3а около 8 броя:
250гр фина неовкусена извара
1 яйце
1с.л пудра захар
1с.л меко/течно масло
3с.л пшеничено нишесте
5с.л брашно
10с.л грис
100мл прясно мляко
ягоди
ягодов сос
Разбърква се яйцето, добавя се изварата, маслото, пудрата захар, прясното мляко и пресятите брашно и нишесте. Най-накрая се добавя грисът. Сместа се оставя за поне половин час в хладилник.
След престоя в хладилник, от приготвената смес се оформят топки, големи колкото да се овалят удобно в шепите, а дланите се мокрят с вода за по-лесно. Във всяка се скрива по една ягода (не много голяма).
Топките се потапят внимателно във вряща вода за около 2-3мин, после огънят се намалява и кнедлите се киснат в поддържаната гореща, но не клокаща вода около 15-20мин. Сервират се поохладени, но с топъл ягодов сос.
Ягодите и ягодовият сос могат да се заменят с какви да са други плодове. Например - малини - изсипват се в подходящ съд, с лъжица-две захар и сгорещават с много внимателно бъркане до завиране. Кнедлите се заливат с така получения топъл сок и плодове:
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen