята шупне се изсипва в 'кладенчето' на пресятото брашно, добавя се останалото количество захар, 2/3 от разтопеното поохладено масло, щипка сол + 2-3 щипки настъргана на ситно лимонена кора. Замесва се тесто, което се поставя в намаслен съд, покрива се с кърпа и оставя да втаса за около 30-40мин.

За пълнежа:

2-3 ябълки
100гр оранжат (кандирани портокалови корички)
100гр цитронат (кандирани лимонени корички)
100гр пияни стафиди
3-4с. л кристална захар
1к. л канела
100гр смлени бадемови ядки
60гр лимонов сок

Ябълките се обелват, почистват и настъргват на ренде. Изсипват се в подходяш дълбок съд и заливат се с лимонения сок, за да не потъмнеят. Добавя се захарта, канелата, оранжат, цитронат, стафидите престояли предварително няколко часа в ром, бадемовите ядки. Внимателно се смесват.

Втасалото тесто се разточва на квадрат с дебелина от около 0,5см, намазва с останалото разтопено масълце, наръсва се равномерно с приготвената плънка и завива на руло. Рулото се нарязва на шайби с дебелина 2-3см, които се редят полегнали върху застлана с готварска хартия тава.



От дозата се получават около 12-15 спирали. Пекат се в предварително загрята фурна - 200°C, средна скара, до златисто.



Охлаждат се върху решетка.

Сладките тестени спирали са доста разпространен тестен десерт и названието им варира от канелени рулца в родината до сладки охлюви в Австрия. Почти всеки ги е правил: търпят различни вариации в пълнежа, които предлагат широк избор от вкусови нюанси. Според индивидуалния вкус могат да се приготвят и с лешникови или орехови ядки, с или без канела, с лимомена или портокалова кора, с кандирани корички или без, със бели и червени стафиди.. По желание могат да се напудрят със захар или да се залеят с ванилиева захарна глазура. За мен те са в топ 10 на десертите-закуски :-D



Приготвям ги с голямо удоволствие, а с още по-голямо - сервирам ;-)

Kommentare:

  1. Прекрасни са и наистина многолики, Дими! Твоите освен, че са много красиви, са ароматни с добавката на захаросани циросови кори и предполагам много вкусни. :)
    Сърдечни поздрави с пожелания за хубава вечер!

    AntwortenLöschen
  2. Ооооох, направо ще умра за една такава спиралка... Снимките ти са направо върховни и рецептата също, непременно трябва да ги направя, но май с орехи и канела... Благодаря ти за идеята!
    Целувки
    Ива

    AntwortenLöschen
  3. Дими, изглеждат невероятно вкусни! При първа възможност ще опитам рецептата!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  4. С тези аромати са голямо изкушение :)
    Страхотни снимки :)
    Поздрави, Дими и хубав край на седмицата :)

    AntwortenLöschen
  5. Отиде ми пак диетата!Ама как да устоиш на такива вкуснотии? Въпросът е реторичен:)
    Поздрави от мен!

    AntwortenLöschen
  6. Дими, изглеждат страхотно! Сигурно са и много ароматни с пълнежа от ябълки и цитрусови корички! Пак ни поднасяш чудесно изкушение :).
    Поздрави и хубави почивни дни!

    AntwortenLöschen
  7. И при мен тези спиралки попадат в "десятката" :))
    Сигурно ще са много вкусни с ванилова глазура.
    Поздрави и хубав уикенд :)

    AntwortenLöschen
  8. Благодаря ви за интереса, приятели! Да ви се усладят, речете ли да забъркате нещо сладко тестено :-)

    Хубав, уютен и вкусен уикенд!

    AntwortenLöschen
  9. Ох, възхитителни са спиралките ти, Дими!!! И пълнежът ми звучи така вкусно :)! Неустоими!! И снимките са прекрасни!!

    AntwortenLöschen
  10. Днес ги направих, станаха чудесни! Само че другия път ще разделя тестото на 2 и ще го разточа на по-тънко, за да се получат по-фини спиралки. А сега с една моя спиралка се наяжда тричленно семейство :)))

    AntwortenLöschen
  11. Фантастични!Чак ми ухае на канела...

    AntwortenLöschen
  12. Мина, :-)))

    Еее, страшно се радвам, че са се усладили!
    Всичко добро и вкусно и занапред :-)

    Благодаря, Мария :-)

    AntwortenLöschen
  13. Изглеждат страхотно!Като по-малка се намираха във всяка сладкарница"охлюви",много ги обичах-вече не съм срещала .Твоите изглеждат много сполучливи и сега се сетих ,че имам в стария тефтер една рецепта,трябва да погледна за какво става въпрос.Весел празник!

    AntwortenLöschen
  14. Благодаря, Ваня!

    Да.. спомням си.. имаше подобни сладости в сладкарниците - бяха сиропирани :-)

    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  15. Дими, сладките охлюви са и мой любим десерт. До сега не съм ги правила, но скоро ще пробвам тази чудесна рецепта.

    AntwortenLöschen
  16. страхотни са, Дими!Както и останалите ти произведения!!Току що ги направих!С малко изменение в пълнежа, но пак са невероятни!Ако нямаш нищо против ще си споделя в моя блог!
    всичко добро!
    http://freestilcreatingbyvilly.blogspot.gr/

    AntwortenLöschen
  17. Петя, Анастасия, радвате ме :-)))

    AntwortenLöschen