Freitag, 2. Juli 2010

Морковена тарта



За дъното:

300гр нишестени картофи
1 яйце
сол, индийско орехче

Картофите се измиват, обелват, настъргват на едро ренде, овкусяват се със солчица и подправки, добавя се яйцето и добре разбърква с мачкане. Тартената форма се намазва с масълце и дъното и стените се 'тапицират' с приготвената картофена смес.

За плънката:

300гр моркови
2 яйца
150гр заквасена сметана
сол, щипка къри, щипка захар
няколко стръка пресен магданоз
няколко капки лимонов сок

Морковите се измиват, почистват и потапят за минута-две във вряща вода. Нарязват се на шайби. Яйцата се разбиват на пяна, към тях се добавя сметаната, сол, захар, къри, няколко капки лимонов сок, ситно нарязания магданоз. Плънката се разпределя върху картофеното дъно, наслагват се морковените шайби и тартата се пече на долна скара, 180°C, вентилатор за около 45 минути.



Сервира се поохладена.



Пасва отлично с чеснов сос или смес от мъничко ябълков оцет и тиквено олио.
Разбира се с айрян, светла бира или бяло сухо вино.

Kommentare:

  1. Ауу,Дими,знаеш ли какво причиняват тези апетитни снимки на гладния ми стомах:)Изглежда наистина много вкусно,топло и уютно.А съчетанието от оранжеви кръгчета и тъмносин фон радва очичките.
    Вкусни и ведри почивни дни!

    AntwortenLöschen
  2. Еее, Дими :) и с тази картофена кора е неустоима :)
    Вкусно, мнооого вкусно :)
    Прегръдка и с пожелание за усмихант уикенд :)

    AntwortenLöschen
  3. Дими, морковите са явно много"фотогенични" :)
    Прекрасно предложение!
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    AntwortenLöschen
  4. Дими, отнови нестандартно и интересно предложение! Отначало помислих, че рецептата е за сладка тарта, но соленият вариант май повече ми допада :).
    Поздрави и хубави почивни дни!

    AntwortenLöschen
  5. Дими,
    видно въображението ти на тема моркови е неизчерпаемо - сега ме впечатляваш с тарта.
    Изглежда много вкусно, поднесена е много стилно и презентирана много красиво.
    Поздрав, прегръдка и хубав уикенд, Диана

    AntwortenLöschen
  6. А казват,че "нямало морковена торта",при Феята на тортите всичко с мъничко вълшебство става на мига.Прекрасно и вкусно.

    AntwortenLöschen
  7. Миленка, радвам се, че ястието ти се харесва и като рецепта, и като визия, изключително ценя мнението ти! Благодаря :-)

    Поздрави най-сърдечни за теб, мила Зори! И специални пожелания за прекрасен уикенд :-))

    Права си, Дани, фотогенични се оказаха морковените шайби :-D
    Приятен уикенд и за теб, мила :-)

    О, значи има и сладък вариант? Засега не си представям точно вкуса му.. вероятно аналог на макароните на фурна - в родината бяха винаги сладки и за десерт ;-) Благодаря за интереса, Мира!

    Диани, радва ме одобрението ти! Прегръдки :-)

    Ех.. не знам кой казва, че няма.. швейцарците биха се обидили от такова твърдение: тяхна е традицията в правенето на Морковена торта и вкусът й е чудесен - една от любимите ми!
    Поздрави и пожелание за приятни почивни дни, Siskus :-)

    AntwortenLöschen
  8. Много интересна и нетрадиционна поне според мен рецепта.
    Желая ти хубав остатък от почивните дни!

    AntwortenLöschen
  9. Благодаря, Ирена! Хубава да е новата седмица :-)

    AntwortenLöschen
  10. Дими,чудя се коя ли твоя рецепта ще ми хареса по-малко от другите,но явно няма такъв вариант!:)
    Чудесно предложение и интересна комбинация!
    Хубаво и спокойно лято!

    AntwortenLöschen
  11. Дими, много красиво и интересно предложение. Записвам си го за зимните дни, когато цвета на морковите сгрява душата, а картофите са една хубава основа на този зимен тарт. Поздрави и приятни юлски дни!

    AntwortenLöschen
  12. E, невероятен комплимент, Диди! Благодаря!
    Надявам се и занапред публикациите ми да предизвикват интерес и одобрение!
    Поздрави сърдечни, летни и усмихнати :-)

    Да, за зимата ще е идеално ястието: в лятната жега не е особено приятно ползването на фурната ;-), права си, Мира :-)
    Хубаво и здраво да е лятото :-D

    AntwortenLöschen
  13. Интерено!
    Много нестандартна рецепта !

    продължавай да постваш интересни рецепти Успех за напред

    AntwortenLöschen