Montag, 27. September 2010

Кнедли със зрели смокини

Преди да захладнеят и дните, също като облечените с пуловер вечери, слънчевите лъчи вече да не топлят, дърветата да сменят зеления си цвят.. нека да се използват с удоволствие и наслада последните плодове на лятото. Разбира се, смокините тук са екзотични плодове, на чийто внос се радваме :-)



3а тестото:

300гр картофи
180гр брашно
2 белтъка
250гр фина и добре изцедена извара
20-30гр меко масло
пакетче ванилиева захар
щипка сол

3а пълнежа:

зрели смокини

канела или индийско орехче за поръсване
пудра захар - пожелание

Картофите се варят около двайсетина минути, след което около десетина престой в горещата вода се вадят и заливат със студена вода, белят се и пасират (най-често с ръчна преса). Добавят се брашното, разбитите белтъци, щипка сол, ванилиевата захар и мекото масло, изварата. Замесва се гладко тесто, което се оставя за около половин час. Смокините се измиват и подсушават. Тестото се дели на еднакви по големина топки и във всяка от тях се скрива по една зряла смокиня. Овалват се плътни топки, които внимателно се потапят за минута-две във вряща подсолена вода. След което котлонът се изключва или намалява значително и кнедлите се оставят да киснат във врялата вода за около 20-на минути.

Сервират се топлички, поръсени с пудра захар, канела (ние ги обичаме с доста :-D) или съвсем леко напудрени със смляно индийско орехче. Заливат се с ванилиев сос. Рецепта за него има поместена тук.

18 Kommentare:

  1. Любимите ми кнедли.
    Изненадата е,че никога досега не бих се сетил да използвам смокини за пълнеж.

    AntwortenLöschen
  2. Гледам ти тези кнедли, Дими и мога само да си представям и гадая за вкусът им - никога не съм ги опитвала! И все им се чудя дали да ги направя, за да ги опитаме....
    Тези със смокините изглеждат много вкусни с това ванилово сосче!!!
    :)
    Хубаво и усмихнато есенно настроение ти желая!

    AntwortenLöschen
  3. Ох писах разни работи и накрая всичко се затри...
    Страхотни кнедли. Изглеждат много примамливо! Имаш ли идея дали може да се приготви тестото от вечерта и на сутринта да се направят кнедлите?

    AntwortenLöschen
  4. Дими, много красиви изглеждат тези бели кнедли със смокинята по средата. Като разкриването на някакво съкровище са. Аз не знам дали ще ги пробвам, че имам един много лоши спомени с кнедли в бившето ГДР преди години, но ако някога се реша, това ще да е една от рецептите - голяма красота за окото и сигурно и за непредубеденото небце :). Поздрави и хубави есенни дни!

    AntwortenLöschen
  5. Привет,Дими!

    Много интересна рецепта и вкусове,които не съм опитвала заедно,като картофи и смокини.В допълнение и канела,вече ми стана любопитно:)
    А кнедлите изглеждат много симпатично,като яйце с розов жълтък:)

    Пъстри,ароматни и топли есенни дни.

    AntwortenLöschen
  6. Прекрасно изглеждат, Дими, а за вкуса не се съмнявам :)
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  7. Уф, ама си страшна майсторка на тези кнедли, Дими!
    Хвърлила съм око на кнедлите на пара (germknödel), ама първо чакам да стигнеш до тях и тогава да се пробвам и аз :)))

    Чудесни снимки :)

    AntwortenLöschen
  8. И аз като Лулу ще възкликна ядосано и разочаровано: Толкова писах и всичко се затри! Пак технически неуредици из blogspot! :-(

    Хм.. хайде пак:

    Val, :-D

    Да, трудно е да се приготви нещо съвсем непознато и като вкус, и като начин на приготвяне, Мария. Наскоро бяхме поканили на гости едно симпатично младо българско семейство - предложих им катрофени кнедли с рибен пълнеж и сос от касис - изключително нетрадиционно и ново - харесаха им много! Но едва след 'личния контакт' с ястието Полина реши да ги прави и тя вкъщи.. Пробвай някой път, Мария - смокини, мисля, има в изобилие по вашите земи :-D Но пък за мен най-хубави като десерт са кнедли в малинов сос т.е. без пълнеж и заляти богато с плодов сос :-P Вкусна и приятна есен, Мария!

    Лулу, :-) Не знам. Може да се пробва поне картофите да се сварят и пасират (вечертане толкова воднист, а по-скоро нишестен сорт ще са по-подходящи), а на сутринта да се прибавят останалите продукти и замеси тестото... при условие, че картофите не са ледено студени. Хм.. може и аз да пробвам и споделя.

    Радвам се, че снимките ти харесват, Станимира! И разбирам.. като цяло немската кухня не ми допада, затова пък готвя по австрийски рецепти или импровизирам по тях :-D Кнедлите са нещо твърде необикновено за българската кухня (съответно и вкус).. Спомням си, че опитвайки ги за пръв път не бях очарована - асоциирах с нещо недоготвено :-D Впоследствие и приговени от мен самата - взеха да ми се харесват :-)
    Сърдечни поздрави и от мен, Станимира!

    Привет, Милена! Радва ме посещението и позитивния ти коментар :-) Благодаря!
    Уютна и красива да е есента :-)

    Сърдечен поздрав и :-)), мила Дани!

    Благодаря, Ина! И да, имаш право - не съм правила досега този вид кнедли. Съпружето ми рядко явно ги е споменавал или пък куража за тях не ми е стигал ;-) Какво пък - още една причина да се пробвам с направата им :-)

    Всичко най-добро и до скоро!

    AntwortenLöschen
  9. Уф,и аз така писах и не знам какво стана....
    Исках просто да кажа, че си много права, Дими - не че не обичам да изпробвам нови неща - напротив, но преди да се запаля да ги приготвя аз обикновенно ги опитвам, както в случая с Полина.
    Тук например има едни курабии които се правят с картофи, когато видях рецептата им ми стана интересно, но някак си не ми влезе мухата в главата да ги направя, а след време когато ги опитах (съвсем случайно) без да знам дори, че става въпрос за същите.... какво да ти кажа станаха ми едни от любимите!!!
    Е, ще почакам още малко да видя няма ли да ми излезе късмета да ги опитам някъде, ако ли не, изобщо не е изключено някой ден изневиделица да запретна ръкави и да ги направя :)
    Интересно е също и това, че хората опитали кнедли или се влюбват в тях или не ги харесват...
    Аз си мисля, че сладките със сигурно ще ми харесат, за солените не знам :–D
    Иначе при нас смокини има доста дълго време през годината - различни сортовe!
    До скоро, Дими!

    AntwortenLöschen
  10. Мария, именно.. :-) И: най-важното за хубави кнедли е пълнежа (ако са с такъв) и сосчето - те придават желания вкус или го подсилват. Когато са като гарнитура към месо или зеле, е ясно. Кнедлите са заместители на хляба или ориза към ястието.
    До скоро, Мария :-)

    AntwortenLöschen
  11. Ох, Дими, всеки път, когато приготвиш кненедли, казвам, че ще направя и все не спазвам обещанието си :( Сега обаче, ще разгледам подробно всички твои предложения и ще видя на кое да се спра.

    Сърдечни поздрави с пожелание за топли и усмихнати есенни дни :)

    AntwortenLöschen
  12. Tони, :-) След няколко дни ще публикувам рецепта подобрена на спаначени кнедли в сос от синьо (горгондзола) сирене.. много са вкусни и едни от любимите :-D
    Успех в правенето: дано станат сполучливи и ти/ви се харесат!
    Поздрави и много :-)))

    AntwortenLöschen
  13. Дими,
    отново красиво и елегантно предложение в страхотни снимки.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    AntwortenLöschen
  14. Ти си невероятна,колко са различни нещата ти,а аз като традиционалист,не смея да ипробвам повечето неща,но много ти се радвам!!!!А разходката ви в горичката на джуджетата е била чудесна!!!!!Винаги да сте така щастливички,усмихнати със съпруга и да си живеете във вашата чудодейна горичка!!!!!!Цилно те целувам!Задушаващо!

    AntwortenLöschen
  15. Дими, никога не съм яла кнедли, но пък за сметка на това обожавам смокини и с удоволствие бих опитала от твоите кнедли някой ден :)

    AntwortenLöschen
  16. Прегръдки за теб, мила Диани!

    O, аз смокините най-много ги харесвам със захарче във вътрешността и запечени с малко масълце и синьо сирене на фурна.. пръстите да си оближеш :-D Благодаря за интереса и посещението, Ирена!

    Силве, благодаря ти за хубавите пожелания! :-)

    AntwortenLöschen
  17. Hi Dimitriana,

    I like this dish very much, but sadly I don't understand the language. Could you translate it into english/german/french? It does not mather wich one of these.

    Thank you very much
    Kisses

    AntwortenLöschen
  18. Hello, Krisztina!

    Thank you for stopping by and your interest!
    One autotranslator of my blog is on the top of the blog-roll. I hope this can help you!

    Greetings from Vienna :-)

    AntwortenLöschen